Düzgün Çoşkun


"Üretmezsek üretene muhtaç oluruz”

Bu başlık Adaba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç'e ait.


Sayın Bilgiç son dönemde oldukça ilginç ve çarpıcı açıklamalarla gündem oluşturuyor. Bilgiç deneyimli bir iş insanıdır. Seçildiği ilk yıllarda yönetim olarak üreticinin yanında pek yer aldığı söylenemez. Mmerkezi yönetimi memnun edecek türden açıklamalar yapıyordu.

***

Demem o ki, ılımlı sözlerle tansiyonu düşük tutmayı yegliyordu. Ancak son aylarda bu tavrından değişiklik gözleniyor. Borsayı tanıtırken yaptığı aciklama da kamuoyunda karşılık buldu. ATB Başkanı aylık bilgilendirme toplantısında merkezi Yönetimin Adana'ya sahip çıkmaya çağırıyor.

***

Bilgiç, tarım ürünlerinde sürdürülebilirliği sağlamak için üreticilerin zararının hızlı şekilde telafi edilmesi gerektiğini dile getiriyor. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın desteğine ihtiyaçları bulunduğunu ifade ediyor. Bununla yetinmeyerek, “Üretici, hasarın büyük bir kısmını, devletin karşılayacağı noktasında" bir beklentisinin olduğuna dikkat çekiyor. Üreticinin sesini merkezi yönetimin duymasını istiyor.

- Üretemezsek üretene muhtaç oluruz -

Aylık bilgilendirme toplantısında şu sorununa da işaret ediyor. Bu konuda şöyle diyor: “Bugün ikinci ürüne su yetmeyeceğini konuşuyorsak yarın birinci ürüne su bulamayacağımızı konuşur hale geliriz. Kuraklık, iklim değişikliği, zirai don, sel gibi afetleri ülkemizin farklı bölgelerinde farklı şekilde büyük sıkıntılarla yaşıyoruz. Eğer bugün ciddi tedbirler almaz isek yarın çok geç olacak. Gün bugün diyoruz. Bir toplumun refahı, gücü üretimden geçer. Üretmezsek uretene muhtaç oluruz".

- Adanalı üreticinin zararı 10 milyar Tl'nin uzerinde-

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden kaynaklı Adanalı üreticilerin zararının yaklaşık 10 milyar TL’nin üzerinde olduğunun tespit edildiğini belirten ATB Başkanı Şahin Bilgiç, bu konuda da şu görüşleri dile getirdi: “Tarım ürünlerinde sürdürülebilirliği sağlamak için üreticilerin zararının hızlı şekilde telafi edilmesi lazım. Üreticilerimizde hasarın büyük bir kısmının, devletimizce karşılanacağı noktasında bir beklentisi var. İlgili bakanlıkça yapılan tespit çalışmalarının biran önce sonuçlandırılması lazım. Nasıl bir destek verilecekse hızlı şekilde açıklanması gerekir. Çukurova Bölgesinin yaşadığı bu sıkıntılar Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ve ilgili Bakanların katıldığı, ”Ekonomi Şurasında” dile getirdim. Kapalı Devre Basınçlı Sulama Sistemiyle Çukurovanın bu verimli topraklarının biran önce buluşmasını ifade ettim. Adana’nın kapalı devre basınçlı sulama sisteminin 2026 yılı yatırım programına dahil edilmesi şarttır."

- Çukurova hem ülkeyi hem dünyayı besleyecek güçte

Adana gibi verimli topraklara sahip bir ovanın ihmal edilemeyeceginin altını çizen ATB Başkanı Şahin Bilgiç, Çukurovanın hem ülkeyi hem de dünyayı besleyecek güçte olduğunun unutulmaması gerektigine vurgu yaptı. Bilgiç'in su sozu de çarpıcıydı: "Bugün ikinci ürüne su yetmeyeceğini konuşuyorsak yarın birinci ürüne su bulamayacağımızı konuşur hale geliriz

Sayın Cumhurbaşkanımıza bu sıkıntıların giderilmesi için Adana’mız adına ricada bulunmak istediğimi ifade ediyorum. Ayrıca ilimizin milletvekillerine, belediye başkanlarına, STK başkanlarına sesleniyorum; Adana sevdalısıysak bu konuda birlik olalım.”

***

ATB Başkanı Şahin Bilgiç'in birlik çağrısında bulunmasının da ilgili kurum ve kuruluş, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve Odalar tarafından karşılık bulunması gerekir. Yoksa oluşabilecek milyar liralık kayıplar sadece Adana ekonomisine değil, milli ekonomide de büyük kayıplara yol açabilir. Bu da üreticinin topraktan kesmesine zemin hazırlamakla yetinmez, körükler.

***

Üreticiye destek verilsin ki Adana üretene muhtaç hale gelmesin. Tarıma dayalı sanayi kenti olma vasfını yeniden kazansın. İşsizlikte Şırnak'la aynı potaya düşmesin. Istihdam ve üretimde Türkiye’nin gıpta ile baktığı kent olsun.

Pınar Altuğ derin yırtmacıyla yürüdü, eşi o anları paylaştı!

Tecavüz sahnesine tepki yağdı...

Sihirli Annem'in Çilek'i Zeynep Özkaya ve Oğulcan Can evlendi!

Coşkun Sabah şaşırtan sözler!

Milyonların haber beklediği ünlü şarkıcı kurtarılamadı...

Derya Uluğ sahnede neye uğradığını şaşırdı!

Hande Erçel ile Hakan Sabancı'nın tren keyfinin bedeli dudak uçuklattı!

Rapçi Lvbel C5 tahliye edildi...

Harika Avcı'nın oturduğu evi buldular! Kapısını kırmışlardı, ev sahibi gerçeği açık açık anlattı

Ece Erken 'işimi elimden aldı' diyerek ifşa etti! Esra Erol ve Fikret Orman iddiası şoke etti!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1