• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

2023 kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu

Yayımlanan raporda sel, sıcak hava dalgaları, kuraklık ve yangınlar gibi olayların çok ciddi bir ekonomik kayba sebep olduğunun. da altı çizilerek milyonlarca insanın bu afetlerden etkilendiğine vurgu yapıldı.

DÜNYA 20.03.2024 08:28:00 0
2023 kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün 2023 Küresel İklim Durumu başlıklı raporu kamuoyuyla paylaşıldı. 2023'te iklim durumunun alışılmışın dışında olduğu belirtilirken sera gazı seviyeleri, yüzey sıcaklıkları, okyanus ısısı, deniz seviyesinin yükselmesi ve buzulların geri çekilmesinde yeni rekorların kırıldığı ifade edildi.

Sıcak hava dalgaları, seller, kuraklıklar, kontrol edilemeyen yangınlar ile hızla yoğunlaşan tropikal kasırgalar gibi aşırı iklim olaylarının sefalet ve kargaşaya yol açtığı, bunun milyonlarca insanın günlük hayatını etkilediği ve milyarlarca dolarlık ekonomik kayba neden olduğu bildirildi.

"2023 YILI KAYITLARA GEÇEN EN SICAK YIL OLDU"

"2023, kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu" ifadelerinin yer aldığı raporda küresel ortalama yüzeye yakın sıcaklığın sanayi öncesi taban çizgisinin 1,45 santigrat derece üzerinde ölçüldüğü hatırlatıldı.

2014-2023 arasının tarihteki 'en sıcak on yıllık dönem' olduğu bildirilen raporda bu süreçteki on yıllık ortalama küresel sıcaklığın 1850–1900 yıllarındaki ortalamanın yaklaşık 1,20 santigrat derece üzerinde olduğu vurgulandı.

2023'te küresel olarak hazirandan aralığa kadar her ayda rekor düzeyde sıcaklık görüldüğü kaydedilirken en büyük sıcaklık artışının 0,46-0,54 santigrat derece civarında yükselişle Eylül 2023'te yaşandığı ifade edildi.

"Küresel sıcaklıktaki uzun vadeli artış atmosferdeki sera gazı konsantrasyonlarının artmasından kaynaklanıyor" bilgisi verilen raporda 2023'ün ortasında La Nina'dan El Nino hava olayları koşullarına geçişin 2023'te sıcaklığın hızlı yükselişine katkıda bulunduğu bildirildi.

"ORTALAMA DENİZ SEVİYESİ REKOR SEVİYEYE ULAŞTI"

2023'te küresel ortalama deniz seviyesinin 1993'ten bu yana tutulan uydu kayıtlarına göre rekor seviyeye ulaştığı, bu durumun devam eden okyanus ısınmasının yanı sıra buzulların ve buz tabakalarının erimesini de yansıttığı vurgulandı.

2014-2023 küresel ortalama deniz seviyesi artış oranının uydu kayıtlarının ilk on yılındaki (1993-2002) deniz seviyesi artış oranının iki katından fazla olduğu belirtildi.

Öncü verilere göre küresel referans buzul setinin hem Kuzey Amerika'nın batısı hem de Avrupa'daki aşırı erimenin etkisiyle (1950'den bu yana) kayıtlardaki en büyük buz kaybının yaşandığı kaydedilen raporda İsviçre'deki buzulların son iki yılda mevcut hacimlerinin yaklaşık yüzde 10'unu kaybettiği aktarıldı.

Kuzey Amerika'nın batısında 2023'te 2000-2019 dönemi için ölçülen oranlardan beş kat daha yüksek oranda buzul kaybının yaşandığı ve buradaki buzulların 2020-2023 döneminde 2020'ye kıyasla tahmini olarak hacimlerinin yüzde 9'unu kaybettiğine işaret edildi.

Hava koşullarından kaynaklanan tehlikeler 2023'te yerinden edilmeleri tetiklediği belirtilen raporda, "Bu durum iklim şoklarının dayanıklılığı nasıl zayıflattığını ve en savunmasız nüfuslar arasında yeni koruma riskleri oluşturduğunu gösterdi" ifadeleri kullanıldı.

"AŞIRI İKLİM OLAYLARININ SOSYOEKONOMİK ETKİLERİ OLDU"

Aşırı hava ve iklim olaylarının tüm kıtalarda önemli sosyoekonomik etkilerinin olduğu, bunlar arasında büyük seller, tropikal kasırgalar, aşırı sıcaklık ve kuraklık ile bunlara bağlı kontrol edilemeyen yangınlar olduğu kaydedildi.

Raporda, "Akdeniz Daniel Kasırgası'ndan kaynaklanan aşırı yağışlarla bağlantılı sel felaketi eylülde özellikle Libya'da ağır can kayıplarına neden oldu. Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye'yi de etkiledi" ifadelerine yer verildi.

Aşırı sıcakların dünyanın birçok yerini etkilediği belirtilen raporda özellikle temmuzun ikinci yarısında Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'nın çok etkilendiği hatırlatıldı.

İtalya'da sıcaklıkların 48,2 santigrat dereceye ulaştığı, Fas'ta ise termometrelerin 50,4 santigrat dereceyi gösterdiği bildirildi.

İklim değişikliğinden dolayı dünya çapında akut gıda güvensizliği yaşayan insanların sayısı Kovid-19 salgını öncesi 149 milyonken bu sayının 2023'te 333 milyon kişiye yükseldiği belirtildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI RADİKAL ADIM ÇAĞRISI

Raporun paylaşıldığı basın toplantısına video mesaj yollayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklimle ilgili yaşanan olaylar karşısında, "Dünya imdat çağrısında bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan kirliliğin iklim dengesini kaosa sürüklediğini kaydeden Guterres, alarm zillerinin her alanda çaldığını bildirdi.

Guterres, sıcaklığın rekor seviyeye ulaştığını, deniz seviyelerinin yükseldiğini ve deniz suyu ısısının arttığını, buzulların çok daha hızlı eridiğini anımsatarak, "Tüm bunların etkisi çok şiddetli, acımasız ve ölümcül bir hızla artıyor" uyarısını yaptı.

Acilen harekete geçilmesi gerektiğine işaret eden Guterres, iklim değişikliğindeki hıza oranla radikal adımlar atılması ve sürdürülebilir kalkınmaya uygun hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Celeste Saulo, bu raporun insanlığın iklim kriziyle ilgili karşı karşıya olduğu zorlukları gösterdiğine işaret etti.

Artan gıda güvensizliği, insanların yer değiştirmeleri ve biyolojik çeşitlilik kaybının savunmasız nüfuslar için tehdit oluşturduğunu vurgulayan Saulo, şunları kaydetti:

Aşırı iklim koşulları, sıcak hava dalgaları, seller, kuraklıklar, kontrol edilemeyen yangınlar ve yoğun tropikal kasırgalar Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin tamamını baltalıyor, her yıl milyarlarca dolarlık ekonomik kayıplara neden oluyor. İklim eyleminin maliyeti yüksek görünebilir ancak bu konudaki eylemsizliğin maliyeti çok daha yüksek.

Haberi Yorumla

Alt geçitte korkunç kaza: 2 ölü, 1 yaralı

Bu otelde neler oluyor? Cinayet Büro devreye girdi...

Çalıştığı inşaattan düşen işçi hayatını kaybetti...

Adana’nın yüksek kesimlerinde kar yağdı...

Bu hastalığın tedavisi yok: Marburg virüsü salgını yayılıyor!

Mağdurlara "Sizi dolandırdım, hakkınızı helal edin" mesajı attılar

Muazzez Abacı'nın ölüm nedeni belli oldu! Kızı Aslı Saba Abacı ilk kez konuştu

Herkes aynı yorumu yaptı! 'Annesinin izinde'

Yurtta yoğun kar alarmı! 24 kent için sarı alarm verildi...

Gece yarısı değişti! Akaryakıta beklenen zam geldi...

Alzheimer'a yakalandı! Yeşilçam'ın yıldızı Sevtap Parman huzurevinde yaşıyor

Milyonlarca aboneyi ilgilendiriyor! 10 bin TL cezası var!

MMO’dan kış lastiği uyarısı...

Sürücüler dikkat! Yarın başlıyor: Yapmazsanız cezası var

Sunay Akın Adanalılarla buluştu

Seyhan Belediyesinden Çocuklara Ara Tatil Sürprizi

Muazzez Abacı'nın serveti ne kadar? Sacit Aslan'dan açıklama: "50 milyar lira..."

MHP “Seyhan’da 100 Bin” Hedefi Doğrultusunda Toplu Katılım Töreni

İstismarcı öğretmene rekor ceza...

'Yüzyılın Konut Projesi’, 9 milyon kişiye gelir kaynağı sağlayacak

Pozlarındaki halinden eser yok

Merakla bekleniyordu! 2026 sınav takvimi açıklandı...

20 kahramanın naaşı 'Koca Yusuf'la geldi...

İki küçük kardeş hayatını kaybetmişti... Anneden de acı haber geldi!

Somer Şef ve genç aşkı el ele yakalandılar...

Kıvanç; "Yatırımlarınızı yeni sistemin kriterleriyle yeniden değerlendirin"

Evinde 472 kilo bonzai yapacak ham madde ele geçirilen şüpheli "İçiciyim" dedi

Adana’da düşen yıldırımlar yangına neden oldu

Adana'da feci kaza! Yolun karşısına geçemedi...

İşte bahis oynayan 102 futbolcunun cezası! Listede Galatasaray'ın 2 yıldızı da var!

Yükleniyor

MHP “Seyhan’da 100 Bin” Hedefi Doğrultusunda Toplu Katılım Töreni

“Bir Kalem, Bir Dua; Filistin’e Umut Ola!”

Sadullah Kısacık:  “Halkın vergileri ödeyecek gücü kalmadı”

"Çiftçinin başına düşmeyen bir meteor taşı kaldı"

Asgari ücret komisyonunda üye dağılımı ‘ADİL’ olmalı

"Ölümsüz eserleri ve ilkelerine sıkıca sarılıyoruz"

Yeni Elektrik Tarifesi: Dar Gelirliye Çifte Fatura Yükü!

MHP Adana’da tüm ilçelerde “Hayırlı Günler Komşum” diyor

 Nihal Ağca Kozan’da Sorun Dinledi…

Sümer, “Vatandaşın cebine dokunan bir bütçe değil”

Alt geçitte korkunç kaza: 2 ölü, 1 yaralı

Çalıştığı inşaattan düşen işçi hayatını kaybetti...

Adana’nın yüksek kesimlerinde kar yağdı...

MMO’dan kış lastiği uyarısı...

Sunay Akın Adanalılarla buluştu

Adana’da düşen yıldırımlar yangına neden oldu

Adana'da feci kaza! Yolun karşısına geçemedi...

AK Parti Sözcüsü Çelik, dayısı kaybetti...

Telefonda başlayan küfürleşme cinayetle bitti...

Adana’da halıdan servet çıktı: Dürüst çalışandan örnek davranış

Başkan Ali Demirçalı, Kozan yolu esnafıyla buluştu

“Cumhuriyetimizin temel ilkelerini yaşatmak hepimizin asli görevidir”

Güngör Geçer Karaisalı’da halkla buluştu

Vali Köşger Yüreğir’de vatandaşlarla buluştu

“Adana, su ürünleri sektöründe örnek bir merkez haline gelecektir”

Adana Trafiğini Rahatlatacak Proje Başladı...

Adana Büyükşehir’den Dev Yatırım! 11 Depo, 167 Km Hat...

 Seyhan belediyesinden temizlik atağı...

İstanbul ve İzmir'i bile solladı: Adana 15. oldu...

UNESCO’dan Adana’ya kötü haber! Kabul edilmedi....

Listeye 7 yeni ürün daha eklendi....

Balcalı Hastanesi Yeni Başhekim Prof.Dr. Ahmet Sebe Oldu...

Nacar: Teknoloji transfer ofisi hayırlı olsun

Tarım Bakanlığı markayı deşifre etti! Siyah çayda bile hile yapmışlar..

O doktorlar için savcılığa suç duyurusu yapılacak...

Coşkun’dan Nacar’a ziyaret...

Özel sağlık hizmetlerinde yeni kural! Herkes hastane açamayacak!

Kemoterapi daha etkili oalabilir...

Adana Verem Savaşı Derneği ÇÜ'ye Mamografi Cihazı Bağışladı...

Nacar: Lösemi Değil, Sevgi Bulaşıcıdır

Seyhan Belediyesinden Çocuklara Ara Tatil Sürprizi

Çukurova Üniversitesinde Vize Maratonu Başladı, Kütüphane 24 Saat Açık

ASİM VE ÇÜ’den önemli adım; “Üniversite–STK iş birliği genişliyor”

Kıvanç, "Girişimcilik İçin İyi Bir Fikre ve Çok Çalışmaya İhtiyaç Var"

EVKA Projesi tamamlandı...

Gazeteci Özke, geleceğin aydınlık yüzleriyle buluştu

“Her bir evladımız, yarının güçlü, dayanışmacı ve umut dolu bireyidir”

Kongre'de 33 Ülkeden 270 Bildiri Sunuldu...

Büyükşehir’den; çocuk yaşta evliliklerin önlenmesine yönelik eğitim

ÇÜ'de “Geleceğin Liderleri Akademisi” Başlıyor

Alzheimer'a yakalandı! Yeşilçam'ın yıldızı Sevtap Parman huzurevinde yaşıyor

MAGAZİN

Milyonlarca aboneyi ilgilendiriyor! 10 bin TL cezası var!

EKONOMİ

MMO’dan kış lastiği uyarısı...

YAŞAM

Sürücüler dikkat! Yarın başlıyor: Yapmazsanız cezası var

EKONOMİ

Sunay Akın Adanalılarla buluştu

YAŞAM

Seyhan Belediyesinden Çocuklara Ara Tatil Sürprizi

EĞİTİM

Muazzez Abacı'nın serveti ne kadar? Sacit Aslan'dan açıklama: "50 milyar lira..."

MAGAZİN

MHP “Seyhan’da 100 Bin” Hedefi Doğrultusunda Toplu Katılım Töreni

SİYASET

İstismarcı öğretmene rekor ceza...

POLİS-ADLİYE

'Yüzyılın Konut Projesi’, 9 milyon kişiye gelir kaynağı sağlayacak

EKONOMİ

İlginizi Çekebilir


Bu hastalığın tedavisi yok: Marburg virüsü salgını yayılıyor!

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı

Siber suç şebekesine uluslararası operasyon! 40 bin aktif SIM kart ele geçirildi

DSÖ’den küresel tehdit uyarısı...

Geri sayım başladı...

Dünyanın gözü Gazze'de: Ateşkes anlaşması imzalandı...

Önlem alınmazsa yüzlerce kişi ölebilir! Acil çağrı yapıldı...

Gazzeli çocukların ‘Sumud’ umudu! "Bize giysi ve yiyecek getirecekler"

Covid'in yeni varyantı ortaya çıktı! Çok hızlı bulaşıyor!

Japon bilim adamları açıkladı: İşte kan gurubunuza göre ideal meslekler!