-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,26% 0,01
-
EURO
51,26% -0,05
-
GRAM ALTIN
6404,70% -3,26
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
En ölümcül bulaşıcı virüse dikkat!
Dünya Sağlık Örgütü tüberküloz hakkında yeni bir rapor yayınladı ve 2023 yılında yaklaşık 8,2 milyon kişiye yeni TB teşhisi konduğunu ortaya koydu.
Tüberküloz ile ilişkili ölümlerin sayısı 2022'de 1,32 milyondan 2023'te 1,25 milyona düşerken, hastalığa yakalanan toplam insan sayısı 2023'te tahmini 10,8 milyona yükseldi. Rapora göre, tüberküloz geliştiren kişilerin %55'i erkek, %33'ü kadın ve %12'si çocuk ve genç ergenlerdi.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "TB'nin hala bu kadar çok insanı öldürüp hasta etmesi, onu önlemek, tespit etmek ve tedavi etmek için araçlara sahipken bir skandaldır." dedi.

Kurum, hastalık yükünün azaltılmasına yönelik küresel dönüm noktaları ve hedeflerin rayından çıktığını ve 2027 için belirlenen diğer hedeflere ulaşmak için önemli ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirtti.

Hastalığın yükünün yüzde 98'ini üstlenen düşük ve orta gelirli ülkeler, önemli finansman sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.

2023 yılında, tahmini yeni tüberküloz vaka sayısı ile bildirilen vaka sayısı arasındaki fark, 2020 ve 2021'deki yaklaşık 4 milyonluk COVID-19 pandemi seviyelerinden düşerek yaklaşık 2,7 milyona geriledi. DSÖ, hastalığın çoklu ilaca dirençli formunun halk sağlığı krizi olmaya devam ettiğini belirtti.
TÜBERKÜLOZ BELİRTİLERİ

Öksürük, hapşırık veya tükürük yoluyla yayılabilen havadan bulaşan bu virüsün ilk belirtileri soğuk algınlığıyla karıştırılabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, verem hastalığına yakalanan kişilerde öksürük, göğüs ağrısı, yorgunluk, kilo kaybı, halsizlik, ateş ve gece terlemeleri gibi semptomlar görülebiliyor.

Belirtiler etkilenen organlara göre değişiklik gösteriyor. Hastalık akciğerlerin yanı sıra böbrekleri, omurgayı, cildi ve beyni de etkileyebiliyor.
Dr. Mehmet Tatar, “Küresel Su Krizi Derinleşiyor”
Sigara tartışmasında kardeşlerden 1’ini öldürüp, 2’sini yaralayan 5 kişi tutuklandı
Bayramda Cumhur İttifakı’ndan güçlü birlik mesajı!
Ankara Keçiörengücü 7-0 Adana Demirspor
Atlara eziyet edenler haftada 1 gün barınak temizleyecek...
Tatilciler dönüş yoluna geçti! 43 il "kilit kavşakta" buluştu
CHP Adana İl Başkanlığı’nda Bayramlaşma Töreni
Anne Dağlı son yolculuğuna uğurlandı...
Adana'da sağanak yağışlar barajları doldurdu taşma noktasına getirdi
Adana’da yaylalara yoğun kar yağdı...
AK Parti İl Başkanı Tamer Dağlı annesini kaybetti...
MHP Seyhan'da Coşkulu Bayramlaşma!
Kan donduran yeni detaylar: Fail ünlü iş adamının oğlu çıktı...
İncirlik'te 'Sirenler çaldı' MSB'den açıklama geldi: "Olumsuz bir durum yok"
ÇGC’de coşkulu bayramlaşma...
“Krizlerin içinden milletimizi, memleketimizi çıkartacağız”
Yükleniyor




