En düşük emekli maaşının açlık sınırının altında kaldığına dikkat çeken Kısacık, “Emeklilerimiz ölüm sınırında maaş alıyor”, diyerek kanun teklifinde emekli maaşlarında kayda değer bir iyileştirme yapılmamasına tepki gösterdi.
Emeklilerimizin Alım Gücü Yıllar İçinde Eridi!
Türkiye’de nüfusun önemli bir kısmının emekli maaşı ile geçindiğini belirten Kısacık, en düşük emekli maaşı alan büyük bir kesimin açlık sınırının yarısına yakın bir maaşla geçinmek zorunda kaldığını söyledi: “16 milyon 500 bin emeklimiz var ve bugünkü zamla birlikte en düşük emekli aylığı alan kişi sayısı 4 milyon 11 bin kişi. Bu sayı nüfusumuzun önemli bir kısmının açlık sınırının yarısı kadar maaş aldığını ifade ediyor.” Emekli maaşının yıllar içinde asgari ücrete oranlarındaki düşüşe de çarpıcı istatistiklerle dikkat çeken Kısacık, “Emekli aylığının asgari ücrete oranı 2014 yılında %126, 2015 yılında %120, 2016 yılında %106, 2017 yılında %108. Sonraki yıllarda daha düşüyor bu oran; %107, %100, %98, %93, %88, %82. Bugün 2025 yılında yapılan zamlardan hariç, yine emekli aylığının asgari ücrete oranı %81! Yani yıllar içinde emeklilerimiz %40 kayba uğramış”, sözleriyle en düşük emekli maaşının ve alım gücünün yıllar içinde nasıl eridiğini gösterdi.
Emeklilerimizin Suçu Ne?
Yıllar içinde sistematik olarak emekli maaşlarının düşürülmüş olmasının, yaşanan derin ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında emeklileri büyük bir geçim sıkıntısı içinde bıraktığının altını çizen Kısacık, “Milyonlarca emeklimiz bugünün fiyatlarıyla ekmek bulup bulamama, kira fiyatlarıyla barınıp barınamama sınırında yaşıyor. Sadece fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayabilme aşamasına geldiler. Emeklilerimiz yıllarca alın teri dökmüş, bu ülkeye değer katmış, ekonomiyi büyütmüş, devleti ayakta tutmuş, evlat yetiştirmiş büyüklerimiz. Bugün ne yazık ki bu onurlu emekçilerimizin büyük bir kısmı açlık sınırının, ölüm sınırının altında maaş alıyor. Peki emeklilerimizin suçu ne? Emeklilerimiz ne yaptı da bu durumu hak etti? Emeklilerimizi artık enflasyon oranı gibi faktörlerle yapılacak bir zam kurtaramaz. Maaşlarında radikal bir zam oranına ihtiyaç var. Bu değişiklik ihtiyacı toplumun huzuru ve refahı için son derece gereklidir. Bugünün şartlarında en düşük emekli maaşı en azından asgari ücret düzeyinde olmalıdır.” diyerek konunun ekonominin ötesinde insani ve vicdani bir mesele haline dönüştüğünü kaydetti.
En Düşük Emekli Maaşı Önergesi AKP ve MHP Oyları İle Reddedildi!
Emekli maaşlarında radikal bir değişiklik yapılması gerektiğini belirten Kısacık, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olmasıyla ilgili bir önerge sundu. Artan hayat pahalılığı karşısında emekli maaşlarının yetersiz kalmasıyla, maaşların emeklileri insan onuru ve haysiyetine yaraşır şartlar içinde yaşamalarını sağlayacak bir seviyeye çekilmesi gerekçesiyle sunulan önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Emeklilerimizi Açlığa ve Sefalete Mahkum Ediyorsunuz.
Emekli maaşlarında takip edilen politikaları sosyal devlet anlayışından çok uzakta olduğu konusunda iktidarı eleştiren Kısacık, alım gücü ve adil gelir dağılımı konusunda Ali Babacan’ın ekonomi yönetiminin başında olduğu döneme atıfta bulunarak, “Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan’ın ekonomi yönetiminin başında olduğu yıllarda emeklilerimizin maaşları belirlenirken sosyal devlet anlayışına uygun olarak emeklilerimizin onurlu bir hayat sürmelerini sağlayacak ölçütler baz alınırdı. İstikrarlı bir ekonomi ile gerçekçi ve adil gelir dağılımı göz önünde bulundurularak emeklilerimizin maaşlarına zam yapılır ve hayat standartları düşürülmezdi. Siz bu gerçeklikten uzakta emeklilerimize sadaka verir gibi zamlar veriyor, onları açlığa ve sefalete mahkum ediyorsunuz”, diyerek emeklileri yoksulluktan kurtaracak adımlar atılması konusun düzenlemeler yapılması için iktidara çağrıda bulundu.