10366,2%-0,04
40,35% 0,24
46,92% 0,49
4349,52% 0,54
6958,85% 0,87
ELBAN, "KADINLARIMIZ FARKNDALIK YARDATIYOR"
Adana Valisi Süleyman Elban 8 Mart Dünya Kadınlar günü sebebiyle yazılı bir açıklama yaptı. Vali EAlban açıklamasında şenleri kaydetti. "8 Mart, kadınların eşitlik ve daha iyi yaşam şartları elde etme uğruna verdikleri mücadelenin bir sonucu olarak 1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda alınan bir kararla “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmaktadır. Kadınlarımızın gerek sosyal gerekse ekonomik hayatta hak ettikleri saygın yeri alabilmesi, fırsat eşitliklerinden yararlanabilmesi ve bireysel haklarına sahip çıkabilmesi açısından “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” önemli bir farkındalık yaratmaktadır.
Fedakârlığın, şefkatin ve üretkenliğin simgesi olan kadınlarımız; huzurlu, sağlıklı ve gelişmiş bir toplumun yapı taşıdır. Onlar tarihimizin en eski dönemlerinden günümüze kadar üstlendikleri roller ile değerlerimizin temsilcisi, medeniyetimizin mimarı olmuşlardır. Tarihsel süreç içerisinde yaptıklarıyla tüm dünya kadınlarına da örnek olan Türk kadını, her dönemde erkekler ile birlikte omuz omuza hayatın her aşamasında etkin görev almıştır. Yeri gelmiş devletin başı olabilecek mevkilerde bulunmuş, yeri gelmiş vatanını korumak için cepheye koşmuş, kalem olmuş toplumu aydınlatmış, anne olmuş Mehmetçikler doğurmuş, öğretmen olmuş nice vatan evlatları yetiştirmiştir.
Kadınlarımız, tarih boyunca olduğu gibi bugün de sağlıklı, mutlu ve müreffeh bir toplum olma çabamızda en büyük destekçimiz, ülkemizi aydınlık yarınlara taşıyan en önemli gücümüzdür. Bizler kadınlarımızın eğitimli, düşünen, sorgulayan, üretime ve yönetime aktif bir şekilde katılan bireyler olmaları için devletimizin tüm imkanlarını seferber ediyoruz.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!” sözlerinin ışığında kadınlarımızın kendilerini her alanda geliştirecekleri olanakları yaratmak için çaba sarf ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm dünya kadınlarının gülümsediği bir gelecek dileğiyle; asaletin ve vakarın sembolü şehitlerimizin ve gazilerimizin kıymetli anneleri ile eşleri başta olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum."
KARALAR; "KADINLARA FIRSAT EŞİTLİĞİ TANINMALI"
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de kadınların iş hayatında, karar alma mekanizmalarında, hayata dair her alanda erkeklerle eşit oranda yer alır hale geldiğinde, ülkenin gelişmişlik seviyesinin de aynı oranda yükseleceğini söyledi.
Toplumda kadın erkek eşitliği oluşana dek kadından yana pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini belirten Başkan Zeydan Karalar, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün; “İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşmaktadır. Mümkün müdür ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de, kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça, öteki kısmı göklere yükselebilsin?” deyişini hatırlatarak, bu konuda izlenmesi gereken yolun 100 yıl önce en güzel şekilde tanımlandığını belirtti.
Toplumun kadın erkek eşitliği konusunda istenilen seviyeye gelebilmesi için Cumhuriyet kazanımlarının korunmasının hayati önem taşıdığını ifade eden Başkan Zeydan Karalar, “Ülkemizde kadınlarımızın hayatın her alanında var olabilmesi, yükselebilmesi için onlara fırsat eşitliği tanınmalı. Aksi halde gelişmemiz, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmamız mümkün olmaz. Kadınlarımıza iş dünyasında, akademik alanda, sivil toplum kuruluşlarında, karar alma mekanizmalarında ve sosyal hayatta olabildiğince yer vermeliyiz. Aydınlık yarınlar istiyorsak bunu başarmalıyız” dedi.
Kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olacağı, kadına yönelik fiziksel, psikolojik ve sosyal şiddetin son bulacağı bir toplum yapısı oluşturulana kadar mücadelenin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, “Bu yolda kadınlarımızla omuz omuza mücadele etmeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.
Öte yandan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, Adana için emek harcayan kadın belediye çalışanlarının idare izinli sayılacağını açıkladı. Başkan Zeydan Karalar ayrıca aynı gün Adanalı kadınların çocuklarıyla birlikte belediye otobüslerinden ve metrodan ücretsiz yararlanabileceğini duyurdu.
BARUT; "8 MART RESMİ TATİL OLSUN"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nün resmi tatil ilan edilmesi için bir kez daha iktidarı göreve çağırdı. 8 Mart'ın kutlama değil mücadele günü olduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, "AKP iktidarında her gün daha da artan kadına yönelik şiddeti, tacizi, katliamları ve eşitsizliği mutlaka bitireceğiz" dedi.
Türkiye'de kadınların eşitsizlik ve adaletsizliğin kurbanı olduğunu, katledilip, tecavüz,taciz ve şiddete maruz kaldığını aktaran CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Oysa Ulu Önderimiz Atatürk'ün liderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nde kadınlarımız, çok sayıda hakka bir çok gelişmiş ülkeden daha önce kavuşmuştu. Kadınları birey haline getirerek hızla adım atılmış, 5 Aralık 1934 yılında kadınlara, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Slovenya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, Yunanistan’dan 15, İsviçre’den ise 36 yıl önce seçme ve seçilme hakkı tanımıştı" diye konuştu.
Aradan geçen onca yıla ve gelişen dünyaya karşın Türkiye'de hala kadınların eşitsizlik, istismar ve şiddet kurbanı olduğunu dile getiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Bugün hala kadına yönelik şiddetin önlenememesi, kadınların ekonomik ve toplumsal yaşamın dışına itilmesi, siyasal alandan ve yönetim kademelerinden uzak tutulması kabul edilemez. Biz biliyoruz ki, kadını ikincilleştiren ve ötekileştiren politikalar nedeniyle kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet bu kadar çok arttı. Kadını, aileyi ve çocukları koruyamayan, katliamları, şiddeti, tecavüzü ve tacizleri engelleyemeyen siyasi iktidar, kadını ve aileyi korumaya yönelik imza atılan İstanbul Sözleşmesi'ne de itiraz ediyor. Bizler AKP iktidarına rağmen her yerde direnen kadınların onurlu mücadelesini sonuna kadar desteklemeye devam edeceğiz, bu mücadele bayrağını daha yukarılara taşıyacağız. 8 Mart'ın kutlama değil mücadele günü olduğunu unutmadan iktidarı bir kez daha bu günü resmi tatil ilan etmeye, bu konuda verdiğimiz yasa teklifine olumlu yanıt vermeye çağırıyoruz. Söz veriyoruz; Halkın iktidarında kadına yönelik şiddeti, tacizi, katliamları ve eşitsizliği mutlaka bitireceğiz."
BULUT; "GÜÇLÜ AYRILMAZ BİR HALKA"
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.
CHP’li Bulut’un açıklamasında şunlar kaydetti
"8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, bir mücadelenin simgesi olmasının yanı sıra kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği ve daha huzurlu yaşam taleplerini dile getirdikleri bir gündür. Kadınların, siyasal, ekonomik ve sosyal hakları için verdiği bu mücadele insan hakları mücadelesinin de güçlü ve ayrılmaz bir halkasıdır.
Cumhuriyetin en büyük kazanımlarından birisi kadınlara birçok Avrupa ülkesinden önce haklarını teslim etmesi olmuştur.
Ancak; çağdaşlaşmanın, aydınlanmanın, değişimin öncüsü kadınlar, bugün ikinci plana itilmekte, şiddet görmekte ve katledilmektedir.
18 yıllık AKP iktidarında kadınların elinde kalan son hak kırıntıları da ellerinden alınmaya çalışılmaktadır.Kadınlar, hak mücadelesi bir yana artık birincil insan hakkı olan yaşam hakkını korumanın peşine düşmüştür.
Kadın-erkek eşitliğine inanmayan, kadının görevini sadece annelik olarak gören, çağdışı zihniyet; yargının kadın yönelik şiddette ikircikli tutumu, var olan cezasızlık kültürü, yasaların uygulanmaması şiddet körüklemektedir. Kadınlar sokak ortasında şiddet görmekte ve katledilmektedir.
Samsun’da tanıklık ettiğimiz vahşet görüntülerinin sorumlusu, ilk imzacısı olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamayan ve uygulamadığı gibi tartışmaya açanlardır.
Kadın-erkek eşit değildir söylemleriyle kadını ikinci plana iten, iyi hal indirimleriyle, cezasızlık kültürü yaratanlarındır.
İktidar, amasız, fakatsız bir an önce İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamalıdır.
Kadın ve erkeğin eşit olduğu, kadının şiddet görmediği, huzurlu ve mutlu bir Türkiye’yi inşa edene kadar mücadelemiz devam edecek.
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, kadının hak temelli ayrımcılığa uğramadığı, özgür olduğu, şiddet görmediği bir ülke ve dünya dileğiyle tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum.
Hayatın her alanında var olan Cumhuriyetin, Adana’nın aydınlık yüzlü kadınlarına bin selam olsun"
ŞEVKİN; “KADIN CİNAYETİNDE BÜYÜK ARTIŞ VAR”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, birlikte mücadele ve dayanışma duygularıyla 8 Mart’larda kadınların daha özgür olacağına inandığını bildirdi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan Dr. Şevkin, tüm kadınları sevgi ve saygıyla selamladı.
Türkiye’nin kadın-erkek eşitliğinde oldukça zor bir süreçten geçtiğine işaret eden Dr. Şevkin, “Ülkemiz, ne yazık ki eşitlik bareminde 134 ülke arasında 126'ncı sırada ve Zimbabve, Senegal, Etiyopya, İran, Suriye ve Mısır gibi ülkelerin gerisinde kalıyor” dedi.
Kadınlarımız ekonomik hayata katılım ve fırsat eşitliğinde ise 134 ülke arasında 131'inci sırada yer aldığına dikkat çeken Dr. Şevkin, “Kadınların siyasi katılımında 99'uncu, eğitimde 109'uncu olan Türkiye’nin karşısında kabul edilemez bir tablo bulunuyor. Ülkemizdeki kadınların 21. Yüzyılda politikada, toplumda, iş hayatında ve ekonomik yaşamda karar alma süreçlerinde, temsilde eşit olmamasını içimize sindiremiyoruz” diye konuştu.
Sivil toplum örgütlerinin yaptığı çalışmalar ve bizzat Adalet Bakanlığı’nın verilerinin ise bir başka vahameti gözler önüne serdiğini söyleyen Dr. Şevkin, son yıllarda öldürülen kadın sayısının ne yazık ki yüzde 1400 artış gösterdiğini vurguladı.
İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması gereğine işaret eden Dr. Şevkin, “Kadınlarımızın ötelenmesine, taciz, tecavüz ve cinayete maruz kalmasına, siyasete malzeme edilmeye çalışılmasına şiddetle karşı çıkıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin hayata geçmesini, 6284 sayılı ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un etkin bir şekilde uygulanmasını istiyoruz” dedi.
Tüm kadınları ve erkekleri eşit yurttaşlık bilinciyle ortak platformlarda buluşmaya çağıran CHP’li Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Unutulmamalıdır ki; kadınlarımız siyaset, ekonomi, sağlık, eğitim, kısacası yaşamın her alanına ortaktır. Kadınlarımızın vitrin süsü ya da sembolik olarak görülmesinin önüne geçmek, Türkiye’yi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak için hepinizi, hepimizi ortak platformlarda buluşmaya çağırıyorum. Birlikte mücadele ile, dayanışma duygularımızla 8 Mart’larda daha özgür kadınlar olacağımıza inanıyor, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”
SÜMER; "KADINLARIMIZ GELECEĞİMİZE EN BÜYÜK KATKIYI SAĞLIYOR"
CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle kutlama mesajı yayımladı.
Orhan Sümer açıklamasında şu ifadelere yer verdi.
İnsan ömrü boyunca fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı ile herkese örnek olan kadınlarımız, sonsuz sevgi ve hoşgörüyle yetiştirdikleri nesillerle de geleceğimizin şekillenmesinde en büyük katkıyı sağlamaktadır.
Bizleri eğiten, yetiştiren, büyüten, bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren ve ihtiyacımız olduğunda desteklerini bizlerden esirgemeyen, fedakâr kadınlarımıza gereken değeri vermek bizler için olmazsa olmazdır.
Kadının birey olduğu gerçeği kimileri tarafından unutturulmak istense de bizler buna asla izin vermeyeceğiz. Hayatın her alanında omuz omuza mücadele verdiğimiz, Annelerimizin, eşlerimizin, kız kardeşlerimizin, çocuklarımızın sistemin erkek egemen çarkları içerisinde ezilmesine müsade etmeyeceğiz.
Ülkemizde ne yazık ki her sene artan kadın cinayetlerinin, şiddet, toplumsal dışlama ve yaftalamanın eğitim ve caydırıcı cezalar ile yeniden düzenlemesi gerekmektedir.
Erkek egemen anlayışından uzak, kadının tek başına da birey olduğu, eşit vatandaşlar anlayışının tesis edilmesi artık kaçınılmazdır.
Bu düşüncelerle, toplumun her kesiminde tüm gücüyle mücadele eden, yılmayan, boyun eğmeyen, emek veren tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.
KOCAİSPİR; "SİZE MİNNETTARIZ"
Yüreğir Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde belediye bünyesinde çalışan tüm kadınların izinli sayılacağını açıkladı.
Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Yüreğir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği her projede ve her hizmette kadın çalışanların da büyük emeğinin olduğunu söyledi.
Yüreğir Belediyesi olarak bugüne kadar yaşamın her alanında kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yaptıklarını; kadın merkezleri ve kadına yönelik çalışmalar ile kadının, hayatın her alanında güçlenebilmesi için birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Başkan Kocaispir, “Büyük bir özveriyle gece gündüz, hafta sonu hafta içi demeden belediyemizin her kademesinde çalışan mesai arkadaşlarımız kentimizin güzelleşmesi ve gelişmesi için verdiğiniz tüm emekler için sizlere minnettarız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun” dedi.
Yüreğir Belediyesi’nden yapılan açıklamada “Yüreğir Belediyesi olarak hayatımızın her alanında bizlere değer katan ve fedakârlıklarıyla türlü yükleri omuzlayan tüm kadın çalışanlarımız 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde izinli sayılacaktır.” ifadelerine yer verildi.
ULUDAĞ “KADINLARIMIZ TOPLUMUZUN MİMARLARIDIR”
Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Başkan Uludağ mesajında, insanlığın gelişmesinde önemli bir yeri olan kadınların Dünya insanlık ailesi için kadın demenin fedakârlık demek olduğunu belirtti.
Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ hayatımızın her alanına yön veren kadınların fedakârlıklarıyla, aile yapısı ve topluma verdiği emek ile onları seven, insanlığın umudunu yeşerten ve gelecek nesilleri yetiştiren özelliği ile değeri ölçülemeyecek kadar önemli bir konumda olduğuna dikkat çekti.
Başkan Uludağ ‘Dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi Türk kadını, eğitimden çalışma hayatına, bürokrasiden siyasete, spordan sanata kadar her alanda önemli bir rol üstlenmiştir. Toplumun mimarı olan en kıymetli hazine kadınlarımızdır.” diye konuştu.
Açıklamasının devamında özellikle ülkemizde son yıllarda kadına yönelik yaşanan şiddette dikkat çeken bir artış olduğuna değinen Başkan Uludağ; “ Umuyorum ki kadına yönelik yaşanan bu tür müessif olaylar son bulur. İnanıyorum ki kadının değer gördüğü, kadına yönelik şiddetin son bulduğu toplumlar daha başarılı, daha huzurlu ve geleceğe güvenle bakabilen nesiller yetiştirir. Bu bilinçle 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum. ”dedi.
ERDEM; "KADNLARIMIZ DESTEKLENMELİ DEĞER VERİLMELİ"
Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Hayatın en başından, sonuna dek, sevginin, fedakarlığın ve azmin anlamı olan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, “Kadınlar, yaşamımızın her anında yanımızda olan, bizleri dünyaya getiren, büyüten, yetiştiren, eğiten, sevgisi ile kuşatan ve şefkatli yürekleriyle bir an olsun bile bizleri yalnız bırakmayan, en değerli varlıklarımızdır” dedi. Kadının gerçek ve öncelikli alanı hayattır diyen Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem; “Bunun yeterince desteklenmesi ve kadınlarımıza bu anlamda değer verilmesi gerekmektedir. Bunu yapan toplumların hak ettiği şekilde yükseleceği bir gerçektir.
Bu duygu ve düşüncelerle Adalet İçin, Huzur İçin, Gelecek İçin, Özgürlük İçin, Refah İçin tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya kadınlar gününü kutluyor. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
TOPUZ; "KADINLAR AİLENİN TEMEL TAŞI"
Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Mesajında, Toplumun temel taşının aile olduğunu Aileninde temel taşının kadınlar olduğunu ifade eden Başkan Topuz, Türk toplumunda kadının çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.
Başkan Topuz mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Kadınlarımız fedakârlıkları ve nezaketleriyle toplumumuzun denge unsuru olmaktadır. Toplumun temel taşı aile olduğuna göre ailelerin de temel taşı hiç şüphesiz kadınlardır. Tarihimizin her devrinde kadınlar, aile ve toplum yapısının en değerli yerinde bulunmuştur. Bu anlamda fedakârlıklar ortaya koyan özellikle Türk kadını takdir kazanmıştır. Kadınlarına değer veren toplumların, hak ettiği şekilde yükseleceği gerçeği vardır. Kurtuluş Savaşımızda cephe gerisinin kahramanı olan kadınlarımız bu vatan ve millet için canını feda etmeye hazır nesilleri de yetiştirmişlerdir. Bu açıdan inancımızın ve kültürümüzün bir gereği olarak kadınlarımız bizim baş tacımızdır. Bu duygu ve düşüncelerle kadınlarımızın her zaman yanlarında olduğumu ifade ederek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.’’
KISACIK; “ÇALIŞAN KADINLARIMIZ EMEĞİN KUTSALLARIDIR”
DEVA Partisi Adana İl Başkanı Sadullah Kısacık 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün anlam ve önemini belirten bir mesaj yayınladı.
‘’Toplumumuzun asli unsuru olan, şehit annelerimizin ve kıymetli şehit eşlerinin,fedakarca çalışan ve emek kavramının kutsallığının en büyük temsilcisi tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!’’ diyerek sözlerine başlayan Kısacık, ‘’Ülkemizde maalesef kadınlarımızın haklarını korumaya yönelik atılan adımlar, nicelik bakımından değerlendirilirken nitelikli bir temel hak ve hürriyetlerini esas alan politikalar üretilememektedir.’’ diyerek sözlerine devam etti.
Son günlerde kadınlara uygulanan şiddeti çağdışı bulduğunu belirtirken, toplumumuzun kanayan yarası haline dönüşen kadına karşı uygulanan şiddeti ve çözüm olmayan uygulamaları eleştiren Kısacık, ‘Kadınlarımıza uygulanan şiddetin medyatikleştirilmesine son derece karşıyız. Kadınlarımıza uygulanan şiddetin, kimlikleri üzerinden rencide edici bir konuma gelmesine asla müsaade etmemeliyiz. Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı artık içselleştirilmeli ve kadınlarımıza uygulanan şiddetin cezası asla suça teşvik edici olmamalı, aksine en büyük insanlık suçunu işleyenler en büyük hukuki cezayla karşılaşmalıdır! Bizim gelecekteki Türkiye tasavvurumuzda kadına şiddetin asla yeri yoktur!’’‘‘Bizler DEVA Partisi olarak, yaşanan bütün insan hakkı ihlallerine karşı olduğumuz gibi kadınlarımıza uygulanan psikolojik, ekonomik, sosyal ve fiziksel bütün şiddetlere sonuna kadar karşıyız.’’ dedi.
Partisinin kadına verdiği öneme değinen İl Başkanı Kısacık, ‘’DEVA Partisi olarakdiğer siyasi partilerden en belirgin farkımız, bizde kadın kolları ve gençlik kolları yok. Bizler kadınlarımızı siyasetin yan unsuru olarak değil asli unsuru olarak görüyoruz. Parti tüzüğümüzde %35 cinsiyet kotasıyla kadınların katılımcı olacağı yepyeni bir siyasi kültür oluşturmak üzere yola çıktık, bu yolda yürümeye devam ediyoruz!’’
Kısacık, ‘’ Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını içselleştirmemiz lazım. Cinsiyet hegemonyasının olmadığı bir toplum, istikrarlı ve adil büyümenin gerçekleşeceği bir toplumdur.Bizim demokratik olgunluğa erişmiş Türkiye’de adil ve eşit kalkınma idealimiz var.’’ dedi.
İl Başkanı Kısacık ‘’ Sivil toplumda, üretim ve kalkınma planlamalarında, siyasette yani toplumun tüm alanlarında güçlü ve söz sahibi kadınların olması, ülkenin geleceği açısından çok önemlidir.’’ diyerek sözlerine son verdi.
ESENDEMİR; “KADINLAR YAŞAM YOLCULUĞUMUZUN MİMARDIR”
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, kadınların yaşam yolculuğunun mimarları ve bir gün değil her gün takdir edilmesi gereken toplumun şefkat pınarları olduğunu söyledi.
Kadınların annelik vasfının yanı sıra her alanda verdiği mücadelede gösterdiği fedakârlıkla anıldığını ve toplumun değerlerini ayakta tuttuğunu vurgulayan Esendemir, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, kadın sorununun çözümünü, ‘Türk kadınına ödenmesi gereken bir borç’ olarak gören büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Dünyada hiçbir ulusun kadını, ben Anadolu kadınından daha çok çalıştım, ulusumu kurtuluş ve zafere götürmek için, Anadolu kadını kadar hizmet ettim diyemez” sözlerini hatırlattı.
Geçmişten günümüze tüm kadınların Türkiye’ye büyük katkılar sağladığını anlatan Esendemir, “Bilek, yürek ve beyin gücüyle bulunduğu her yeri zenginleştiren kadınlarımız, sanattan bilime kadar kendisine verilen her görevi layıkıyla yerine getirmiştir. İş dünyasından siyasete; bilim, eğitim ve kültürden spor yaşamına kadar büyük başarılara imza atan kadınlar gurur kaynağımızdır” dedi
Esendemir, “Varlığıyla dünyayı şereflendiren, emeği ve alın teriyle hayat anlam kazandıran, tebessümüyle mutluluk saçan, bitimsiz şefkatiyle sarıp sarmalayan ve mesleğini tam anlamıyla yapan başta şehit ve gazi anneleri olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum” diye konuştu
TAN; “İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ETKİN BİR ŞEKİLDE UYGULANMALIDIR”
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Leyla Tan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Ülkemizin dört bir yanında evde, okulda, tarlada, fabrikalarda, işyerlerinde yaşamını sürdüren tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı.
Açıklamasında; kadın cinayetlerinin, kadına yönelik her türlü şiddetin ve baskının olmadığı bir toplumsal yaşam için yılmadan mücadele eden kadınlara da selam gönderen Leyla Tan; yeni kadın cinayetleri yaşanmasın diye inşaat mühendisi kadınlar olarak, kadına yönelik şiddete karşı sürdürülen mücadelenin içinde her zaman kararlılıkla yer almaya devam edeceklerini vurguladı.
Ülkemizde kadına yönelik şiddet, baskı ve eşitsizliğin azalmak bir yana daha da artarak devam ettiğini belirten Tan; kadınların evlerinde, sokakta, işyerlerinde, yaşamın her alanında şiddete maruz kaldıklarını, eşitsizliğe uğradıklarını ifade etti.
Gericiliğin, erkek egemen anlayışın artan dozu altında kadın cinayetlerinin intihar, şüpheli ölüm adı altında anılarak görmezden gelinebildiğini açıklayan Tan “Hatta şiddete uğrayan kadınlar yaşam biçimi sorgulamasına maruz bırakılarak işlenen cinayetler gölgelenmektedir” dedi.
Ülkemizde kadına yönelik şiddetin artmasının yanı sıra kadın haklarında da geriye gidişe zemin hazırlandığını belirten Tan şöyle devam etti: “Türkiye’de kadına yönelik erkek şiddetinin önlenmesi, soruşturulması ve cezalandırılması için İstanbul Sözleşmesinin etkin şekilde uygulanması gerekirken, İstanbul Sözleşmesi göz ardı edilmekte, hatta yetkili ağızlar tarafından tartışmaya açılmakta, İstanbul Sözleşmesine karşı bir kamuoyu yaratılmaya çalışılmaktadır.
Geçtiğimiz yılı pandemi koşullarının zorlukları altında geçirdik. Bu yıl da devam etmekte olan bu süreç, kadınlar için katmerli sıkıntılara yol açtı. Kadınlar bir yandan virüs tehdidi, artan ekonomik sıkıntılar içindeyken bir yandan da ev içi artan şiddete maruz kaldılar. Tüm yaşanan zorluklara rağmen kadınlar, mücadeleyi daha da ileri götürme kararlılığını göstererek, üstü örtülmeye çalışılan kadın cinayetlerini aydınlatmaya yönelik çalışmaları gayretle sürdürmektedirler.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre 2020 yılında erkekler tarafından 300 kadın öldürüldü, 171 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Öldürülen 300 kadından 182 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi. 22 kadın ekonomik, 96 kadın da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Erkek şiddeti ile yaşamını kaybeden tüm kadınlarımızı üzüntüyle, saygıyla anıyoruz.
Tüm dünyada kadın haklarının kazanılma mücadelesinin simgesi olan; sömürüye, ayrımcılığa ve baskıya karşı yürütülen mücadele günü 8 Mart’ta yeni cinayetler yaşanmasın diye inşaat mühendisi kadınlar olarak, kadına yönelik şiddete karşı sürdürülen mücadelenin içinde her zaman kararlılıkla yer alacağımızı bir kez daha vurguluyoruz.
Kadına yönelik şiddetin toplumdaki baskı, şiddet ve gerici anlayıştan beslendiğinin bilincinde olan İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubemiz, demokratik, eşit ve özgür bir toplumsal yaşama ulaşmak için bu onurlu mücadelede kadınlarla dayanışma içinde olmayı her zaman sürdürecektir. Kadınların emek sömürüsüne, ayrımcılığa uğramaması için, hayatlarına sahip çıkabilmesi için, demokrasiyi, barışı, laikliği korumak için bu mücadelenin bir parçası olmaya devam edeceğiz.”
SÖNMEZ; “TÜM KADINLAR EMEKÇİDİR”
Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) ile Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) Başkanı Süleyman Sönmez, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde tüm kadınlar için daha eşit bir dünya dileğinde bulundu.
İş dünyasında daha çok kadının yer alması için gerek ADSİAD ve gerekse ÇUKUROVA SİFED olarak büyük gayret sarf ettiklerini kaydeden Sönmez, çağdaş ülke olma hedefinin daha eşit ve daha özgür kadınlarla gerçekleşebileceğini dile getirdi.
Ekonomik hayatta lider, yönetici ve karar süreçlerinde daha çok kadının bulunduğu ülkelerin eğitimde ve toplumsal yaşamda da başarıya ulaştığına işaret eden Sönmez, Türk kadınlarının her türlü zorluğun üstesinden gelebilecek güce ve kudrete sahip olduğunu ifade etti.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınları saygıyla selamlayan ve dünyadaki her kadının emekçi olduğuna işaret eden Süleyman Sönmez, Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük atılımlarıyla Türk kadınlarının diğer dünya devletlerinden hep bir adım öne çıkarıldığını belirtti.
ADSİAD ve ÇUKUROVA SİFED Başkanı Süleyman Sönmez, “Bu tarih, kültür ve bilinç ışığında ilerleyecek Türkiye, kadınların üstün gayretleriyle çağdaş yaşamıyla hep dikkatleri üzerine çekecektir” diye konuştu.
MANTI; “TÜM KADINLARIMIZIN YANINDAYIZ”
Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Berman Mantı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, üretimden sosyal hayata kadar her alanda ezilen, mağdur edilen, hakları elinden alınan kadınların mücadelesinde her zaman yer alacaklarını belirtti.
Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Berman Mantı, kadınların üretimde daha fazla rol almaları gerektiğinin altını çizerek, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçebilmek için biz kadınlar olarak iş hayatında ve üretimde daha fazla sesimizi duyurmalıyız. Üreten ve ekonomik gücünü eline alan kadın, haklarını korumak ve hak ettiği hayatı kazanabilmek için mücadele gücünü de elinde tutar. Bu yüzden, kadınlarımızın arkasında durmaya, üretimde yeni yollar açmaya ve başarılı rol modeller ile onlara örnekler sunmaya devam edeceğiz. Biz kadınlar bu toplumun diğer yarısını oluşturuyoruz. Ülkemizin kalkınması için bu diğer yarının da ekonomide söz sahibi olması gerekir. Bir toplum, ancak tüm bireylerinin eşit hak ve özgürlükleri kazanmasıyla yükselip güzel yarınlara ulaşabilir. Bunun için de kadınların üretimde daha fazla yer alabilmeleri için daha fazla imkan yaratmalıyız. Bu konuda kadın erkek demeden herkes üzerine düşeni yapmalı. Çünkü bu sadece kadınların değil kadın erkek toplumun her kesimin mücadelesi” dedi.
Mantı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü hüzün ve kederle andıklarını belirterek “Bundan tam 164 yıl önce 129 kadın emekçinin hayatını yitirdiği o hazin olay, günümüzde hala acıyla anılıyor. Bizler de İŞKAD olarak kadınların haklarını arama yolunda bir sembol haline gelen, o 129 kadın emekçi kardeşlerimizi ve onlar gibi diğer tüm kardeşlerimizi saygıyla anıyoruz. 8 Mart’ın önemini biliyor ve bu uğurda sadece bir gün değil her gün çalışıyoruz” diye konuştu.
YILDIZ; "BİRLİK, DAYANIŞMA VE MÜCADELE GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN"
Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi (AKKK Meclisi) "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla yaptığı basın açıklaması yaptı.
Adana Kent konseyi Kadın Meclisi Başkanı Prof. Dr. Emel Yıldız, yazılı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ya da, Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanan bugün: 1857 yılında ABD'nin New York Eyaletinde bir tekstil fabrikasında; şartlarını iyileştirmek adına başlattığı grev ve ayaklanma sonucunda 123 işçi kadının yanarak ölümüyle sonuçlanmış bugünü, Birleşmiş Milletler 1977 yılında tarihe kanlı olarak geçen bu olayı Uluslararası bir gün olarak "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" ya da "Dünya Kadınlar Günü" ilan etmiştir.
Dünya’da bugün için insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine; ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Kadınlar günü kadın hakları hareketinin ortak bir noktasıdır.
İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cinsten ibarettir. Bütünlük arz eden bu kütlenin bir parçasının ilerletilip öteki parçası ihmal edilirse; kütlenin bütünlüğü bozulur.
Mümkün müdür ki cismin yarısı toprağa zincire bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin? Mustafa Kemal Atatürk, bu sözleriyle de kadın-erkek eşitliğini çok iyi vurgulamıştır.
Ülkemizde Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet’i kurarken Cumhuriyet’in geleceğini, toplumun aydınlık ve çağdaş yarınlarını kadının mahkum olduğu cehaletten kurtarılmasında olduğunu “Yeryüzünde Gördüğünüz Her Şey Kadının Eseri” sözleriyle ifade etmiştir.
Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir; bunun gereklerinden biride kadınların her konuda yükselmesini sağlamaktır bu ifadeyle kadının toplumdaki yerini, değerini her fırsatta vurgulamış ve çağdaşlarımızdan çok daha önce elde ettiğimiz haklarımızı çıkarttığı yasalarla güvence altına almıştır
Ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlaması gerçekleştirildi, bugüne değin çeşitli ülke koşullarına bağlı olarak süreçlerden geçerek kutlamaları devam etmektedir.
Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren kadının sosyal, ekonomik ve siyasal konumunu iyileştirici uygulamalar devam etmektedir. Kadının, aralıksız mücadele sürecinde toplumsal rolün de değişmesi gereken ve hakettiği yerde olmasına dair mücadelesi bugünkü koşullarda da devam etmektedir.
Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi (AKKK Meclisi) olarak da kadının olması gereken rolüne varlığıyla katkı sunmaya devam edecektir. Birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun."
KAPLAN, “KADINLARIMIZ IŞIK TUTUYOR”
Vatan Partisi Adana il başkanı Selver Kaplan 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle bir mesaj yayınladı. Kaplan mesajında şunları kaydetti.
“ 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları isteğiyle greve başladı. Ancak polis, grevi kırmak için işçilere saldırdı. Olaylar sırasında, işçiler fabrikaya kilitlendi. Fabrikada çıkan yangında, fabrikanın önünde barikat olması sebebiyle işçiler yangından kurtulamadı. Çoğu kadın olmak üzere, 129 işçi yanarak can verdi. İşçilerin cenazesine 100 bini aşkın kişi katıldı.
İşçilerin hak mücadelelerini ABD dahil, bir çok ülkede devam ettirmesi sonucu, Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak, kabul edildi.
Her yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanır.
Kadınlarımız, bugünkü haklarını elde etmek için çetin mücadeleler vermişlerdir. Kurtuluş Savaşı sırasında bağımsızlık mücadelesi veren kadınlarımız bu güne ışık tutmaktadırlar.
Türk kadını, dün cephede emperyalizmle savaştığı kararlılıkla, bugün de Diyarbakır’da yine emperyalist güçlere karşı durmaktadır. ABD’nin kara gücü, HDP/ PKK’nın Diyarbakır İl Başkanlığı önünde evlat nöbeti tutan kadınlarımız, aynı zamanda, vatan nöbetindedirler. Diyarbakır anneleri, Kuvay-i Milliye ruhuyla terörün üzerine yürümektedirler. 8 Mart biz Vatan Partililer ve o kahraman anneler için bir eğlence günü değildir. Aksine mücadele günüdür! Biz Vatan partili kadınlar, evlat nöbeti tutan Diyarbakır anneleriyiz.Ve bugün mücadeleyi daha da yükseltme günüdür. Gelin bu anlamlı mücadele gününde, bir olalım. 8 Mart’ı Vatan Partisi cephesinde mücadele ederek kutlayalım. Emekçi kadınlarımızın günü kutlu olsun”