-
BIST 100
16159,06%-0,58
-
DOLAR
44,30% 0,24
-
EURO
50,80% 0,02
-
GRAM ALTIN
6896,50% 0,71
-
Ç. ALTIN
11465,56% 0,00
BM'den korkutan rapor
Birleşmiş Milletler (BM) Gazze’de 1.1 milyon insanın gıda kaynaklarının tamamen tükendiğini ve bölgenin kısa bir zaman içerisinde en yüksek seviye kıtlıkla karşı karşıya kalacağını açıkladı.
BM ve Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) Gazze’deki 1.1 milyon insanın gıda kaynaklarının tamamen tükendiği ve kısa bir süre içerisinde bölgenin kıtlıkla karşı karşıya kalacağını değerlendirdikleri bir rapor yayınladı. Raporda, “Çatışmalardan önce 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 0.8'i yetersiz besleniyordu. Bugünkü rapor, Şubat ayı itibarıyla kuzeyde bu rakamın yüzde 12.4 ile 16.5 arasında olduğunu gösteriyor” ifadeleri kullanıldı. IPC, Gazze’nin akut gıda güvensizliği seviyesinde 5’inci aşamada olduğunu belirterek, “En olası senaryoya göre, hem Kuzey Gazze hem de Gazze’de kanıtlarla IPC Aşama 5'te (Kıtlık) sınıflandırılmaktadır. Bu aşama, nüfusun yüzde 70'ini kapsamaktadır” dedi.

“MAYIS 2024 İTİBARIYLA KITLIK ORTAYA ÇIKABİLİR”
IPC raporuna göre, Gazze’de akut gıda güvensizliğinin (bir kişinin yeterli gıda tüketememesi) en son seviyeye ulaşarak kıtlık durumuna yaklaştığı ve bölgeye yardımların ulaşamaması ve engellenmesi devam ederse Mayıs 2024 itibarıyla kıtlığın yaşanacağı ifade edildi. IPC, “Gazze Şeridi'ndeki nüfusun tamamı (2.23 milyon) yüksek düzeyde akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıyadır. Mart ortası ile Temmuz ortası arasında, en olası senaryoya göre ve Refah'a kara saldırısı da dahil olmak üzere çatışmaların tırmanacağı varsayımı altında, Gazze Şeridi nüfusunun yarısının (1.11 milyon kişi) felaket koşullarıyla karşı karşıya kalması bekleniyor. Bu, önceki analizle karşılaştırıldığında 530 bin kişilik (yüzde 92) bir artışa işaret ediyor” değerlendirmesini yaptı.

BM’Lİ YETKİLİLER KITLIK KONUSUNDA UYARDI
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Gazze’de yaşanabilecek kıtlık değerlendirmelerine ilişkin, “Gazze'nin kuzey kesiminde kıtlık kapıda. Gazze'de 1,1 milyon insan, herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek insan sayısı olan felaket düzeyindeki açlıkla karşı karşıya. Bu tamamen insan yapımı bir felakettir” dedi.

NRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini ise kıtlık raporu sonrasında İsrail kuvvetlerinin Gazze’ye yardımların girişini engellediğini belirterek, “Gazze'de kıtlık olduğuna dair yeni verilerin ortaya çıktığı gün İsrail yetkilileri Gazze'ye girişimi engelliyor. Kuzey Gazze Şeridi'nde kıtlığın kapıda olması ve şu andan itibaren mayıs ayına kadar gelmesi bekleniyor. Nüfusun yarısı yiyecek kaynaklarını ve başa çıkma kapasitelerini tamamen tüketmiş durumda. Felaket düzeyindeki açlık (IPC Aşama 5) ve açlıkla mücadele ediyorlar. Bu, IPC sistemi tarafından feci bir açlıkla karşı karşıya kaldığı kaydedilen en yüksek insan sayısıdır ve sadece üç ay önceki sayıyı ikiye katlamaktadır” ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN KIZILAYI: 7 EKİM’DEN BU YANA 13 BİN 790 ÇOCUK ÖLDÜ
BM kurumlarından yapılan açıklamalarda akut gıda güvensizliği yaşayan çocukların açlık ve susuzluktan öldüğü ifade edilirken, Filistin Kızılayı dün yaptığı açıklamada 7 Ekim’den bu yana 13 bin 790 çocuğun hayatını kaybettiğini belirtti.
19 Mayıs Derneği ile 350 aileye umut olan destek
Sürücüler dikkat: Artık denetim noktaları sorgulanabilecek
Adana’da Bayramda Toplu Taşıma Ücretsiz...
Tanburoğlu: “Cumhuriyeti Ayakta Tutma Savaşı Veriyoruz”
Kısacık: Bayramlar, Millet Olma Bilincimizin Teminatıdır
Nacar: Çanakkale bir kahramanlık destanıdır
Adana'ya Patriot Kuruluyor...
Ameliyata gülerek giren 8 yaşındaki Ferdi hayatını kaybetti...
"Bayramlar dayanışma ve yardımlaşmanın en güzel örneklerini sergiliyor"
“Çanakkale ruhu Türk milletinin en büyük güvencesidir!”
Kozay, “Bayramlar umudu ve kardeşliği büyütür”
Adana Demirspor'a Ceza Üstüne Ceza
Seyhan’da Bayram Öncesi Gıda Denetimleri Sıkılaştırıldı...
"Vatandaşlar bayrama büyük bir geçim sıkıntısı içinde giriyor"
Uludağ, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir diriliş destanı”
1.5 Adana Teknoloji Takımları Geleneksel İftar Sofrasında Buluştu
“Bayramı halkın iradesinin yok sayıldığı bir dönemde karşılıyoruz”
Vali Yavuz, "Tarihin Akışına Karşı Durulan Muazzam Bir İrade"
Sibel Can 11 yaş küçük sevgilisiyle evleniyor...
Ebru Gündeş kızı için özel uçak kiraladı...
Seyhan Belediyesi’nde Uzlaşı Sağlandı: Ödemeler Başladı
Yükleniyor



