• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,03% 0,18
  • EURO

    50,55% -0,04
  • GRAM ALTIN

    5978,58% 0,22
  • Ç. ALTIN

    10051,88% 1,21

80 bin yıl sonra görünecek...

Geçen yıl keşfedilen ve 80 bin yıl sonra ilk kez çıplak gözle görülebilecek olan C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızı, Türkiye'den de görülmeye başladı.

DÜNYA 29.09.2024 20:03:00 0
80 bin yıl sonra görünecek...

Gökyüzü meraklıları için de Dünya için de tarihi günler! C/2023 A3 kuyruklu yıldızı 80 bin yıl sonra ilk kez çıplak gözle görülebilir hale geldi. Haliyle Türkiye'den de meraklıları gözlerini göğe dikti. Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu, kuyruklu yıldızı Kastamonu'dan görüntüledi.

Bilim insanları tarafından 2023 yılı Ocak ayında keşfedildiği günden beri gökyüzü meraklılarınca heyecanla beklenen C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızı, Türkiye semalarında görülmeye başlandı. Yaklaşık 80 bin yıllık yörünge periyodu hesaplanan C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızı, Cuma gününden itibaren gün doğumundan önce doğu ufkunda dürbün ve teleskoplarla gözlemlense de Güneş’e çok fazla yakın olması nedeniyle birkaç gün sonra tekrar çıplak gözle izlenebilecek.

Güneş’in sıcaklığı ve Güneş rüzgarları nedeniyle çok fazla ısınıp parçalanma ihtimali de bulunuyor. Şayet kuyruklu yıldız parçalanmaz ise sonrasında Ekim ayı ortasından itibaren günbatımından sonra batı ufkunda tekrar gözlemlenecek.

Ayrıca bazı bilim adamlarının öngörülerine göre 8-13 Ekim tarihinde Güneş’e en yakın konumuna gelecek olan kuyrukluyıldızın Güneş’in sıcaklığı ve Güneş rüzgarları nedeniyle çok fazla ısınıp parçalanma ihtimali de bulunuyor. Şayet kuyruklu yıldız parçalanmaz ise sonrasında Ekim ayı ortasından itibaren günbatımından sonra batı ufkunda tekrar gözlemlenecek.

Geçen yıl keşfedilen ve dört sabah boyunca gün doğmadan hemen önce gözlemlenen C/2023 A3 kuyruklu yıldızı, hızla Dünya’ya yaklaştığı anlara tanıklık etmek isteyen astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu ve arkadaşı Sinan Kendirci, hayatları boyunca bir kez şahit olacakları bu doğa olayını görüntüleyebilmek için gece boyunca Kastamonu’da nöbet tuttu. Işık kirliliği olmayan bölgelerden dürbün veya küçük bir teleskopla dahi seyredilebilen kuyruklu yıldızı çekebilmek için saatler öncesinde hazırlıklarını yapan astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu ve arkadaşı Sinan Kendirci, verilen koordinatları teleskopa girerek kuyruklu yıldızı incelediler.

Kastamonu’nun Sapaca köyü yol ayrımında tarla üzerinde hazırlık yapan astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu ve arkadaşı Sinan Kendirci, kuyruklu yıldızın görülmeye başlamasıyla birlikte özel ekipmanlarla çekimlerini yaparak 80 bin yılda bir görülen bu doğa olayına şahitlik ettiler.

“GEÇEN YIL KEŞFEDİLEN VE 80 BİN YILDA BİR YÖRÜNGESİ OLAN KUYRUKLU YILDIZI GÖREBİLMEK BİZLERİ HEYECANLANDIRDI”

“GEÇEN YIL KEŞFEDİLEN VE 80 BİN YILDA BİR YÖRÜNGESİ OLAN KUYRUKLU YILDIZI GÖREBİLMEK BİZLERİ HEYECANLANDIRDI”

Kastamonu’dan kuyruklu yıldızı gözlemleyen Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu, “Bugün C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızını gözetlemek için buraya geldik. Yaklaşık 80 bin yılda bir gözüken ATLAS kuyruklu yıldızının Güneş’in etrafındaki turunun en büyük açıklık gününde kuyruk yıldızı görüntülemeye çalıştık. Çıplak göz ile göremedik ama teleskop ile görmeyi başardık. Şu anda bu kuyruklu yıldızı ülkemizde ilk çeken astrofotoğrafçılardan birisi olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Kuyruklu yıldızların Güneş’in çevresinde dönen kaya parçaları olduğunu söyleyen Helvacıoğlu, “Birkaç kilometrelik kaya parçalarıdır. Bu kaya parçaları, Güneş’e yaklaştıkları zaman içerisindeki toz ve gazı püskürterek kuyruk haline geliyor ve bizler bunu kuyruklu yıldızlar olarak adlandırıyoruz. C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldız geçen yıl keşfedildi ve bu yıl Güneş’e yakın konuma geldi. C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızı, periyodik olmayan bir kuyruklu yıldızdır. Bu nedenle 80 bin yıl gibi uzun bir yörüngeye sahip. Normalde Güneş sistemi dışından gelip, Güneş’in çevresinden dolaşıp tekrar Güneş’in çekim etkisiyle birlikte savrulup gitmesi olayıdır. C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızını görüntülerken yüksek çözünürlüklü kameralar ve kaliteli optiği olan teleskop kullandık. Bununla çıplak gözle fark edemediğimiz kuyruklu yıldızı, uzun pozlama teknikleriyle görünür hale getirdik. Kuyruklu yıldızı görüntülemek isteyenler bugünlerde iyi bir dürbünle çok silikte olsa fark edebilirler ama optik bir teleskop kullanmaları görüş için kendilerine büyük bir avantaj sağlayacaktır. Kuyruklu yıldız birkaç gün sonra tamamen Güneş’e çok yakın olması sebebiyle görünmez olacak. Güneş’in çevresinden dolandıktan sonra Ekim ayının ortalarından itibaren tekrardan görünebilir düzeye gelecektir ama bu kez Dünya’dan ve Güneş’ten uzaklaşması sebebiyle biz daha küçük göreceğiz kuyruklu yıldızı. Bu nedenle uzun pozlama yapabilen ekipmanlarla görmek daha avantajlı olacak” diye konuştu.

Gece saatlerinden itibaren kuyruklu yıldızı gözlemleyebilmek için hazırlık yaptıklarını anlatan Helvacıoğlu, “Bu nedenle de uykumuzdan feragat ettik. Sabahın ilk ışıklarına kadar da kuyruklu yıldızı gözlemledik. Kuyruklu yıldızın astrofotoğraflarını çektik. Astrofotoğrafçılık bir hobiden ziyada artık bizim için bir tutku haline geldi. Görünmeyenleri görmek, normalde çıplak göz ile göremediklerimizi teleskoplar yardımıyla ya da astrokameralar yardımıyla görebilmek gerçekten heyecan verici. Bu gece sadece kuyruklu yıldız ile kalmadı, sabaha kadar bizler Orion Nebula fotoğrafları da çektik, hatta yıldız kümeleme fotoğrafları da çektik. Bu yüzden bizler, bir nebze olsan stresli ortamlardan uzaklaşarak bir tutku derecesine kadar ulaştı” şeklinde konuştu.

Helvacıoğlu, “Geçen yıl keşfedilen ve yaklaşık 80 bin yılda bir yörüngesi olan kuyruklu yıldızı bugün görebilmek bizleri ziyadesiyle bizleri heyecanlandırdı. Kuyruklu yıldızı Güneş’in çevresinde döndükten sonra uzaklaşırken tekrardan fotoğraflamaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“KAİNATIN FARKLI YÖNLERİNİ, FARKLI OLAYLARINI TAKİP ETMEK İNSANI BİRAZ HEYECANLANDIRIYOR”

“KAİNATIN FARKLI YÖNLERİNİ, FARKLI OLAYLARINI TAKİP ETMEK İNSANI BİRAZ HEYECANLANDIRIYOR”

Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu ile lise yıllarından itibaren görüştüklerini belirten Sinan Kendirci ise, “Murat, liseden beri astronomi ile uğraşıyor. Amatör olarak meteorolojik tahminlerde de bulunuyor. Kendisi çok yönlü bir arkadaşımız. Onu takip ederken bizlerde heveslendik. Sabahın ilk ışıklarına kadar hevesle kuyruklu yıldızı görebilmek için bekledik. Çıplak göz ile göremedik kuyruklu yıldızı. 80 bin yılda bir geliyormuş, 80 bin yılda daha bekleriz herhalde görmek için. Ama güzeldi ve bizler için farklı bir etkinlik oldu. Kainatın farklı yönlerini, farklı olaylarını takip etmek insanı biraz heyecanlandırıyor. Önemli olan bu heyecanı burada yaşamaktı” şeklinde konuştu.

Haberi Yorumla

Büyükşehir Belediyesi’nden 500 Okula Spor Malzemesi Yardımı

“Sizlerin desteğiyle güçlü birlik ve beraberlik inşa edeceğiz”

Ferdi Tayfur vefatının 1. Yılında Sarıcam’da anıldı

Vali Köşger, “Hind Rajab’ın Sesi” Filmini İzledi

2 aylık bebek aç bırakılarak bilerek öldürdü!

Boşta duran kredi kartını kapatanlara kötü haber!

ÇGC’de genel kurul heyecanı...

Kartınız cebinizdeyken hesabınız boşalabilir: Ekstrede bu ifadeyi görürseniz dikkat!

Ece Erken, İbrahim Tatlıses, Yıldız Tilbe ve oryantal Didem havaalanında mahsur kaldı

Kırmızı bültenle ve ulusal seviyede aranan 40 suçlu Türkiye'ye getirildi

Borcu olanlar hastanelerde tedavi göremeyecek...

Yarısını yatan çıkacak! Af gibi haber: Cezaevleri boşalıyor, 50 bin kişi yararlanacak

Adana'nın 3 ilçesinde eğitime kar engeli...

Çukurova Havalimanında 4,5 kilo uyuşturucu ele geçirildi...

Türkiye'nin yarısında okullar tatil işte o illerimiz...

Afra Saraçoğlu annesini paylaştı! Görenler "Güzellik genetikmiş" dedi

Sıla Türkoğlu'nun reklam kazancı dudak uçuklattı...

Kahreden olay! İki aylık bebek açlıktan öldü...

Emlak vergisinde bu ayrıntılara dikkat!

145 yıldır kullanılıyordu 1 ay süre verildi

Nacar: 2026’da hizmete durmadan devam edeceğiz

25 yıllık küslük bitti! İbrahim Tatlıses ve Asena barıştı. Duygusal anlar yaşandı...

Mehtap Bayri hobisini ticarete çevirdi! Yarım litresi 825 TL

Kargo firması müdürünü öldüren 2 kişi tutuklandı...

Hilal Cebeci'nin son hali gündem oldu! Görenler tanıyamıyor

Akaryakıt, sigara ve alkollü içeceklerde ÖTV zammı belli oldu

Türkiye buz kesiyor! 63 il için alarm verildi...

Tabela yeni yılın ilk saatinde değişti...

Adana'da 2026'nın ilk sürprizi: "Poyraz" bebek oldu!

Adana’da yeni yıl öncesi "Yılbaşı Huzur ve Güven" uygulaması gerçekleştirildi.

Yükleniyor

ÇGC’de genel kurul heyecanı...

Akkan:“Hasretin sona erdiği bir yıl diliyorum”

Uludağ, “2026, Sarıcam’ın yükseliş yılı olacak”

“Biz bu karanlığı yine hep birlikte, dayanışma ile aşacağız”

Kozay: Yeni yıl, yeni umutlar, yeni hedefler

Dengeler değişti! 9 anket tek tablo...

AK Parti Adana İl Başkanı Tamer Dağlı’dan Yeni Yıl Mesajı

Geçer, “Yeni yılda adaletin tam anlamıyla tecelli etmesini bekliyoruz”

AK Partili Tunç, "CHP’li Belediyeler sınıfta kaldı"

“Bu kirli eller emellerine asla ulaşamayacak!”

Ferdi Tayfur vefatının 1. Yılında Sarıcam’da anıldı

Vali Köşger, “Hind Rajab’ın Sesi” Filmini İzledi

2 aylık bebek aç bırakılarak bilerek öldürdü!

Yarısını yatan çıkacak! Af gibi haber: Cezaevleri boşalıyor, 50 bin kişi yararlanacak

Kahreden olay! İki aylık bebek açlıktan öldü...

Adana'da 2026'nın ilk sürprizi: "Poyraz" bebek oldu!

Adana’da yeni yıl öncesi "Yılbaşı Huzur ve Güven" uygulaması gerçekleştirildi.

Milyonlarca liralık malvarlığını TSK'ya bağışladı! Şimdi akıl hastanesinde...

2025 Risklerin görünür olduğu bir yıl oldu

Adana'da geri dönüşüm fabrikasında yangın...

“Sizlerin desteğiyle güçlü birlik ve beraberlik inşa edeceğiz”

Adana’da ilk kez toplu taşıma esnafına promosyon desteği

Seyhan’da Uygunsuz Üretime Geçit Yok

Yüreğir Belediyesi’nden vatandaşa sıcak çorba ikramı

Yüreğir Zabıtası yılbaşı öncesi denetimleri artırdı...

Ege Bağatur Farklı Seviyeli Kavşak Projesi’nin temeli atıldı

Zeydan Karalar duyurdu! Yüreğir ulaşımda rahatlayacak...

Yüreğir’in ilk kent lokantası Dervişler’de açıldı

Dünyada bir ilk! Sarıçam Belediyesi’ne su ayak izi belgesi

Yaş almak değil aktif kalmak önemli...

Borcu olanlar hastanelerde tedavi göremeyecek...

Nacar: 2026’da hizmete durmadan devam edeceğiz

Hastaneye gidecekler dikkat! Muayene katılım ücretlerine zam!

Uyku bozukluğu yaşayanlar dikkat! Uzmanlar, şu adımların izlenmesini öneriyor...

Nacar: Muhtarlarımız Gözümüz Kulağımız

Balcalı’da küçük hastalara yeni yıl morali...

Satışta bulunan ürünler piyasadan toplatılacak...

Adana, kan bağışında ilk 3'de...

HIV vakalarında Türkiye'de korkutan tablo! Sarılmak, tokalaşmak, aynı tabak...

Çocuklara yeni yıl hediyesi alırken dikkat!

Adana'nın 3 ilçesinde eğitime kar engeli...

Türkiye'nin yarısında okullar tatil işte o illerimiz...

Aladağ'da eğitime kar engeli...

Rotary’ler girişimcilik dersine konuk oldular

Eğitime kar engeli! İşte bugün okulların tatil edildiği il ve ilçeler

Milli Eğitim Müdürü Aras: Gündoğdu’ya geleceğim

Milli Eğitim Bakanı Tekin Adana’da Öğrencilerle Buluştu

ÇÜ'de Rektör-Öğrenci Buluşmaları Devam Ediyor...

MEB, fenomeni öğretmenler için harekete geçti!

Binlerce Öğrenciye Af Geliyor...

Borcu olanlar hastanelerde tedavi göremeyecek...

SAĞLIK

Yarısını yatan çıkacak! Af gibi haber: Cezaevleri boşalıyor, 50 bin kişi yararlanacak

YAŞAM

Adana'nın 3 ilçesinde eğitime kar engeli...

EĞİTİM

Çukurova Havalimanında 4,5 kilo uyuşturucu ele geçirildi...

POLİS-ADLİYE

Türkiye'nin yarısında okullar tatil işte o illerimiz...

EĞİTİM

Afra Saraçoğlu annesini paylaştı! Görenler "Güzellik genetikmiş" dedi

MAGAZİN

Sıla Türkoğlu'nun reklam kazancı dudak uçuklattı...

MAGAZİN

Kahreden olay! İki aylık bebek açlıktan öldü...

YAŞAM

Emlak vergisinde bu ayrıntılara dikkat!

EKONOMİ

145 yıldır kullanılıyordu 1 ay süre verildi

EKONOMİ

İlginizi Çekebilir


Yeni neslin şifresi mi? Yasaklandıkça okullarda yayıldı: '67' nedir?

Salgın yayılıyor! DSÖ açıkladı....

'Pandemiden çok daha ağır geçecek'

Papa 14. Leo, Ankara'da! İşte ilk görüntüler ve karşılayan isim

Hong Kong’u sarsan felaket! Ölüler ve mahsur kalanlar var...

Kuş gribi alarmı: H5N5 virüsü dünyada ilk kez can aldı...

Bu hastalığın tedavisi yok: Marburg virüsü salgını yayılıyor!

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı

Siber suç şebekesine uluslararası operasyon! 40 bin aktif SIM kart ele geçirildi

DSÖ’den küresel tehdit uyarısı...