-
BIST 100
16081,53%-1,27
-
DOLAR
44,18% 0,15
-
EURO
50,73% -0,40
-
GRAM ALTIN
7254,96% 0,69
-
Ç. ALTIN
11659,19% -0,88
En ölümcül bulaşıcı virüse dikkat!
Dünya Sağlık Örgütü tüberküloz hakkında yeni bir rapor yayınladı ve 2023 yılında yaklaşık 8,2 milyon kişiye yeni TB teşhisi konduğunu ortaya koydu.
Tüberküloz ile ilişkili ölümlerin sayısı 2022'de 1,32 milyondan 2023'te 1,25 milyona düşerken, hastalığa yakalanan toplam insan sayısı 2023'te tahmini 10,8 milyona yükseldi. Rapora göre, tüberküloz geliştiren kişilerin %55'i erkek, %33'ü kadın ve %12'si çocuk ve genç ergenlerdi.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "TB'nin hala bu kadar çok insanı öldürüp hasta etmesi, onu önlemek, tespit etmek ve tedavi etmek için araçlara sahipken bir skandaldır." dedi.

Kurum, hastalık yükünün azaltılmasına yönelik küresel dönüm noktaları ve hedeflerin rayından çıktığını ve 2027 için belirlenen diğer hedeflere ulaşmak için önemli ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirtti.

Hastalığın yükünün yüzde 98'ini üstlenen düşük ve orta gelirli ülkeler, önemli finansman sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.

2023 yılında, tahmini yeni tüberküloz vaka sayısı ile bildirilen vaka sayısı arasındaki fark, 2020 ve 2021'deki yaklaşık 4 milyonluk COVID-19 pandemi seviyelerinden düşerek yaklaşık 2,7 milyona geriledi. DSÖ, hastalığın çoklu ilaca dirençli formunun halk sağlığı krizi olmaya devam ettiğini belirtti.
TÜBERKÜLOZ BELİRTİLERİ

Öksürük, hapşırık veya tükürük yoluyla yayılabilen havadan bulaşan bu virüsün ilk belirtileri soğuk algınlığıyla karıştırılabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, verem hastalığına yakalanan kişilerde öksürük, göğüs ağrısı, yorgunluk, kilo kaybı, halsizlik, ateş ve gece terlemeleri gibi semptomlar görülebiliyor.

Belirtiler etkilenen organlara göre değişiklik gösteriyor. Hastalık akciğerlerin yanı sıra böbrekleri, omurgayı, cildi ve beyni de etkileyebiliyor.
Çukurova ödülü Nesin Vakfına törenle verildi
Alkol satışına sıkı denetim geliyor!
TSYD Ödülleri sahiplerini buldu...
Kavurma olan atın sahibi ilk kez konuştu: "Büyük ızdırap duydum"
Çukurova Üniversitesi'nde İftar Coşkusu! Öğrencilerle aynı sofrayı paylaştılar...
62. Kütüphane Haftası ile Adana’ya edebiyat baharı gelecek
Adana’da uyuşturucu operasyonu: 2 kişi tutuklandı
Susar ailesinden geleneksel iftar...
"Her kriz ülkemizi ve çiftçimizi vuruyor"
CHP’den ÇGC’ye hayırlı olsun ziyareti
AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu'ndan DAİMFED'e Ziyaret
Çukurova Üniversitesinde Öğrenci Filmleri Seyirciyle Buluştu
Otobüs ile çarpışan motosikletin genç sürücüsü öldü!
Bayram Uzundere’den Dava Arkadaşlarına Anlamlı İftar
Adana ve Batman'da siren sesleri duyuldu, vatandaşlar panik yaşadı
Adana’da İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. yılı anıldı...
ÇGC öncülük edecek...
Beta Enerji’nin Hedefi Halka Arz...
Üretimin Gücü Sporun Enerjisiyle Buluşuyor
Yükleniyor



