-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Bu hataları yaparsanız oyunuz geçersiz sayılabilir
31 Mart yerel seçimlerine son günler kala çalışmalar hız kesmeden devam ederken milyonlarca vatandaş pazar günü sandık başına gidecek.
Aylarca süren seçim çalışmalarının ardından beklenen haftaya girildi. Türkiye, 5 yıl boyunca mahalli idari yönetimi için destek verdiği isim için pazar günü sandığa gidecek. Yaklaşık 61 milyon seçmenin oy verirken dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. Oylar, bazı durumlarda geçersiz sayılabiliyor.
İşte hatasız oy kullanmak için dikkat edilmesi gerekenler...
Buna göre, şu şekildeki oy pusulaları geçersiz sayılacak:
- Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları.
- Hiçbir yerine "evet" ya da "tercih" mührü basılmamış oy pusulaları.
- Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları.
- Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış "tercih" veya "evet" mührü basılan oy pusulaları.
- Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları.
- Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları.
- "Tercih" veya "evet" mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış, karalanmış oy pusulaları.
- Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları.
- Pusulada yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları.
Bir pusulanın geçersiz olması, diğerlerini geçersiz saymayacak
Oy pusulalarını geçersiz kılmayacak durumlar ise şöyle:
- Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazayla yırtılması.
- Herhangi bir şekilde pusulanın lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması.
- Pusulanın katlanarak zarfa konulması sebebiyle "tercih" veya "evet" mührü veya arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi.
- Bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan "tercih" veya "evet" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması.
- Başka bir siyasi parti veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla siyasi parti veya bağımsız aday alanına birden çok "tercih" veya "evet" mührü basılması.
- Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.
Adana'da Çağlayan sular Seyhan Nehri ile buluştu...
CHP Seyhan’da 96 mahalle temsilcisiyle buluştu
Alkollü yakalanan genç kadın, ehliyeti iptal edildi, "Beni çekmeyin avukatım"
‘İmplant ve İmplantüstü Protezlerde Dijital İş Akışı’ Eğitimi
KATODER Adana’da 23 Nisan hazırlığı...
Adana 01 zirveye göz koydu: 3-1
İstanbul Lider Koleji, Büyükler Türkiye Kupası Kürek Yarışları’ndan 3 madalya ile döndü
Vali Yavuz, "Can ve mal güvenliğini sağlamak hepimizin ortak sorumluluğudur"
Beta Enerji'nin hedefi verimliliği maksimuma çıkarmak...
Restoranda önce selamlaştılar, sonra silahlar konuştu: 1 ölü, 1 yaralı
25’inci Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, renkli kortejle ‘Perde’ dedi.
“Basın özgürlüğü ve halkın iradesine saygı” vurgusu
Cengiz Kurtoğlu'ndan korkutan haber! Acilen ameliyata alındı...
Yükleniyor



