Hasan Murt

Tarih: 02.11.2022 09:30

Açlık-Susuzluk!

Facebook Twitter Linked-in

Herkesin bildiği üzere, insanlar açlığa ve susuzluğa uzun süre dayanamazlar. Susuzluk , açlıktan daha tehlikelidir.
Bir insan neden aç ya da susuz kalır ?
Gıdaya, suya ulaşamama söz konusu olabilir. Fiyatlar çok yükseldiğinden, yeterli miktarda tüketememe olabilir. Çeşitli rahatsızlıklardan olabilir.
Açlık ile birlikte kısa sürede iç organlar etkilenerek, kanda protein , sodyum seviyesi düşer.
Açlıkta ilk 1. Hafta erken dönem bulgular ortaya çıkar. 2. Dönem ise 1-3 haftalar arasındaki dönemdir. Gecikmiş dönem ise 3. Haftadan sonraki dönemdir.
Açlık sürecindeki hastayı ilk 24 saat, ilk 72 saat ve sonra¬sı dönemdeki hasta da olarak tanımlayabiliriz. Hatta kısa açlığı 72 saat altı, uzun açlığı 72 saat üstü olarak tanımla¬mak ve 72 saatin kritik önemini vurgulamak değerlidir.
Susuzlukta insan vücudu, açlık ile mukayese edildiğinde, çok daha hızlı ve dramatik etkilenir. Susuzlukta ilk etkilenen organ böbreklerdir, susuzluğa bağlı böbrek etkilenmesinde Akut Böbrek Yetmezliği başlar. Acilen önlem alınmazsa, ömür boyu diyaliz ihtiyacı doğabilir.
Hem açlık hem de susuzluk durumunda, Tıp Hekimlerinden destek almak önemlidir. Kendi kafanızdan yapacağınız hareketlerde, ‘’Dimyata prince giderken evdeki bulgurdan’’ olabilirsiniz. En basiti susuzluğa bağlı su alımında, Na dengesizliğine-eksikliğine bağlı su zehirlenmesi gelişebilir.
Bazen yazın havanın sıcak olması nedeniyle, aldığımız sıvı yeterli gelmeyebiliyor. Bazen de kışın hava serin olduğundan canımız su içmek istemeyebiliyor. Yaşamın her alanında olduğu gibi düzenli gıda alımına ve sıvı alımına dikkat etmeliyiz.
Virüslere bağlı hastalıklarda, ishallerde, ateşli enfeksiyonlarda, oral alım bozulduğunda, streste …… insan vücudundaki sıvı miktarı azalır.
Sıvı miktarının azaldığını düşünüyorsak, idrara çıkabilenlere bol sıvı alımını öneriyorum. İdrara çıkabilip bol sıvı alanların kronik hastalıkları olup olmadığı da önemlidir. Kalp yetmezlikleri, Kronik böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıkları olanlar hekimlerinin önerileri dışında herhangi bir şey yapmamalıdır, hekimlerin önerileri dışında sıvı almamalıdırlar. İdrara çıkamayanlara ise, acilen Hekime başvurmalarını öneriyorum
En uygunu, her halukarda açlık ya da susuzluk karşısında mutlaka Tıp Hekimine başvurmanızı öneriyorum.
Bugünlerde açlık ve susuzluk ile ilgili problem yaşayanları duymuş olmama, bu yazıyı ele alma nedenimdir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —