• BIST 100

    14028,47%0,14
  • DOLAR

    42,94% 0,04
  • EURO

    50,53% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6029,02% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9950,07% 1,15

2023 kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu

Yayımlanan raporda sel, sıcak hava dalgaları, kuraklık ve yangınlar gibi olayların çok ciddi bir ekonomik kayba sebep olduğunun. da altı çizilerek milyonlarca insanın bu afetlerden etkilendiğine vurgu yapıldı.

DÜNYA 20.03.2024 08:28:00 0
2023 kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün 2023 Küresel İklim Durumu başlıklı raporu kamuoyuyla paylaşıldı. 2023'te iklim durumunun alışılmışın dışında olduğu belirtilirken sera gazı seviyeleri, yüzey sıcaklıkları, okyanus ısısı, deniz seviyesinin yükselmesi ve buzulların geri çekilmesinde yeni rekorların kırıldığı ifade edildi.

Sıcak hava dalgaları, seller, kuraklıklar, kontrol edilemeyen yangınlar ile hızla yoğunlaşan tropikal kasırgalar gibi aşırı iklim olaylarının sefalet ve kargaşaya yol açtığı, bunun milyonlarca insanın günlük hayatını etkilediği ve milyarlarca dolarlık ekonomik kayba neden olduğu bildirildi.

"2023 YILI KAYITLARA GEÇEN EN SICAK YIL OLDU"

"2023, kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu" ifadelerinin yer aldığı raporda küresel ortalama yüzeye yakın sıcaklığın sanayi öncesi taban çizgisinin 1,45 santigrat derece üzerinde ölçüldüğü hatırlatıldı.

2014-2023 arasının tarihteki 'en sıcak on yıllık dönem' olduğu bildirilen raporda bu süreçteki on yıllık ortalama küresel sıcaklığın 1850–1900 yıllarındaki ortalamanın yaklaşık 1,20 santigrat derece üzerinde olduğu vurgulandı.

2023'te küresel olarak hazirandan aralığa kadar her ayda rekor düzeyde sıcaklık görüldüğü kaydedilirken en büyük sıcaklık artışının 0,46-0,54 santigrat derece civarında yükselişle Eylül 2023'te yaşandığı ifade edildi.

"Küresel sıcaklıktaki uzun vadeli artış atmosferdeki sera gazı konsantrasyonlarının artmasından kaynaklanıyor" bilgisi verilen raporda 2023'ün ortasında La Nina'dan El Nino hava olayları koşullarına geçişin 2023'te sıcaklığın hızlı yükselişine katkıda bulunduğu bildirildi.

"ORTALAMA DENİZ SEVİYESİ REKOR SEVİYEYE ULAŞTI"

2023'te küresel ortalama deniz seviyesinin 1993'ten bu yana tutulan uydu kayıtlarına göre rekor seviyeye ulaştığı, bu durumun devam eden okyanus ısınmasının yanı sıra buzulların ve buz tabakalarının erimesini de yansıttığı vurgulandı.

2014-2023 küresel ortalama deniz seviyesi artış oranının uydu kayıtlarının ilk on yılındaki (1993-2002) deniz seviyesi artış oranının iki katından fazla olduğu belirtildi.

Öncü verilere göre küresel referans buzul setinin hem Kuzey Amerika'nın batısı hem de Avrupa'daki aşırı erimenin etkisiyle (1950'den bu yana) kayıtlardaki en büyük buz kaybının yaşandığı kaydedilen raporda İsviçre'deki buzulların son iki yılda mevcut hacimlerinin yaklaşık yüzde 10'unu kaybettiği aktarıldı.

Kuzey Amerika'nın batısında 2023'te 2000-2019 dönemi için ölçülen oranlardan beş kat daha yüksek oranda buzul kaybının yaşandığı ve buradaki buzulların 2020-2023 döneminde 2020'ye kıyasla tahmini olarak hacimlerinin yüzde 9'unu kaybettiğine işaret edildi.

Hava koşullarından kaynaklanan tehlikeler 2023'te yerinden edilmeleri tetiklediği belirtilen raporda, "Bu durum iklim şoklarının dayanıklılığı nasıl zayıflattığını ve en savunmasız nüfuslar arasında yeni koruma riskleri oluşturduğunu gösterdi" ifadeleri kullanıldı.

"AŞIRI İKLİM OLAYLARININ SOSYOEKONOMİK ETKİLERİ OLDU"

Aşırı hava ve iklim olaylarının tüm kıtalarda önemli sosyoekonomik etkilerinin olduğu, bunlar arasında büyük seller, tropikal kasırgalar, aşırı sıcaklık ve kuraklık ile bunlara bağlı kontrol edilemeyen yangınlar olduğu kaydedildi.

Raporda, "Akdeniz Daniel Kasırgası'ndan kaynaklanan aşırı yağışlarla bağlantılı sel felaketi eylülde özellikle Libya'da ağır can kayıplarına neden oldu. Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye'yi de etkiledi" ifadelerine yer verildi.

Aşırı sıcakların dünyanın birçok yerini etkilediği belirtilen raporda özellikle temmuzun ikinci yarısında Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'nın çok etkilendiği hatırlatıldı.

İtalya'da sıcaklıkların 48,2 santigrat dereceye ulaştığı, Fas'ta ise termometrelerin 50,4 santigrat dereceyi gösterdiği bildirildi.

İklim değişikliğinden dolayı dünya çapında akut gıda güvensizliği yaşayan insanların sayısı Kovid-19 salgını öncesi 149 milyonken bu sayının 2023'te 333 milyon kişiye yükseldiği belirtildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI RADİKAL ADIM ÇAĞRISI

Raporun paylaşıldığı basın toplantısına video mesaj yollayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklimle ilgili yaşanan olaylar karşısında, "Dünya imdat çağrısında bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan kirliliğin iklim dengesini kaosa sürüklediğini kaydeden Guterres, alarm zillerinin her alanda çaldığını bildirdi.

Guterres, sıcaklığın rekor seviyeye ulaştığını, deniz seviyelerinin yükseldiğini ve deniz suyu ısısının arttığını, buzulların çok daha hızlı eridiğini anımsatarak, "Tüm bunların etkisi çok şiddetli, acımasız ve ölümcül bir hızla artıyor" uyarısını yaptı.

Acilen harekete geçilmesi gerektiğine işaret eden Guterres, iklim değişikliğindeki hıza oranla radikal adımlar atılması ve sürdürülebilir kalkınmaya uygun hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Celeste Saulo, bu raporun insanlığın iklim kriziyle ilgili karşı karşıya olduğu zorlukları gösterdiğine işaret etti.

Artan gıda güvensizliği, insanların yer değiştirmeleri ve biyolojik çeşitlilik kaybının savunmasız nüfuslar için tehdit oluşturduğunu vurgulayan Saulo, şunları kaydetti:

Aşırı iklim koşulları, sıcak hava dalgaları, seller, kuraklıklar, kontrol edilemeyen yangınlar ve yoğun tropikal kasırgalar Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin tamamını baltalıyor, her yıl milyarlarca dolarlık ekonomik kayıplara neden oluyor. İklim eyleminin maliyeti yüksek görünebilir ancak bu konudaki eylemsizliğin maliyeti çok daha yüksek.

Haberi Yorumla

Adana'da geri dönüşüm fabrikasında yangın...

Yer Adana! Göndermek istenen kaçak sigarayı polise bildiren kargo şube müdürü öldürüldü...

'Uyuşturucu' soruşturmasında flaş gelişme!

Bedri Usta'nın "adam gör" sözleri tepki çekti...

Dengeler değişti! 9 anket tek tablo...

Ersoy, Partileri anlattı, uyuşturucu itirafında bulundu..

Vali Köşger “Yarınlara dair umutlarımızı tazeleyen yeni bir yol olsun”

AK Parti Adana İl Başkanı Tamer Dağlı’dan Yeni Yıl Mesajı

Ahmet Tanık: “Millet Susmaz, Gençler Teslim Olmaz”

Hileli konkordato ile 328 milyon liralık vurgun yaptılar...

Eğitim-Bir-Sen’den Öğretmene yasal güvence

Arkadaşını öldüren genç: Beni dövmüştü, hazmedemedim...

Nacar: Muhtarlarımız Gözümüz Kulağımız

Adana'da haraç çetesi 19 yaşındaki Murat'ı öldürdüğü ortaya çıktı...

Tiryakilere kötü haber!

Barut'un Yeni yıl dileği; Özgürlük...

Ünlü yönetmen Seren Yüce'ye silahlı saldırı! 'Kurye kıyafetli' saldırgan aranıyor

'Eyvah' deyip tedirgin olmayın! Dikkat: 2026'nın yatırım tuzağını açıkladı

Seyhan’da Uygunsuz Üretime Geçit Yok

Gamze Özçelik soluğu eşinin doğup büyüdüğü ülkede aldı...

Geçer, “Yeni yılda adaletin tam anlamıyla tecelli etmesini bekliyoruz”

Hanife Gürdal resmen eridi! Görenler aynı yorumu yaptı

“Terörsüz Türkiye ideali, yeni yılda da temel önceliğimizdir”

Yüreğir Belediyesi’nden vatandaşa sıcak çorba ikramı

Kanye West’in 'ölmeden önce yapılacaklar listesi' viral oldu

Adana’da “2025'e Veda 2026'ya Hoş Geldin Yeni Yıl Sergisi” açıldı

Başkan Ürün; “Gençliğin Önünü Açmak İçin Sahadayız”

AK Partili Tunç, "CHP’li Belediyeler sınıfta kaldı"

DEAŞ operasyonu! 110 gözaltı....

Uyuyan hücreler uyandı! DEAŞ için yeni saldırı uyarısı...

Yükleniyor

Dengeler değişti! 9 anket tek tablo...

AK Parti Adana İl Başkanı Tamer Dağlı’dan Yeni Yıl Mesajı

Geçer, “Yeni yılda adaletin tam anlamıyla tecelli etmesini bekliyoruz”

AK Partili Tunç, "CHP’li Belediyeler sınıfta kaldı"

“Bu kirli eller emellerine asla ulaşamayacak!”

Taşınma maliyeti 200 bin TL'yi bulunca kiracılar o yönteme başvurmaya başladı

MHP İl yönetiminden Çukurova GİAD’a ziyaret

“Millet Açlıkta, İktidar Kör"

Adanalı üreticileri dolu vurdu...

‘Hissemize darağacı düşecekse varız, hazırız!”

Adana'da geri dönüşüm fabrikasında yangın...

Yer Adana! Göndermek istenen kaçak sigarayı polise bildiren kargo şube müdürü öldürüldü...

Arkadaşını öldüren genç: Beni dövmüştü, hazmedemedim...

Adana’da “2025'e Veda 2026'ya Hoş Geldin Yeni Yıl Sergisi” açıldı

Başkan Ürün; “Gençliğin Önünü Açmak İçin Sahadayız”

Akademisyen Dr. Ceyhanlı’nın “Giz: Kimliğin Öteki Hali” Sergisi İlgi Gördü

Kahreden kaza! Otomobil kanala düştü! Acı haber peş peşe geldi

2025 yılının kelimesi belli oldu...

Balcalı Hastanesi’ne 15 Konteyner Destek!

Ceyhan’da kaybolan engelli adama dronla bulundu

Seyhan’da Uygunsuz Üretime Geçit Yok

Yüreğir Belediyesi’nden vatandaşa sıcak çorba ikramı

Yüreğir Zabıtası yılbaşı öncesi denetimleri artırdı...

Ege Bağatur Farklı Seviyeli Kavşak Projesi’nin temeli atıldı

Zeydan Karalar duyurdu! Yüreğir ulaşımda rahatlayacak...

Yüreğir’in ilk kent lokantası Dervişler’de açıldı

Dünyada bir ilk! Sarıçam Belediyesi’ne su ayak izi belgesi

Yaş almak değil aktif kalmak önemli...

ASKİ'den Altyapı Hamlesi! Oto Center–Kabasakal Hattında Dev Proje....

Büyükşehir’den balıkçılara destek

Nacar: Muhtarlarımız Gözümüz Kulağımız

Balcalı’da küçük hastalara yeni yıl morali...

Satışta bulunan ürünler piyasadan toplatılacak...

Adana, kan bağışında ilk 3'de...

HIV vakalarında Türkiye'de korkutan tablo! Sarılmak, tokalaşmak, aynı tabak...

Çocuklara yeni yıl hediyesi alırken dikkat!

Çocuklar kullanıyordu yasaklandı...

Ölümcül grip salgına yol açıyor!

Uyuşturucu testiyle ilgili bilinmeyenler! Vücutta ne kadar süre kalır...

Resmi Gazete'de yayımlandı...

Rotary’ler girişimcilik dersine konuk oldular

Eğitime kar engeli! İşte bugün okulların tatil edildiği il ve ilçeler

Milli Eğitim Müdürü Aras: Gündoğdu’ya geleceğim

Milli Eğitim Bakanı Tekin Adana’da Öğrencilerle Buluştu

ÇÜ'de Rektör-Öğrenci Buluşmaları Devam Ediyor...

MEB, fenomeni öğretmenler için harekete geçti!

Binlerce Öğrenciye Af Geliyor...

Tarımda dijital dönüşüm Sarıçam’da başladı...

Okulda dehşet! Öğrenci okul müdürünü silahla ağır yaraladı...

ATÜ’nün Gurur Tablosu: 4 Alanda Türkiye’nin En İyileri Arasında!

Eğitim-Bir-Sen’den Öğretmene yasal güvence

TEKNOLOJİ

Arkadaşını öldüren genç: Beni dövmüştü, hazmedemedim...

YAŞAM

Nacar: Muhtarlarımız Gözümüz Kulağımız

SAĞLIK

Adana'da haraç çetesi 19 yaşındaki Murat'ı öldürdüğü ortaya çıktı...

POLİS-ADLİYE

Tiryakilere kötü haber!

EKONOMİ

Barut'un Yeni yıl dileği; Özgürlük...

GÜNDEM

Ünlü yönetmen Seren Yüce'ye silahlı saldırı! 'Kurye kıyafetli' saldırgan aranıyor

MAGAZİN

'Eyvah' deyip tedirgin olmayın! Dikkat: 2026'nın yatırım tuzağını açıkladı

EKONOMİ

Seyhan’da Uygunsuz Üretime Geçit Yok

YEREL

Gamze Özçelik soluğu eşinin doğup büyüdüğü ülkede aldı...

MAGAZİN

İlginizi Çekebilir


Yeni neslin şifresi mi? Yasaklandıkça okullarda yayıldı: '67' nedir?

Salgın yayılıyor! DSÖ açıkladı....

'Pandemiden çok daha ağır geçecek'

Papa 14. Leo, Ankara'da! İşte ilk görüntüler ve karşılayan isim

Hong Kong’u sarsan felaket! Ölüler ve mahsur kalanlar var...

Kuş gribi alarmı: H5N5 virüsü dünyada ilk kez can aldı...

Bu hastalığın tedavisi yok: Marburg virüsü salgını yayılıyor!

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı

Siber suç şebekesine uluslararası operasyon! 40 bin aktif SIM kart ele geçirildi

DSÖ’den küresel tehdit uyarısı...