• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

“Basın çok yönlü kuşatma altında”

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti ve TSYD Adana Şubesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

YAŞAM 10.01.2026 12:12:00 0
“Basın çok yönlü kuşatma altında”

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Dayanışma Günü nedeniyle; Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) ve Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Adana Şubesi tarafından gerçekleştirilen etkinlikte ilk olarak, başta Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşları ile ebediyete intikal etmiş olan basın mensupları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, saat 10.30’da gerçekleştirilen törende, yönetim kurulu üyeleriyle Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Törene, gazetecilerin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Güngör Geçer de katıldı. Atatürk Anıtı’nda gerçekleşen törenin ardından Basın Anıtı’na geçildi. ÇGC üyesi kadın üyeleri tarafından Basın Anıtı’na çelenk konuldu.  Akabinde; ÇGC’nin kadın üyeleri tarafından özgürlük meşalesi yakıldı. Daha sonra; Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan basın açıklamasını; Genel Sekreter Yasemin Atasoy okudu.

Yapılan basın açıklamasında şu görüşler dile getirildi;

“Bugün 10 OCAK; Çalışan Gazeteciler günü…

Her türlü zorluğa, baskılara ve imkansızlıklara rağmen, büyük bir özveriyle haber peşinde koşan, yazan-çizen, yorum yapan, halkın haber alma hakkını yerine getirebilmek için çaba sarf eden tüm gazetecilerin günü.

10 OCAK; mesleğimize verdiğimiz değer ve saygının önemli göstergesi olup, fedakarca çalışan, gerektiğinde yaşamını feda eden meslektaşlarımıza duyduğumuz minnettarlığın da bir göstergesidir.

Gazeteci; kalemiyle halkın yanında yer alıp, halkın sorunlarını yönetim kademelerine aktarıp çözümüne katkı koyandır. Objektif, tarafsız ve sadece gerçekleri yansıtmak için çabalar.

Gazeteciler; her gün cesurca haber peşinde koşar. Karşılaştığı zorluklar birer engel değil, doğruya ulaşma basamaklarıdır. 10 OCAK gibi mesleğimiz için çok önemli olan bir günde; gazetecilerin yaşadıkları sorunları anlatmak, verdikleri mücadeleyi hatırlatmak ve takdir etmek toplumun sorumluluğudur.

Bugün gazetecilik; ekonomik ve siyasal baskıların yanı sıra dijitalleşme ve yapay zekâ teknolojilerinin etkisiyle çok yönlü bir kuşatma altında bulunuyor. Bu gerçekliği görmezden gelemeyiz. Aksine, teknolojik gelişmeleri doğru ve etik biçimde kullanarak basın için bir fırsata dönüştürmek zorundayız. Kontrolsüz ve denetimsiz uygulamaların mesleki değerlerimizi zedelemesine, geçmişte olduğu gibi bugün de izin vermeyeceğiz. Yapay zekâ destekli içerik üretiminin hızla yaygınlaştığı bu süreçte, insan emeğini, mesleki birikimi ve editoryal sorumluluğu geri plana atan anlayışlara karşı duracağız. Doğrulanmış bilgi ile otomatik olarak üretilmiş içerik arasındaki ayrımı net bir şekilde ortaya koyacak, gazeteciliğin temel ruhunu savunmaya devam edeceğiz.

1961 yılında yürürlüğe giren 212 Sayılı Yasa ile gazetecilere tanınan iş güvencesi ve sendikal haklar, mesleğimizin en önemli dayanaklarıdır. Bu kazanımları hem çalışma koşullarında hem de dijital dönüşüm sürecinde koruyacak, geliştirmek için mücadelemizi sürdüreceğiz. 10 Ocak’ı yalnızca basın özgürlüğünün değil; gazetecinin emeğinin, aklının ve vicdanının da simgesi olarak görmeye devam edeceğiz. Yapay zekâ çağında da gazeteciliğin insan merkezli niteliğini mutlaka gözeterek yol alacağız. Gazetecilerin iş güvencesine sahip olduğu, özgürce düşünebildiği ve teknolojinin insan aklıyla dengelendiği bir medya düzenini hep birlikte kuracağız. 10 Ocak’ların yeniden gerçek anlamıyla Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanacağı günlere olan inancımızı koruyacak; saygın ve kararlı bir duruşla mesleğimizi yaşatmaya devam edeceğiz.”

ÇGC ve TSYD Adana Şubesi tarafından ortak düzenlenen etkinliğe RATEM İl Temsilcisi ve üyelerinin de destek verdiğini söyleyen Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanvekili ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir; halen tutuklu olan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin ve Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar’ın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Adanalı gazetecilere selamlarını ilettiğini söyledi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde basın emekçilerinin yanında yer alan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Güngör Geçer; Basın Anıtı’nda yaptığı konuşmada; 10 Ocak’ların yeniden bayram olarak kutlanması dileğinde bulundu.

Göçer konuşmasında şu görüşleri dile getirdi;

“Şahsım ve Büyükşehir Belediyemiz adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. 10 Ocak Basın emekçilerinin gününü kutluyorum. Ben 7 yıl Adana Büyükşehir Belediyesi’nde meclis üyesi olarak aynı zamanda Seyhan Belediyesi’nin meclis üyesi olarak görev yaptım. Bu yıl 7 yıl içerisinde her 10 Ocak gününde meclislerde hem Seyhan’da hem de Büyükşehir’de meclis konuşması yaparken hep düşünürdüm. ‘Gazetecilerle ilgili ne söyleyelim, ne konuşalım’ diye!

Ancak her yıl baktığımda gazetecilerin sorunlarının, sıkıntılarının arttığı, bir önceki yılı da aratan yıllar olduğunu maalesef bu yedi yıl içerisinde gözlemledim. 10 Ocak Gazeteciler Günü; gazetecilerin bayram günü olarak düşünülmüş, planlanmış ve hayata geçirilmiş ama sonraki yıllarda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanır olmuş.

Dilerim ve umut ederim ki; 10 Ocak’lar artık sıkıntıların, sorunların konuşulduğu bir gün olmasın. Gazetecilerin problemlerini, sıkıntılarını sürekli dile getirdiği bir gün olmasın. 10 Ocak Gazetecilerin Bayram günü olsun. Bütün temennim ve dileğim o yönde. Basın demokrasinin olmazsa olmazıdır. Özgür basın çok kıymetli ve önemlidir. Milli iradenin asıl temsilcileri, gazetecilerimizdir. Çünkü halkın sorunlarını, sıkıntılarını dile getiren gazetecilerimizdir, basın emekçileridir.

Onuruyla gururuyla şerefiyle dik duran, eğilmeyen bütün gazeteci ve basın mensuplarını; saygıyla selamlıyorum. Hepinizin 10 Ocak Basın Emekçi Gününüz kutlu olsun. Dediğim gibi bundan sonraki yıllarda inşallah; bayram havasında kutlandığı, sıkıntıların bittiği, çözüldüğü bir gün olur diyorum. Hepinizi selamlıyorum.”

 

Haberi Yorumla

'Alo ilaç yok' hattı... İlacını bulamayan bu numarayı arayacak...

Çıraklığı, kalfalığı, ustalığı ve ortaklığı aynı dükkanda yaşadı

Dondurucu soğuklar gidiyor! Sıcaklık artacak

Emeklilik için sigorta girişi detayı...

Tufanbeyli'de Eksi 20 Derecede Kartpostallık Manzara Oluştu

Ay'ın Karanlık Yüzünde Tespit Edildi! Bilim İnsanları Şaşkın

Kadınlar yatırımı oraya yapıyor!

10 binlerce Adanalı Zeydan Karalar’a özgürlük için toplandı

Adanaspor zar zor gittiği deplasmanda fark yedi

Uğur Mumcu Adana'da unutulmadı...

Oyunculuğu bırakıp sırra kadem bastı!

IBAN tehlikesine karşı uyarı! 10 yıl hapis cezası var!

Eda Ece oyunculuğa ara verip ticarete atıldı! İlk mağazasını açtı...

"İstişare kültürümüz, birlik ve beraberliğimiz en büyük gücümüzdür”

Gönülleri ısıtan konser...

Bayğaralar suç örgütüne operasyon: Tutuklamalar var...

Düğünlerde bir devir kapanıyor! IBAN’lı davet...

Kazandıkları 50 milyon lirayı yurt dışına kaçırdılar...

Akaryakıtta tabela yine değişiyor! Motorinin ardından benzine de zam geliyor

Gece kulüplerinde operasyon alarmı! Çöpler ve tuvaletler bile takipte, garsonlar gözlerini dört açıyor

Bankalardan hamle bekleniyor...

Adana'da parke ve panel üretilen fabrikada yandı...

Adana Demirspor 0- 3Bandırmaspor

Zeydan Karalar buluşmasına gidecek Adanalıları dolmuşlar ücretsiz taşıyacak

Adana 01- Beyoğlu Yeni Çarşı: 0-0

VII. Uluslararası Adana Rhapsody Piyano Festivali ve Yarışması Başladı

Emir Sarıgül Sibel Can'la birlikte Londra'ya kaçtı...

Polikliniklerde alarm!

‘Adana’dan Ses’ projesine Avrupa Birliği desteği...

Karslıoğlu, "Adaletin tesisi hayati önemdedir"

Yükleniyor

10 binlerce Adanalı Zeydan Karalar’a özgürlük için toplandı

"İstişare kültürümüz, birlik ve beraberliğimiz en büyük gücümüzdür”

Karslıoğlu, "Adaletin tesisi hayati önemdedir"

Saray İhtişamı-Emekli Sefaleti: Aynı gökyüzü altında iki Türkiye

"Emeklilere 'Öl, açlığa mahkum ol' diyorlar"

Sadullah Kısacık: Emekliler Açlık Sınırının Altında Yaşıyor

“Suriye’deki gelişmeler Liderimizi haklı çıkardı’

Barut'tan Meclis'te miting çağrısı: "Haklı olanlar yalnız değildir"

Başkan Demirçalı’dan Ankara Ziyareti

AKAMDER'de Başkan Sayım Azmaz Güven Tazeledi

Çıraklığı, kalfalığı, ustalığı ve ortaklığı aynı dükkanda yaşadı

Tufanbeyli'de Eksi 20 Derecede Kartpostallık Manzara Oluştu

Uğur Mumcu Adana'da unutulmadı...

Adana'da parke ve panel üretilen fabrikada yandı...

Pozantı-Ulukışla yolu kar yağışı sebebiyle ulaşıma kapatıldı

Çay demlemek için ateşe benzin döken fırıncı az daha kendi yanıyordu

Yarı zamanlı çalışma yolu açıldı...

Arkadaşına güvendi, hayatı mahvoldu!

Başkan Geçer'den Vali Yavuz'a "Hoş geldin" Ziyareti...

Kızılay Dost ve Kardeş Ülke Sudan’da Yaraları Sarıyor

Seyhan’da asfalt seferberliği hız kesmeden devam ediyor

"Hemşehrilerimizin hak ettiği huzur ve güvenliği elde etmek için birlikte çalışacağız"

Kozay, çocuklar için Toroslardan kar getirtti

Yüreğir Belediyesi Özgür mahalle parkı törenle açıldı

Uludağ “Dikbaş, tok karın ve mutlu yarın için çalışıyoruz”

Adana Valisi Mustafa Yavuz Görevine Resmen Başladı

Adana'da Sürücülerin Dikkatine: O Kavşakta Çalışma Başlıyor!

“Sarıçam’da sağlık, evlerin kapısında”

Toros Caddesi’nde trafik tek yönde akacak!

Vali Köşger, Adana'dan "Helallik" istedi...

Polikliniklerde alarm!

Göz Sağlığını Tehdit Ediyor! Yanlış Aydınlatma...

Sessizce Geliyor! Omurga Çürütüyor...

Uzman isimden salgın uyarısı: "Üçü aynı anda yayılıyor"

Nacar ve Beriş’ten önemli işbirliği

Kış aylarında enfeksiyon alarmı: 20 saniyelik bu hareket hayat kurtarıyor

Halil Nacar’dan Evde Sağlık Ekibine takdir

Nefes kesen hastalık! Bocavirüs alarmı: 2 yaş altı çocuklar risk altında

Alzheımer’a karşı umudun ışığını yak !

Tiryakilere kötü haber!

VII. Uluslararası Adana Rhapsody Piyano Festivali ve Yarışması Başladı

MEB'ten velileri ilgilendiren karar

Evlerini arabalarını satıp kredi çekiyorlar...

Gündoğdu Farkı...

Göl; “Köy enstitüleri devam etmeliydi”

Alzheimere karşı umudun ışığını yak etkinliği…….

Akran zorbalığıyla mücadelede yeni dönem!

Filiz Kepme'den İstanbul Lider Koleji bursluluk sınavına yoğun katılıma teşekkür

Bakan Tekin açıkladı! Ara tatil kalkacak mı?

Altıneller’e bursluluk ilgisi...

Oyunculuğu bırakıp sırra kadem bastı!

MAGAZİN

IBAN tehlikesine karşı uyarı! 10 yıl hapis cezası var!

EKONOMİ

Eda Ece oyunculuğa ara verip ticarete atıldı! İlk mağazasını açtı...

MAGAZİN

"İstişare kültürümüz, birlik ve beraberliğimiz en büyük gücümüzdür”

SİYASET

Gönülleri ısıtan konser...

DÜNYA

Bayğaralar suç örgütüne operasyon: Tutuklamalar var...

POLİS-ADLİYE

Düğünlerde bir devir kapanıyor! IBAN’lı davet...

EKONOMİ

Kazandıkları 50 milyon lirayı yurt dışına kaçırdılar...

POLİS-ADLİYE

Akaryakıtta tabela yine değişiyor! Motorinin ardından benzine de zam geliyor

EKONOMİ

Gece kulüplerinde operasyon alarmı! Çöpler ve tuvaletler bile takipte, garsonlar gözlerini dört açıyor

POLİS-ADLİYE

Ay'ın Karanlık Yüzünde Tespit Edildi! Bilim İnsanları Şaşkın

Gönülleri ısıtan konser...

Akıl almaz 12 Ağustos tahmini: 7 saniyede 40 milyon kişi ölecek!

Arkadaşları fark etti! Genç yaşlarda görülme oranı arttı...

Trump hedef haritasını genişletiyor! İngiliz basını yazdı: '5 ülke diken üstünde'

Sanal alemde küresel siber suç ağı! Uzmanlar alarma geçti...

Yeni neslin şifresi mi? Yasaklandıkça okullarda yayıldı: '67' nedir?

Salgın yayılıyor! DSÖ açıkladı....

'Pandemiden çok daha ağır geçecek'

Papa 14. Leo, Ankara'da! İşte ilk görüntüler ve karşılayan isim