• BIST 100

    10268,58%0,20
  • DOLAR

    32,23% -0,02
  • EURO

    34,78% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2415,97% 0,96
  • Ç. ALTIN

    3877,27% -0,40

Schengen vizesi resmen dijitalleşti...

Schengen vizesinde yeni dönem başlıyor. Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, Schengen vizesi için internet üzerinden başvuru yapılmasına olanak tanıyan yeni düzenleyi Resmi Gazete'de yayımladı. Yeni yasal düzenleme, AB Resmi Gazetesi'n

TEKNOLOJİ 20.11.2023 16:36:00 0
Schengen vizesi resmen dijitalleşti...

AB Dışişleri Bakanları toplantısında kabul edilen yeni düzenleme, komisyonun onayının ardından AB'nin Resmi Gazetesi'nde yayımlandı. Avrupa Komisyonu’na göre, internet üzerinden Schengen vizesine başvuru yapma olanağı, vatandaşlar ve başvurunun işlenmesi açısından büyük bir gelişme olacak.

BBC Türkçe'nin haberine göre, İspanya İçişleri Bakan Vekili Fernando Grande-Marlaska Gómez, yeni düzenlemenin, seyahat edenler için başvuru sürecini basitleştireceğini; aynı zamanda vize taleplerine daha hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verebileceğini söyledi.

Gómez’e göre, yeni düzenleme, ulusal idarelerin üzerindeki yükü de hafifletecek. AB yetkililerine göre, dijital Schengen başvuruları, vize etiketinin sahteciliği ve çalınması riskini azaltarak Schengen bölgesinin güvenliğini de artıracak. Yeni yasal düzenleme, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Avrupa Komisyonu tarafından bir vize başvuru platformu oluşturulacak. Bazı istisnai durumlar dışında Schengen vizesi başvuruları, tek bir web sitesi üzerinden yapılacak.

AB’ye ait site, başvuruyu, ilgili birlik üyesinin ulusal vize sistemlerine iletilecek. Örneğin Hollanda, Almanya, Macaristan ya da herhangi bir AB üyesi ülke için Schengen vizesi başvurusu, sadece, komisyon tarafından oluşturulan internet sitesine yapılacak. Sistem, eksiksiz yapılan başvuruları, seyahat planlanan ülkenin ulusal vize sistemine aktaracak.

Vize başvurusu sahipleri, AB tarafından hazırlanan internet sitesine, seyahat ve destekleyici belgelerinin elektronik kopyalarını yükleyebilecek. Vize için talep edilen tüm veriler, internet sitesine girebilecek. Başvuru sahipleri, vize ücretlerini de bu site üzerinden ödeyebilecek.

Vize talebine ilişkin sonuçlar da bu site üzerinden başvuru sahiplerine iletilecek. Schengen vizesi için konsolosluklara şahsen başvuru, prensip olarak sadece ilk kez başvuru yapanlar; biyometrik verileri artık geçerli olmayanlar ve yeni seyahat belgesi olanlar için gerekli olacak.

Vize talep eden kişi, birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etmek isterse, platform, kalış süresine göre bu ülkelerden hangisinin başvuruyu incelemekle yükümlü olduğunu otomatik olarak belirleyecek. Yeni düzenlemeye göre vizeler, kriptografik olarak imzalanmış 2 boyutlu barkod şeklinde dijital formatta verilecek.

Böylece sahte ve çalıntı vize etiketleriyle ilgili güvenlik riskleri en aza indirilmiş olacak. AB Komisyonu’na göre, son dönemde yaşanan göç ve güvenlik sorunları, AB'nin vize politikasının içeriğini önemli ölçüde değiştirmesine yol açtı. Komisyona göre, Covid salgınının vize işlemlerini önemli ölçüde yavaşlatması nedeniyle daha fazla dijital prosedür ihtiyacı doğdu. Bu nedenle komisyon, 27 Nisan 2022’de dijital Schengen düzenlemesi ile ilgili yasa önerisini sundu.

DİJİTAL VİZE BAŞVURUSU NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

AB Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) üzerinden dijital başvuru platformun geliştirilmesi 2024'te başlayacak. Başvuruların 2026'dan itibaren başlaması öngörülüyor. 5 yıllık geçiş döneminin ardından tüm Üye ülkeler 2031'de dijital başvuru sistemini kullanmaya başlayacak.

DİJİTAL BAŞVURU İLE VİZE ALMAK KOLAYLAŞACAK MI?

Yeni düzenleme ile vize başvurusu daha kolay yapılabilecek. Başvuru sahipleri, konsolosluk ya da büyükelçiliklere gitmek zorunda kalmayacak. Ancak başvuru için gerekli belge ve değerlendirme koşullarında bir değişiklik olmayacak. Gerekli koşullara sahip olmayan kişilerin başvurusu reddedilecek.

DİJİTAL SCHENGEN VİZESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

Schengen vizesine ihtiyaç duyan kişiler önce sistem üzerinde güvenli bir hesap oluşturacak. Bu hesap üzerinden başvuru formu doldurup, kendilerinden istenen gerekli belgeleri yükleyecekler. Daha sonra vize ücretini internet üzerinden ödeyerek başvurularını tamamlayacaklar.

Sistem, başvuruyu otomatik olarak seyahatin ana varış noktasının bulunduğu Schengen ülkesine yönlendirecek. Başvuru sahipleri, başvurularının durumunu platform üzerinden takip edebilecek. Vize onaylandıktan sonra, başvuru sahipleri vizelerine internet üzerinden erişebilecek. Gerekirse vize süreleri online olarak da uzatılabilecek. Başvuru sahipleri, sohbet kutusu ve sıkça sorulan sorular gibi uygulamalarla, işlem sırasında gerekli desteği alabilecekler.

DİJİTAL VİZE DAHA MI GÜVENLİ OLACAK?

Avrupa Komisyonu’na göre, pasaportlara işlenen kâğıt üzerindeki vizeler, dolandırıcılık ve hırsızlığa karşı daha hassas. Bu da AB'nin güvenliği için risk oluşturuyor. Dijital vize, Vize Bilgi Sisteminde bir tür elektronik dosya olacak ve bu nedenle artık sahtecilik ve dolandırıcılık önlenebilecek.

DİJİTAL ORTAM DIŞINDA HALA KAĞIDA BASILI VİZE İÇİN DE BAŞVURU YAPILABİLECEK Mİ?

Schengen vizesi konusunda insani sebepler söz konusu olduğunda, özel hükümler uygulanabilecek ve kâğıt üzerinde vize talep edilebilecek. Ayrıca serbest dolaşım haklarını kullanan AB/Avrupa Ekonomik Alanı vatandaşlarının aile üyeleri de başvurularını kağıt üzerinde sunabilecek.

VİZE BAŞVURUSU İÇİN YİNE DE KONSOLOSLUĞA GİTMEK GEREKECEK Mİ?

Tüm başvuru sahipleri, işlemlerini internet üzerinden tamamlayabilecek. Ancak, ilk kez Schengen ülkelerine seyahat edecek olanlar ile biyometrik bilgilerinin süresi dolan başvuru sahiplerinin yine de konsolosluk veya vize başvuru merkezine, biyometrik belgelerini bizzat ibraz etmeleri gerekiyor. Bu işlemler için randevu ise internet üzerinden alınabilecek.

BÜTÜN AB ÜLKELERİ İÇİN ORTAK BİR BAŞVURUNUN YARARLARI NE?

Başvuru sahipleri, gönderdikleri tüm vize başvurularına tek bir hesaptan erişebilecek. Komisyon, her üye ülkeye ait ulusal portalları aşamalı olarak kaldırmayı ve bunları AB düzeyinde tek bir uygulama platformuyla değiştirmeyi öngörüyor. Uygulama yürürlüğe girdikten sonra 5 yıl içinde ulusal platformlar aşamalı olarak kaldırılacak. Başvuru sahiplerinin kişisel verileri, büyük bir güvenlik sistemi içinde korunacak.

DİJİTAL SCHENGEN BAŞVURUSU ROMANYA, BULGARİSTAN VE KIBRIS İÇİN DE GEÇERLİ OLACAK MI?

Dijital vize başvurusu, öneri yasalaştıktan sonra, Schengen müktesebatını tam olarak uygulayan ülkeler tarafından kullanılmaya başlanacak. İrlanda, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs ile birlikte İzlanda, Norveç, Lihtenştayn ve İsviçre, Schengen müktesebatını tam olarak uygulamıyorlar. Schengen vizesi vermeyen ve vize bilgi sistemine erişimleri bulunmayan ülkeler, dijital başvuru kapsamında olmayacak.

SCHENGEN VİZESİ ÜCRETİ NE KADAR?

Schengen vizesi başvuru ücreti, 12 yaşından büyükler için 80 euro. 6-12 yaş arasındakilere 40 euro. 6 yaşından küçük başvuru sahipleri ise, ücret ödemiyor.


Eşi, kayınvalidesi ve engelli kayınbiraderini öldürdü! Kanlı fotoğraflarını çekip WhatsApp'ta paylaştı

ABİSAD Başkan Karalar'ı ziyaret etti

Hastanelerde 'Onaylı randevu' dönemi başlıyor

Kıvanç, “Olmazsa olmazımız yalın ve dijital dönüşümdür”

ANADED’ten CHP’YE Ziyaret

Zeydan Karalar’dan Başkan Demirçalı’ya Hayırlı Olsun Ziyareti

İşte cinayet nedeni! Şantajlar, küfürler..

Bakan Işıkhan zam yok demişti ama...

Yusuf Kanlı, “Daha çok çalışacağız ve başaracağız!”

Kız meslek lisesine erkek müdür atandı

Sadullah Kısacık’tan Belediye Başkanlarına Ziyaret

Özgür Özel, Belediyelerdeki Atamaları Geri Aldırdı, 'Affetmem'

Bulut, “Kamuda tasarruf yine sözde kaldı”

ATDSK’dan Karalar’a ziyaret...

Kuyumcular doldu taştı...Yüzde 89'luk artış

Halkın yaşadığı dram, acı bir gerçek!

TÜFAD’dan Adanaspor’a destek çağrısı...

Vurup kaçtı arkasına bile bakmadı...

Üniversite-Sanayi İşbirliği Konusunda Bir İlk

Seyhan Belediyesi’nden vergi ödeme hatırlatması

Sağlık çalışanlarına kürekle saldıran şahıs tutuklandı

Fahri Trafik Müfettişliği şartlarında değişiklik!

‘Güleçyüz Konağı’nı Ceyhan belediyesine hibe etti...

Elektrik ve doğal gaz faturasında yeni dönem! 'Kademeli artış' hazırlığı

Validen belediyelere barınak talimatı...

Şimdi de dünya çapında bir karar alındı...

'Temmuz ayına kalmayacak'

Ünlü şarkıcı Kalben gözaltına alındı...

Kısacık: İktidarın Emekli Astsubaylara Karşı Duyarsızlığı Büyük Bir Utançtır!

Ayhan Barut'tan 'Gıda egemenliği' çağrısı

Yükleniyor

Şimdi de dünya çapında bir karar alındı...

Kovid-19 aşılarıyla ilgili sonunda itirafta bulundu! Bu etkiye neden oluyormuş...

Üç Avrupa ülkesi vize başvurularını kapattı

Çöl tozu tüm yurdu etkisi altına aldı!

Yeni bir pandemi daha kapıda!

İsrail'den İran'a Cuma sabahı saldırdı! Sirenler çalıyor, patlamalar yaşanıyor, uçuşlar askıya alındı

Tam güneş tutulması sırasında yaşanan ani rahatsızlıklar

Kızılay, üç kıta da iftar veriyor…

Köprüdeki araçlar suya düştü!

DEAŞ'lı terörisler Rusya'dan önce Türkiye'ye geldikleri ortaya çıktı

ANADED’ten CHP’YE Ziyaret

Yusuf Kanlı, “Daha çok çalışacağız ve başaracağız!”

Kız meslek lisesine erkek müdür atandı

Özgür Özel, Belediyelerdeki Atamaları Geri Aldırdı, 'Affetmem'

Bulut, “Kamuda tasarruf yine sözde kaldı”

Halkın yaşadığı dram, acı bir gerçek!

Kısacık: İktidarın Emekli Astsubaylara Karşı Duyarsızlığı Büyük Bir Utançtır!

Ayhan Barut'tan 'Gıda egemenliği' çağrısı

Orhan Sümer, 203 milyar batık kredi var

Tanburoğlu: “Hemşehrilerimizin güvenini boşa çıkartmayacağız”

Kıvanç, “Olmazsa olmazımız yalın ve dijital dönüşümdür”

Kuyumcular doldu taştı...Yüzde 89'luk artış

Seyhan Belediyesi’nden vergi ödeme hatırlatması

Elektrik ve doğal gaz faturasında yeni dönem! 'Kademeli artış' hazırlığı

'Temmuz ayına kalmayacak'

Enerjisa’dan Adana Karataş’ta Sürdürülebilir Balıkçılığa Tam Destek

Enflasyon farkı ortaya çıktı, en düşük maaş hesabı belirdi

En ucuz ve en pahalı sigara fiyatları belli oldu

Otomotiv piyasasında 21 ay sonra bir ilk

EPDK, katkılı benzin ve motorinin yüksek fiyata satılmasına 'Dur' dedi

ATDSK’dan Karalar’a ziyaret...

TÜFAD’dan Adanaspor’a destek çağrısı...

Adana Demirspor, Gaziantep FK maçının hazırlıklarına başladı

Adanaspor - Bandırmaspor Maçı Biletleri Satışta: 20 TL

Yeni Dönemde Kaldığı Yerden Hizmete Devam

“Mavi Sularda Engelsiz Mutluluk” projesi başarıyla tamamlandı

Adana Demirspor'da sürpriz gelişme! Balotelli için İtalya Milli Takımı müjdesi...

Yücebilgiç ve Arslan Azerbaycan'a gidiyor!

'Şampiyonlar' Geleneği Bozmadı! ÇEAŞ Anadolu Lisesi Yine Başardı...

Adanaspor, İzmir'de 'altın' buldu

Bakan Işıkhan zam yok demişti ama...

'Filistinli kardeşlerim yalnız değildir'

“Kıyamete kadar Türk milliyetçisiyiz!”

Türk-İş alanlara sığmadı

Ozan Gülaçtı; "Alın teri ve emek en yüce değerdir"

Kozay’dan Emek Vurgusu

Vali Köşger, “1 Mayıs bir dönüm noktasıdır”

Başkan Tekin, “ Emeğin en yüce değer olduğunu unutmamalıyız”

Karalar; 'Hedefe ulaşmak için birlikte çaba göstermeliyiz'

Geçtiğimiz yıl en az 1932 işçi hayatını kaybetti...

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16