9521,04%1,08
33,94% 0,20
37,58% 0,07
2793,78% 0,23
4494,77% 0,00
ÇGC Başkan Vekili Sefa Saygıdeğer, yerel ve ulusal gazetelerde foto muhabirliği yaptıktan sonra ‘TRT’nin Akdeniz Bölgesi’ndeki ilk kameramanı’ olma şerefine kavuşan Yüksel Hançerli’nin Türkiye’nin gurur kaynağı olduğunu söyledi.
“Usta” belgeselinin ÇGC Sosyal Tesisleri'ndeki gösteriminde konuşan Saygıdeğer, “Hafızalara kazınan muhteşem öyküsü ve zengin içeriğiyle dikkat çeken ‘Usta’, Yüksel Hançerli’nin geçmişine ışık tutarken, basın tarihinin de amiral gemisi olmuştur. Böyle saygın bir eserin hazırlanmasında tüm emeği geçenleri tek tek kutluyorum.” dedi.
DUYGUSAL ANLAR YAŞADI
Belgeseli izlemeye gelen eski dostlarını görünce duygusal anlar yaşayan Yüksel Hançerli, zorunlu göç sonucunda Çukurova Bölgesine yerleştirilen Girit Mübadilleri Zekiye ve İbrahim Hançerli’nin çocuğu olarak 1948 yılında Adana’da doğduğunu, ilkokul, ortaokul ve liseyi de burada bitirdiğini söyledi.
Babası İbrahim Hançerli Adana’nın en eski fotoğrafçılarından olduğu için fotoğraf makinası ile çok küçükken tanıştığını ifade eden Hançerli, gazeteciliğe lise yıllarında yayınlanan Çukurova gazetesinde başladığını, daha sonra Tercüman ve Akşam gazetelerinin Adana bürolarında çalışarak, gündüz okulda, diğer zamanlarda ise haber peşinde koştuğunu anlattı.
2500 KİŞİ ARASINDAN SEÇİLDİM
1968 yılında yüksek öğrenim için İstanbul’a gittiğini belirten Hançerli, gazetecilik Yüksek Okulu’nda okurken Akşam gazetesinde foto muhabirliğine devam ettiğini, polis-adliye, spor ve magazin olmak üzere her dalda gazetecilik yaptığını dile getirdi.
Hançerli, “Yedek subaylıktan sonra TRT sınavlarına girdim. 2500 kişi arasından seçilen 11 kişi içerisinde haber kameramanı olarak işe başladım. Kısa bir süre Ankara’da çalıştıktan sonra Adana’ya tayin oldum ve böylece Akdeniz’in ilk resmi Kameraman’ı unvanını aldım. Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Kenan Evren, Turgut Özal, Rauf Denktaş ve Meclis Başkanlarının yurtiçi ve yurtdışı gezilerini TRT adına izledim. 1980 Moskova Olimpiyatları’nda TRT kameramanı olarak görev yaptım” diye konuştu.
BURHAN FELEK ÖDÜLÜ DE VAR
Türkiye’de ilk defa TRT verici istasyonlarından haber merkezine video görüntüsü aktarmayı başardığını kaydeden Hançerli, “Bu nedenle TRT Genel Müdürlüğü tarafından takdirname ile onurlandırılırken Günaydın Gazetesi TV Özel Ödülü’nü aldım. Çeşitli defalar Çukurova Gazeteciler Cemiyeti tarafından yılın kameramanı seçildim. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Ödülü’ne layık görüldüm. 1990 yılında TRT Çukurova Bölge Haber Müdür Yardımcısı oldum. 1997 yılında emekliye ayrıldım. Sürekli basın kartı sahibiyim. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Ankara Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve Çukurova Girit Mübadilleri Derneği Kurucu ve Onursal Başkanıyım. Yayınlanmış 11 kitabım bulunuyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
45 DAKİKA TEK BÖLÜM
Gösterimde söz alan Hançerli’nin dostları da onunla yaşadıkları anılarından söz ettiler. Belgesel sanatçısı Hüseyin Baltacı ise daha önce ‘Sinemacı Sabri’, ‘Kuşçu Aykut’, ‘Çelik Sineması’ ve ‘Arasta’ belgesellerini hazırladığını belirterek, son belgeseli “Usta” için araştırmaların 2021 yılında, çekimlerin ise 2022 yılı Kasım ayında başladığını anlattı. 45 dakikalık tek bölüm halinde hazırlanan “Usta” belgeselinin kurgusunu, belgeselin danışmanlığını da üstlenen Soner Sevgili gerçekleştirdi. Belgeselde sanat danışmanlığını Tannur Arat Sevgili, müziğini Ömer Ahunbay (Jingle House), afiş tasarımını Sezen Özyıldız Aşkın, İngilizce çevirilerini Merve Şanlıdağ yaptı.
Etkinliğe ÇGC Başkan Vekili Sefa Saygıdeğer, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Özke, Yönetim Kurulu üyeleri Mutlu Mete ve Çetin Ulucan ile Cumhuriyet Gazetesi İl Temsilcisi Mehmet Aka, Milli Güreş Hakemi Hüseyin Başcı, Sihay Reklam’ın sahibi Aydın Sihay, Cemiyet üyeleri ve sanatseverler katıldı. Gösterimin ardından Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Sosyal Tesisleri önünde toplu fotoğraf çektirildi.