-
BIST 100
16252,82%1,87
-
DOLAR
44,18% 0,04
-
EURO
51,01% 0,30
-
GRAM ALTIN
7108,13% -0,01
-
Ç. ALTIN
11584,42% 0,43
Başkan Yücel, 'Rıza sistemi çok etkili olacaktır'
Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği Başkanı Kemal Yücel, organ bağışında varsayılmış rıza sisteminin bir an önce yasallaşmanı gerektiği söyledi.
ÇÖZÜM VARSAYILMIŞ RIZA SİSTEMİNDE
Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği Başkanı Kemal Yücel, Türkiye’nin canlıdan organ naklinde dünya lideri olduğun ancak kadavrada sonlarda olduğunu, avrupa ülkelerinde organ nakillerinin yüzde 80’i kadavradan yüzde 20’si canlıdan yapılıyor. Ülkemizde ise tam tersi bir durumun yaşandığını ve hastaların nakil beklerken hayatını kaybettiğini söyledi.
Ülkemizin kadavradan organ nakli konusunda sayıca istenilen seviyenin çok altında yer aldığını ve bilinçli bireylerin hayattayken gönüllü organ bağışı başvurusu yapmalarına rağmen medeni ve miras hukukunun buna engel olduğunu ifade eden Yücel, “Türkiye'de organ nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün artması ve bağışçı sayısının yetersiz olması nedeniyle hayatlar soluyor. Kişinin aksi beyanı olmadıkça doğuştan bağışçı kabul edilmesini öngören "varsayılmış rıza sistemi"nin yıllardır TBMM’de beklediği ve bu süreçte nakil bekleyen hastaların hayatlarını kaybediyor. Bunun yanı sıra kişi kendi hür iradesiyle organlarını bağışladığı halde beyin ölümü gerçekleştikten sonra birinci derece yakınlarının duygusallığı sebebiyle onay verilmediği için bağışlanamayan organlar nakil bekleyen hastalara can olacakken toprak oluyor” dedi.
Ülkemizde kadavradan organ bağışı sorunun çözümünde, vatandaşlarında kendi hür iradeleriyle sağlık bakanlığına bağlı birimlere yapmış oldukları gönüllü organ bağışçısı olduklarına dair yazılı beyanın yanı sıra her vatandaşı doğuştan bağışçı sayan ve pek çok Avrupa ülkesinde uygulanan ‘Varsayılmış Rıza Sistemi’nin çok etkili olacağı görüşünü savunan Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği Başkanı Kemal Yücel, “Geçtiğimiz yıl Türkiye'de bin 711 kişiye beyin ölümü tanısı konulmasına rağmen vefat eden bu kişilerin sadece 289’unun yakınlarının organ bağışına onay vererek başka yaşamlara umut oldu. Buradaki rakamlarda da anlaşılacağı üzere ülkemizdeki kadavradan bağış oranları maalesef hala çok düşük oranlarda seyretmekte. Türkiye Büyük Millet Meclisi acilen ‘varsayılmış rıza sistemi’ni yasallaştırmalı.Bu sistemin uygulamaya konulması halinde Türkiye’de de bağış oranlarında artış olacağını düşünüyoruz. Kadavradan organ nakillerinin artmasıyla birlikte organ nakli bekleyen hastalara da yaşama şansı verilecektir.” Şeklinde konuştu.
Vali Yavuz, "Tarihin Akışına Karşı Durulan Muazzam Bir İrade"
Sibel Can 11 yaş küçük sevgilisiyle evleniyor...
Ebru Gündeş kızı için özel uçak kiraladı...
Seyhan Belediyesi’nde Uzlaşı Sağlandı: Ödemeler Başladı
Dünya tenisinin yeni durağı Adana
Vali Yavuz ve Nacar sağlık çalışanları ile iftar yaptı
Eşini 3 yıl sonra toprağa verdi...
TÜGİK Genel Başkanı’ndan Çukurova GİAD’a Ziyaret
Pozantı'da 3 bin kişilik gönül sofrası kuruldu
Ayhan Barut, "Kriz büyüyor, harekete geçilmiyor"
Kadın Ağı ile Sürdürülebilir Gelecek Projesi Başladı...
Anahtar Parti’den Sert Mesaj: Razı Değiliz!
Genç Hasta Kalp Kapak Kaçağından Ameliyatsız Yöntemle Kurtuldu
KATODER Adana ‘Küçük Kalplere’ dokunacak
Uzmanından “Geçmeyen Öksürük” Uyarısı! Altından O Hastalık Çıkabilir
ÇÜ'de öğrencilerin iş dünyasından beklentileri masaya yatırıldı...
Yüreğir Belediyesi’nden ibadethanelerde bayram temizliği
AOSB Yeni Yatırımlarla Büyüyor!
Adana’da Alzheimer farkındalığı için anlamlı tiyatro
Mobilya atölyesinde silahlı kavga: 2 yaralı
Yükleniyor



