-
BIST 100
17487,30%-0,69
-
DOLAR
47,74% 0,08
-
EURO
55,12% 0,04
-
GRAM ALTIN
6703,74% -0,40
-
Ç. ALTIN
10727,65% 1,46
"Tapuda gerçek beyan" dönemi! Yüzde 100 ceza geliyor...
Bu yılın ilk çeyreğinde gayrimenkul satışlarında düşüş yaşanmasına rağmen tapu harcı geliri yükseldi. Bu yıl “tapuda gerçek beyan” dönemi ile gelirlerde de artış yaşandığı ifade ediliyor.
Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı 2026 yılının ilk çeyreğinde 628 bin 255 adet olarak gerçekleşmişti. Geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda %9,5 oranında gerileme yaşandı. Bu dönemde elde edilen harç geliri ise %73,6 arttı ve 51 milyar 800 milyon lira oldu.

Sektör temsilcileri, bu yıl ilk çeyrekte devreye alınan "tapuda gerçek beyan" dönemi ile birlikte satışlarda gerileme yaşansa da gelirlerde artış yaşandığını belirtiyor.

YANLIŞ BEYAN ÇOK RİSKLİ
İstanbul Gayrimenkul Değerlendirme tarafından yapılan uyarıda “Gayrimenkul alım-satım süreçlerinde satış bedelinin tapuda gerçek değerinin altında beyan edilmesi, geçmişte yaygın bir uygulamaydı. Ancak günümüzde gelişen dijital denetim sistemleri, bu yaklaşımı önemli ölçüde riskli hale getirmiştir” denildi.

ETKİN KONTROL SAĞLANIYOR
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; Gelir İdaresi ve ilgili kurumların banka transferleri, ekspertiz raporları ve ilan platformlarındaki verileri birlikte analiz ettiği belirtilen uyarıda, “Bu sayede beyan edilen bedelin piyasa gerçekleriyle uyumu etkin biçimde kontrol edilmektedir” hatırlatmasında bulunuldu.

YÜKSEK CEZASI VAR
Gerçekleşen fiyatla beyan edilen fiyat arasında uyumsuzluk tespit edilmesi halinde gerçek satış bedeli esas alınarak yeniden hesaplama yapılacağı belirtilen açıklamada “Öncelikle eksik ödenen tapu harcı tahsil edilir. Ardından yüzde 100 oranında vergi ziyaı cezası uygulanır ve gecikme faizi işletilir” ifadelerine yer verildi.

İKİ TARAF DA SORUMLU
Tapu harcının alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödendiğine dikkat çekilen açıklamada “Eksik beyan durumunda her iki taraf da sorumluluk altına girer. Denetimler, geçmiş yıllara ait işlemleri de kapsayabilir. Eksik beyanın fark edilmesi halinde, ‘pişmanlık’ hükümleri kapsamında düzeltme yapılarak ceza uygulanmayabilir. Yalnızca faiz ödenmesi mümkün olabilir” denildi.
Adana'da zincirleme trafik kazası! Üç kişi ölümden döndü...
Akaryakıt fiyatlarında yeni gelişme! Çifte zam iptal edildi mi?
TAG Otoyolu'nda Kamyon Tıra Çarptı: 1 Ölü
Doç. Dr. Cenab Türkeri Dünya Karate Federasyonunun En Başarılı Hakemleri Arasında
"Kadınlar iş hayatında daha çok yer almalı"
Özkan: “Milletimizle Çeyrek Asır, Türkiye Geleceğe Hazır”
Adana'nın Sinema Sokağı Ziyaretçilerini Geçmişe Götürüyor
Ayhan Barut’tan eğitim çağrısı; “Aileler ve öğrenciler zorda”
Baba ve Kızı 1500 Rakımda Sera Kurup Domates Üretiyor!
"Borç 6 milyar liraya ulaştı, mali yapı çöküyor!"
Traktör faciası: Karı koca hayatını kaybetti
Dikkat! Adana’da bugün 9 ilçede elektrikler kesilecek!
Adana'da yaz tatilinde çalışarak aldığı motosikleti hırsızlar çaldı
Şalgamın Sofralardaki Yeri Genişliyor...
Altında 10 haftanın zirvesi: Fiyatlarda dikkat çeken yükseliş
Yükleniyor



