• BIST 100

    15255,15%0,89
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,24% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6394,61% 0,01
  • Ç. ALTIN

    10346,92% 0,00

Ani ölümler bildiğiniz gibi değil...

Yapılan çalışmada, son yıllarda artan genç yaşta kalp krizi vakalarının sanıldığı gibi aşılar değil, hava kirliliğinin vücutta yol açtığı zararlar nedeniyle olduğu ortaya çıktı.

SAĞLIK 2.05.2024 16:06:00 0
Ani ölümler bildiğiniz gibi değil...

Buna göre DSÖ kriterleri baz alındığında, Türkiye'de havası temiz şehir neredeyse yok. 2020-2022 yılları arasında, Kovid'in neden olduğu ölümlerden çok daha fazlası hava kirliliğine bağlı olarak gerçekleşti.

KALP KRİZİ VAKALARININ NEDENİ AŞILAR DEĞİL, HAVA KİRLİLİĞİYMİŞ!

Çalışmayı yürüten ekipten göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Merve Erçelik ile Dr. Öğretim Üyesi Sabri Serhan Olcay, son yıllarda artan genç yaşta kalp krizi vakalarının sanıldığı gibi aşılar değil, hava kirliliğinin vücutta yol açtığı zararlar nedeniyle gerçekleştiğini düşündüklerini kaydetti.

Türk Toraks Derneği’nin (TTD) KKTC’de gerçekleştirilen uluslararası katılımlı 27. yıllık kongresinde sağlığın en büyük düşmanı hava kirliliği ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için ana tema 'İklime Ses Ol, Dünyaya Nefes' olarak belirlendi. Türkiye ve dünyadan bin 200’e yakın uzmanın katıldığı kongrede dikkat çeken sunumlardan biri de TTD Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu'nun, Türkiye’de hava kirliliği üzerine yaptığı araştırmanın verileri oldu. Çalışmayı yürüten ekipte yer alan, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Merve Erçelik ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Sabri Serhan Olcay, hava kirliliğinin en önemli çevre ve halk sağlığı sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti. Havada bulunan partikül maddelerin (PM) solunum riskleri nedeniyle havayı kirleten en tehlikeli unsurlar olduğunu kaydeden Dr. Olcay, havada en küçük boyuttaki maddeler olarak bilinen "PM 2.5" maruziyetine bağlı 30 yaş üzeri ölüm sayısının, sadece 2022 yılında 87 bini bulduğunu, bunun 40 bininin kalp damar hastalıkları, 18 bininin ise solunum yolu hastalıkları nedeniyle meydana geldiğini kaydetti. Her iki uzman da bu etkiler göz önüne alındığında, aslında görünmez pandeminin devam ettiğini vurguladı.

HAVADAKİ TEHLİKE!

Dr. Öğr. Üyesi Merve Erçelik, "Hava kirliliğinden bahsettiğimizde, bunun içerisinde partikül maddeler (PM) olarak nitrik oksit, sülfürdioksit, ozon gibi bileşikler sözkonusu. Partikül maddenin solunum yolu hastalıklarıyla ilişkilendirilmesi daha yüksek olduğu için biz burada partikül madde kirliliğini göstermek istedik. Partikül madde nedir diye bakacak olursak da bunlar, havada asılı olan katı ya da aerosol biçimindeki parçacık maddeleri olarak tanımlanabilir. Bu da PM 10 ve PM 2.5 arasındaki fark ise, bunların mikrometre olarak çapını temsil ediyor. Buna göre PM 10, üst hava yolları ve akciğerlere ulaşırken, PM 2.5, çok daha derin akciğer dokularına, hatta kana kadar ulaşıyor. Biz çalışmamızda hava kirliliği verilerini değerlendirirken Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerini kullandık. DSÖ kriterlerine göre de sağlık açısından PM 10 için 15 mikrogram/metreküp değerini, 2.5 içinse, 5 mikrogram/metreküp değerini kullandık. Yani PM 10 için 15 mikrogram/metreküp üzerindeki tüm değerler, halk sağlığı için zararlı olduğuna kaar verildi" dedi.

HAKKARİ, TÜM ÜLKE İÇERİSİNDE DEĞER EN YÜKSEK İL OLARAK ORTAYA ÇIKTI!

Araştırmalarında 51 ilde PM 2.5 değerlerinin ölçümlerine ulaşabildiklerini de vurgulayan Dr. Erçelik, "Ölçülen her ilde DSÖ'nün limit değerinin üzerinde değer vardı. Tüm illlerde PM 10 ölçümü DSÖ'nün değerinin üzerindeydi. Üç büyük il için de bu geçerli. Üç büyük ilde de DSÖ limitlerinin 4 kat kadar üzerinde PM 10 kirliliği mevcuttu. Hem partikül madde 10 için hem de partikül madde 2.5 için ölçülen değerlerin hepsi DSÖ limit değerlerinin üzerinde. Yani ülkemizdeki her il kirli hava soluyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Muş, Iğdır, Hakkari, tüm ülke içerisinde değeri en yüksek iller olarak ortaya çıktı. Bunun da o illerin biraz da coğrafi yapısına bağlı olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

"KALP KRİZLERİNİN NEDENİ ASLINDA BU..."

"Görünmez pandemi devam ediyor" diyen Dr. Erçelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"DSÖ’nün AirQ Plus diye bir programı var. Bu program üzerinde biz, ülkemizdeki şehirlerin hava kirliliğini giriyoruz, illerimizin yüzölçümünü giriyoruz ve istatistik kurumundan aldığımız 30 yaş üzeri ölümleri giriyoruz. Ama bu ölümler içerisinde kazalar, yaralanmalar vb. nedenleri dışlıyoruz. Yani bunları dahil etmiyoruz verilere. 2020-2022 yılları arasında (3 yıllık periyot için) PM 2.5 nedeniyle gerçekleşen 30 yaş üzerindeki erken ölümleri bu şekilde hesapladık. Üstelik Kovid-19 ölümü verilerini de dışarıda bıraktık. Buna rağmen, yaralanmalar, zehirlenmeler gibi ölümleri de dışarıda bırakmamıza rağmen, gerçekleşen ölüm sayısı yani PM 2.5 maruziyetine bağlı erken ölüm sayısı yaklaşık 188 bin çıktı. Bu dönemdeki yani 2022 ve 2022 Aralık'ındaki Kovid ölümlerine baktığımızda, bu rakam yaklaşık 100 bin civarındaydı. Yani bu veriler bize diyor ki PM nedenli (hava kirliliğine bağlı) ölümler, Kovid ölümlerinden 1.8 kat daha fazlası. Hava kirliliği aslında sadece solunum sağlığımızı etkilemiyor. En çok kardiyovasküler sistem hastalıklarına yol açıyor. Yani geçirilen kalp krizlerinin sebebi aslında bu. Kalp damar sistemimiz, solunum, cilt deri sistemimiz, sindirim sistemimiz, üreme sağlığımız, çocukların sağlığı, tüm sistemleri etkiliyor ve pek çok hastalığın nedeni de bu."

Haberi Yorumla

Villadaki baba vahşetinde yeni detaylar!

Uzman isimden salgın uyarısı: "Üçü aynı anda yayılıyor"

Vali Köşger, Adana'dan "Helallik" istedi...

Sadullah Kısacık: Bir İktidar Açlık Sınırının Altında Maaş Öneremez

Bakan Tekin açıkladı! Ara tatil kalkacak mı?

Öğretmene silahla saldıran veli: Herkesin çocuğu kendine kıymetli

Babaları tarafından öldürülen kardeşlerin karneleri çiçeklerle sıralarına bırakıldı

Araç satın almak isterken ‘sazan sarmalı’ yöntemiyle dolandırıldı

Nacar ve Beriş’ten önemli işbirliği

O ucuz ürünler şimdi cep yakıyor: Gümrük muafiyeti adımıyla fiyatlar 10 kat zamlandı

“Üretmenin artık tek başına yeterli olmadığı bir dönemdeyiz”

Tabela yine değişecek...

Elvin Levinler ağız içi masajıyla gündemde! Sosyal medya onu konuştu

Adana’da kan donduran aile faciası! 2 çocuğunu öldüren baba intihar etti...

20 ünlü isme uyuşturucu testi yapıldı, 15 ismin testi pozitif çıktı! Aralarında eski Türkiye güzeli de var

Adana'da plastik malzemelerin bulunduğu iş yeri yandı

Nennioğlu,“Kamuda Ücret Dengesizliği Son Bulmalı”

10 maddesi kabul edildi. İşte yeni cezalar...

Kış aylarında enfeksiyon alarmı: 20 saniyelik bu hareket hayat kurtarıyor

Temassız ödemede yeni dönem! İşte yeni limit...

1 kişinin öldüğü kavganın akrabalar arasında ‘elçi olma’ yüzünden çıktığı ortaya çıktı

“Çiftçiye köstek değil destek olun”

Halil Nacar’dan Evde Sağlık Ekibine takdir

Halit Ergenç ticarete atıldı! 2 ton sattı...

Vali Köşger Adanalılarla Vedalaştı...

Seyhan’da “Çöp Ev” Operasyonu

Adana-Kayseri Arası 2 Saate İniyor...

Eski milli voleybolcu Derya Çayırgan da aralarında! Ünlülere uyuşturucu operasyonunda 19 gözaltı

Adana, Yeşil dönüşümde Türkiye liderliğine aday

Okullar tatile giriyor, eğlence Çukurova’da başlıyor!

Yükleniyor

Sadullah Kısacık: Bir İktidar Açlık Sınırının Altında Maaş Öneremez

Nennioğlu,“Kamuda Ücret Dengesizliği Son Bulmalı”

“Çiftçiye köstek değil destek olun”

Çığ: “Zübeyde Hanımın Mücadelesi Bizlere İlham Veriyor”

Asgari ücret ve emekli maaşları gelen zamlarla eridi

Kısacık’ın Yapay Zeka Önerisini İktidar Hayata Geçirdi...

“Sorunlar seyrederek değil, çalışarak çözülür”

Özdemir: "Türkiye’nin en büyük partisi olana kadar çalışacağız"

Adana’ya dev yatırım! Binlerce kişiye iş imkanı sağlayacak...

Ayhan Barut’tan hem kutlama hem çağrı

Villadaki baba vahşetinde yeni detaylar!

Babaları tarafından öldürülen kardeşlerin karneleri çiçeklerle sıralarına bırakıldı

Adana’da kan donduran aile faciası! 2 çocuğunu öldüren baba intihar etti...

Adana'da plastik malzemelerin bulunduğu iş yeri yandı

Vali Köşger Adanalılarla Vedalaştı...

Seyhan’da “Çöp Ev” Operasyonu

Adana-Kayseri Arası 2 Saate İniyor...

Bolu'daki otel yangınında hayatını kaybeden Doğan ailesi anısına konser

Zeydan Karalar Cezaevinden İzinli Çıkabilir!

Sokak ortasında tartıştığı dayısını tabancayla vurdu

Vali Köşger, Adana'dan "Helallik" istedi...

Okullar tatile giriyor, eğlence Çukurova’da başlıyor!

Pozantı’da vatandaş halk ekmekten memnun!

Kadın Muhtarın tutumu yakışmadı…

Pozantı’da Sosyal Belediyecilik Atağı

Vali Köşger: Menderes Adası, Adanalıların tamamının kullanımına açılacak

Pozantı'da "Odun-Kömür Çilesi Bitti, Konfor Geldi"

Başkan Tekin: ”Umudu ve direnci diri tutuyoruz”

Kozay: Onur günümüzü gururla kutluyoruz

Adana’da Yağmur İçin Tarih Verildi...

Uzman isimden salgın uyarısı: "Üçü aynı anda yayılıyor"

Nacar ve Beriş’ten önemli işbirliği

Kış aylarında enfeksiyon alarmı: 20 saniyelik bu hareket hayat kurtarıyor

Halil Nacar’dan Evde Sağlık Ekibine takdir

Nefes kesen hastalık! Bocavirüs alarmı: 2 yaş altı çocuklar risk altında

Alzheımer’a karşı umudun ışığını yak !

Tiryakilere kötü haber!

Okullarda salgın var! Düşmeyen ateşe dikkat!

Avrupa'da alarm veren grip vakası artık Türkiye'de!

O Gıdayı 30 Gün Tüketmezseniz Olacaklar!

Bakan Tekin açıkladı! Ara tatil kalkacak mı?

Altıneller’e bursluluk ilgisi...

Ulusal ve Uluslararası Uzmanlar ÇÜ'de Buluştu!

Özel Eğitimde Derin Kriz!

Çocuğunun eski öğretmenini darp edip, tabancayla ateş etti...

Sarıgeçili: "Atamalar planlı, kadrolu ve adil olmalı"

Rektör Beriş Uluslararası Öğrencilerle Buluştu...

MEB 81 ile yazı gönderdi...

Gazeteci Özke, Brüksel’den Adana’yı anlattı

İsmet İnönü Kız Mtal bilgiyle güçlenen nesiller yetiştiriyor

“Üretmenin artık tek başına yeterli olmadığı bir dönemdeyiz”

EKONOMİ

Tabela yine değişecek...

EKONOMİ

Elvin Levinler ağız içi masajıyla gündemde! Sosyal medya onu konuştu

MAGAZİN

Adana’da kan donduran aile faciası! 2 çocuğunu öldüren baba intihar etti...

YAŞAM

20 ünlü isme uyuşturucu testi yapıldı, 15 ismin testi pozitif çıktı! Aralarında eski Türkiye güzeli de var

MAGAZİN

Adana'da plastik malzemelerin bulunduğu iş yeri yandı

YAŞAM

Nennioğlu,“Kamuda Ücret Dengesizliği Son Bulmalı”

SİYASET

10 maddesi kabul edildi. İşte yeni cezalar...

Kış aylarında enfeksiyon alarmı: 20 saniyelik bu hareket hayat kurtarıyor

SAĞLIK

Temassız ödemede yeni dönem! İşte yeni limit...

EKONOMİ

İlginizi Çekebilir


Trump hedef haritasını genişletiyor! İngiliz basını yazdı: '5 ülke diken üstünde'

Sanal alemde küresel siber suç ağı! Uzmanlar alarma geçti...

Yeni neslin şifresi mi? Yasaklandıkça okullarda yayıldı: '67' nedir?

Salgın yayılıyor! DSÖ açıkladı....

'Pandemiden çok daha ağır geçecek'

Papa 14. Leo, Ankara'da! İşte ilk görüntüler ve karşılayan isim

Hong Kong’u sarsan felaket! Ölüler ve mahsur kalanlar var...

Kuş gribi alarmı: H5N5 virüsü dünyada ilk kez can aldı...

Bu hastalığın tedavisi yok: Marburg virüsü salgını yayılıyor!

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı