Hasan Murt

Tarih: 02.04.2022 19:06

İklim değişikliği...

Facebook Twitter Linked-in

İklim değişikliği demek ; sadece sıcaklık değişikliği demek değildir. Aynı zamanda suda ,havada   meydana gelen değişiklikler de demektir. Gezegenimizde denizlerdesürekli  su akıntıları ve hava akımları vardır. Aynı şekilde belli mevsimlerde rüzgar akımlarının nasıl olabileceği çok kolay tahmin edilmekte iken; küresel iklim değişikliğinden sonra , su ve rüzgar akımlarının ne zaman-hangi yönde olacağı tahmin edilemeyebiliyor.

     Gezegenimizde sıcaklık değişimi; yerkürenin içindeki volkanik ısı, uzaydan gelen soğuk, atmosfer, Güneşten gelen sıcaklık, hava ve su sirkülasyonları tarafından belirlenir.

     Türkiye’nin sıcaklık, yağış, rüzgarları; genelde Avrupa üzerinden Balkanlara  ve oradan da Türkiye’ye gelir.

Gulfstream su akıntısı, ekvatordan gelerek ; İngiltere ve Avrupa arasından geçerek Avrupa’yı ılımanlaştırır. Son zamanlarda Küresel iklim değişikliği nedeniyle bu su akıntısının Avrupa’yı ılımanlaştıramadığı görülmektedir. Avrupa ve dolayısı ile Türkiye’nin, yıllarca  daha yağışlı, soğuk  ve serin iklim koşullarını yaşaması beklenmektedir.

Rusya’nın Çernobil’deki  ve Japonya’nınFukuşimaNükleer santrallerindeki arızalar ve Radyasyon sızıntıları da Gezegenimizi olumsuz etkilemiştir.

     3.3.2022 de Ukrayna’daki Dünyanın onuncu büyük ve Avrupa’nın en büyük Zaporijya Nükleer Santrali'nde savaş ve bombalanma nedeniyle çıkan yangın;  4.3.2022 de söndürülmüştür.  Zaporijya Nükleer Santrali'nin radyoaktif çubukların erimesi  halinde, Çernobilden yaklaşık 10 kat fazla Radyoaktif serpintiye neden olabileceği tahmin ediliyordu. Rusya, Ukrayna’lı milislerin bilinçli bombalama yaparak; suçu Rusya’ya atmak istediklerini açıkladı. Ukrayna ise Rusların bombaladığını açıkladı.

     Önümüzdeki yıllarda, Ülkemizin daha soğuk ve yağışlı günler geçireceği verilerden anlaşılmaktadır. Ancak aklımıza gelmeyen bir veri ortaya çıkar ya da yeni bir değişiklik olursa ; o zaman yorumumuz da değişir. Genelde NatıonalGeografi, Discovery, NASA, ESA …..  nın sitelerini takip ederek  bilgi sahibi oluyorum.

     İklim krizi dünyadaki tüm ekosistemi etkilemektedir. Bu da başta tarım olmak üzere , hayvancılığı da etkilemektedir.

    Gezegenimizdeki her ısı artışı  su, gıda, sağlık, sosyal-ekonomik-güvenlik açısından risk taşımaktadır.

     Radyoaktivite, tarım, hayvancılık ayrıca değerlendirilmesi gereken konulardandır. Burada bu konulardan kısaca bahsedildi.

     Sonuçta, önümüzdeki yaklaşık 10 yıl boyunca bu seneki (2021-2022) gibi yağışlı ve soğuk  havanın ülkemizde görülmesini bekliyorum. Sonrası hakkında yorumda bulunamıyorum.

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —