• BIST 100

    17330,64%1,16
  • DOLAR

    43,70% -0,05
  • EURO

    51,82% -0,18
  • GRAM ALTIN

    7014,17% -0,86
  • Ç. ALTIN

    11672,76% -0,70

Faizsiz kredi desteği artık 81 ilde! Anne adayları ve yeni evlenecekler dikkat!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni evlenecek olan gençlere de müjdeyi verdi, "Yeni evlenecek olanlara faizsiz evlilik kredi desteği 150 bin TL olarak 81 ilde uygulanacak. Doğum yardımını 5 bin liraya yükseltiyoruz." dedi.

EKONOMİ 13.01.2025 15:55:00 0
Faizsiz kredi desteği artık 81 ilde! Anne adayları ve yeni evlenecekler dikkat!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

2025 Aile Yılı tanıtım programı münasebetiyle sizlerle bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyuyorum. 85 milyon vatandaşımızın tamamına selamlarımı sevgilerimi iletiyorum. İlgili bakanlık koordinasyonunda aile kurumunun korunması için yıl boyunca çok önemli çalışmalar yapacağımızı ifade etmiştik.

Aile yılı içinde icra edeceğimiz çalışmaları etkin nüfus politikalarıyla destekleyip, uzun vadede uygun zemine taşımak önceliklerimizden biridir. Kurullar ilk toplantısını yaptı. Bu yeni kurulumuz sağlıklı nüfus yapısı için kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirecek. Enstitü ise aileye ilişkin ilmi, akademik ve politika geliştirici faaliyetler yürütecek.

Anayasamızın 41'inci maddesinde zikredildiği gibi aile toplumun temelidir. Aile bizim en kadim, en köklü müesseselerimizden biridir. Asırlar ötesinden süzülüp gelen değerlerimizin bugüne ulaşmasında aile daima hayati rol oynamıştır. Aile kurumu milli manevi değerlerin muhafazasında bizler için vazgeçilmez öneme sahiptir.

Aile kurumu etrafında şekillenen toplumsal bilincin yüksek olduğu dönemlerde devletin de milletin de güçlü olduğunu görürüz.

Aile yapımızı korumak, tahkim etmek ve bizden sonraki kuşaklara zengin miras bırakmak hepimizin görevidir. Aileyi güçlü kılmak istiyorsak, işe aile fertlerinden başlamamız gerektiği de açıktır. Temel ne kadar sağlam atılırsa bina da o kadar kuvvetli ve dayanıklı olur.

Çocuklarımızın gerek aile içinde gerekse eğitim kurumları bünyesinde güzel ahlakla yetişmeleri son derece mühimdir.Bilinçli bir anne babanın elinde huzurlu yuva çatısı altında büyüyen çocuklar aile, millet ve insanlığa faydalı örnek kişiler haline gelir. Çağı iyi okuyabilen gençlik hepimizin muradıdır.

Kelimenin tam anlamıyla, tuhaf zamanlarda yaşıyoruz. Neoliberal kültür akımları sınırları aşıyor. Dijital platformlarda yer bulan dizi, yayınlar, içerikler kültür erozyonu ve kimlik aşınması gibi telafisi zor süreçlere neden oluyor.

LGBT'NİN HEDEFİ AİLEDİR

Israrlı bir şekilde servis edilen bu içerikler başta cinsiyetsizleşme politikaları olmak üzere LGBT'nin alan kazanmasına yol açıyor.  LGBT'nin koç başı olarak kullanıldığı cinsiyetsizleştirme politikalarının öncelikli hedefi ailedir. Kişisel tercih denilerek meşrulaştırılmak istenilen anomali faşizanlığa dönüşmüştür. İş dünyasından medyaya, sinema sektöründen spora kadar hemen her alanda daha nobran bir gerçekçilikle karşı karşıyayız.

"TAVRIMIZ BELLİDİR, GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"

Sırasıyla birey, aile, toplumu ifsat eden cinsiyetsizleşme politikalarına tepki göstermeye kararlılıkla devam edeceğiz. Kim ne derse desin bu konuda Türkiye'nin tavrı bellidir, bundan geri adım asla söz konusu olmayacaktır. Küresel cinsiyetsizleştirme politikalarında kazanılacak her mevzi insanlığın geleceği adına tartışmasız büyük bir başarıdır. 

"ARTIK BİR HAYAT MEMAT MESELESİDİR"

Genç ve nitelikli nüfusumuzun devamıdır. Bu demografik sınamadan öte varoluşsal tehdit niteliğindedir. Güçlü nesillerin devamı gelinen aşamada bizler için hayat memat meselesine dönüşmüştür.  Büyük ve güçlü Türkiye iddiasını taşıyorsak Türkiye yüzyılı vizyonumuzu hayata geçirmek istiyorsak yarınlarımızı güvence altına almayı arzu ediyorsak hasılı yakın gelecekte hem hedeflerimize ulaşmayı hem de beka sorunu yaşamamayı temenni ediyorsak şimdiden harekete geçmek zorundayız.

DOĞURGANLIK HIZI DÜŞTÜ 

Bunu hamaset yapmak için değil bazı acı gerçeklerle yüzleştiğimiz için söylüyorum. Doğurganlık oranı ve nüfus artış hızımız alarm vermektedir. 2021 yılında doğurganlık hızımı 2.38 iken bugün bu rakam 1.51’e düşmüştür. Nüfusun yenilenme düzeyinin 2.1 olduğu dikkate alındığında durumun vahameti daha iyi anlaşılacaktır.

Çocuk ve genç nüfusumuz azalırken yaşlı nüfusumuz tarihinde ilk defa yüzde 10’nun üzerine çıkmış ortalama yaşımız da 34 sınırına dayanmıştır. Tüm bunlarla birlikte evlenme yaşı önemli ölçüce yükselmiş, boşanma oranları aynı nispette artmıştır. Evlenme hızı 2023’te binde 6.63 olarak gerçekleşti.

TÜRKİYE KAN KAYBETMEKTEDİR 

İlk evlenme yaşının kadınlar için 26’ya erkekler için 28’e yükseldiğini görüyoruz İlk anne olma yaşı 29’u aşmış vaziyette. Bütün bu oranların anlattığı şudur: Türkiye genç ve nitelikli nüfus bakımından kan kaybetmektedir.

Böyle bir durumda yalnızca nüfus değil nüfuz kaybı da yaşanamaz, kaçınılmazdır. Karşımıza dikilen bu tehlikeyi 20 sene evvel sezmiştik. 2007 yılında doğurganlık ve nüfus artış hızındaki gerilemeye dikkat çekme adına en az 3 çocuk çağrısı yapmıştık. Bu çağrımızdan dolayı hem şahsen hem hükümet olarak ciddi baskı gördük. Soruna her dikkat çektiğimizde bu saldırıların dozu daha da arttı. Şimdi geriye doğru baktığımızda ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıkıyor.

"MİLLETİMİZİN İSTİKBALİNİ GARANTİ EDECEK ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM ETTİK"

Türkiye’nin güvenliğine, geleceğine, kalkınmasına, huzuruna dair her konuda çuvallayanlar burada da aynı yanlışı tekrarlamışlardır. Bunun sadece bir öngörüsüzlük mü yoksa arkasında çok daha sinsi emellerin mi olduğunu takdirini milletimizin yapacağına inanıyorum. Şahsi fikrim nüfus planlaması kisvesi altında yürütülen çalışmaların art niyet taşıdığı şeklindedir.

Biz doğru bildiğimiz yolda sabırla yürümekten asla vazgeçmedik. Her fırsatta en az 3 çocuk çağrımızı tekrarladık, tekrarlıyoruz. Milletimizin istikbalini garanti edecek çalışmalarımıza devam ettik.

Politikalarımız destekleyici düzenlemeleri, reform ve hizmetleri tek tek hayata geçirdik. Hak ve özgürlükleri genişlettik, eksiklikleri giderdik. Kadın hakları ve aile yapısının geliştirilmesi ve bunu merkez alan devrim niteliğinde adımlar attık.

2025 yılını Aile Yılı ilan ettik. 2025 Aile Yılı kapsamında birçok yeni projeyi de hayata geçiriyoruz. Bunların bir kısmını bugün milletimiz ve ailelerimizle paylaşmak istiyorum.

"81 İLDE 150 BİN TL TUTARINDA FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ SUNUYORUZ"

14 –28 mayıs seçim sürecinde milletimize söz verdiğimiz aile ve gençlik fonunu geçen sene deprem bölgemizde başlatmıştık. Bu fon ile evliliğe ilk adımını atan gençlerimize 48 ay vadeli 2 yıl geri ödemesiz 150 bin TL tutarında faizsiz kredi desteği sunuyoruz.

Yeni evlenecek gençlerimize Aile ve Gençlik fonu dahilinde verdiğimiz faizsiz kredi desteğini 81 ilimizin tamamında uygulamaya alıyoruz. Dünya evine girecek gençlerimiz bu imkandan faydalanmak üzere bugün itibarıyla başvurularını yapabilirler.

"TEK SEFERLİK DOĞUM YARDIMINI 5 BİN'TL YE YÜKSELTİYORUZ"

Yuva kuracak tüm gençlerimiz için şimdiden hayırlı uğurlu olsun diyorum. Bu yıl doğum yardımlarımızı da önemli ölçüde artıyoruz.

Yeni doğacak ilk çocuk için verdiğimiz tek seferlik doğum yardımını 5 bin TL ye yükseltiyoruz. İkinci çocuk için her ay 1500 TL. Üçüncü ve sonraki çocuklar için her ay 5 bin TL olacak şekilde çocuk yardımlarını devreye alıyoruz.

 "HER AY ANNELERİMİZİN HESABINA YATIRACAĞIZ"

Yeni doğacak ikinci ve sonraki çocuklar için hiçbir şart gözetmeksizin vereceğimiz çocuk yardımlarını her ay annelerimizin hesabına yatıracağız.Bu müjdemizin de ailelerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

"ESNEK VE UZAKTAN ÇALIŞMA MODELLERİ HAYATA GEÇİRİLECEK" 

Esnek ve uzaktan çalışma modelleriyle kadınların ev ve iş hayatlarını rahatlatacak yeni imkanları hayata geçireceğiz. Genç çiftlerimiz için konut destek uygulamalarını da hayata geçireceğiz. Çalışan anne babalar için ücretsiz veya düşük maliyetli çocuk bakım hizmetlerini güçlendireceğiz. Çocuk sahibi olmayı teşvik edecek veya kolaylaştıracak tıbbi imkanları ailelerin istifadesine sunmayı önemsiyoruz.

"YUVA KURMAK İSTEYENLER ÜRKÜYOR, ÇEKİNİYOR"

Rabbim yolumuzu bahtımızı açık etsin. Peygamber Efendimiz (SAV), aile kurarken bizlere neyi öğütlüyor? En bereketli nikah külfeti en az olanıdır buyuruyor. Nikah merasimlerinin sade olması efendimiz tarafından bizlere tavsiye ve telkin ediliyor. Son yıllarda bu alandaki sorunlarımız katlanarak artıyor.

Sosyal medya ile eski köye yeni adetlerin geldiğini görüyoruz. Öyle talepler öyle listeler öne sürülüyor ki, gençler yuva kurmaktan çekiniyor, ürküyor, yolun başındayken umutları kırılıyor. Erken dönemde yaşanan boşanmaların ana nedenlerinden biri olmasa da olur diyebileceğimiz aşırı taleplerden dolayı ortaya çıkan masraflardır. Aileye, ahlaka, fıtrata yönelik saldırıların arttığı günümüzde yuva kurmak isteyen gençlere yardımcı olmak mecburiyetindeyiz. İster kız tarafı ister erkek tarafı olsun her kim bunu zorlaştırıyorsa büyük bir vebal altındadır.

 

Haberi Yorumla

Otomobilde başından silahla vurulmuş halde ölü bulundu

Bu haber tiryakilerin hoşuna gitmeyecek...

Tüm dualar Meral Delen'e...

Yener Çevik Adana’yı Salladı...

Başkan Yusuf Kanlı’dan “Yanlıştan dönün” çağrısı...

"Roma yolunda ilerleyen 'Lider' öğrencilerimizin başarıları ile gurur duyuyoruz"

TSYD Ödülleri açıklandı

Kredi kartı limitlerinde sil baştan! Bugün yürürlüğe girdi...

33 milyon araç sahibi dikkat: Cebinizden para çıkmayacak!

Chrome Kullanıcıları Dikkat: Milyonlarca Kişi Tehlikede!

Tapu sahipleri dikkat! O ödemeler için tarih belli oldu

Kuzenine IBAN verdi, cezaevine girdi! Engelli annesi gözyaşlarına boğuldu

Ekmek almaya giderken sokak köpeklerinin saldırısına uğradı

Evinde uyuşturucu yakalatan şüpheli: "Ucuza bulduğum için aldım"

Uzak Şehir 50. bölüm fragmanı yayına saatler kala geldi! Tepki çekti

Yoğun ilgiyle kontenjan doldu...

Baharat, zeytinyağı ve ette büyük hile! Cezalarda dev rakamlar...

“Çukobirlik alanı kentin geleceğine kamusal bir değer olarak kazandırılmalıdır”

İkinci el araç için 'normalin üstünde' diyerek açıkladı! Araba alacaklar dikkat

Arabanızı yıkatmayın, pencerenizi silmeyin! Bu kez çamur yağacak

Heyelan nedeniyle kapanan Feke-Saimbeyli karayolu ulaşıma açıldı

Derin Talu X'te en çok konuşulan isim oldu: "Sevgililik gelip geçen bir şey"

Güzide Gebze-Adanaspor 7-0

Adana 01-Karaman: 0-0

BAN düzenlenmesi geliyor: 50 bini ceza aldı...

Belirsizlikte yol haritası Çukurova GİAD’da çizildi

İtalyan Tenis Modeli ATDSK’da

Uzman isim tek tek sıraladı! İşte Türkiye'de ve dünyada deprem riski en az olan yerler!

Gözde Seda Altuner nasıl zayıfladı? Gelen mesajlara isyan etti

SGK'dan 'emeklilik' denetimi! Yüz binlerce kişinin emekliliği iptal edildi

Yükleniyor

Başkan Yusuf Kanlı’dan “Yanlıştan dönün” çağrısı...

ÇGC’nin Yeni Başkanı Kurtul Çakın Oldu!

Başkan Yusuf Kanlı, tarihî çarşıda sorun dinledi

AB-MERCOSUR Antlaşması Türkiye İçin Büyük Ekonomik ve Ticari Riskler Barındırıyor

Osman Susar Güven Tazeledi...

Savcılığın Zeydan Karalar için istediği tutuklama talebi reddedildi...

Ayhan Barut’tan açıklanan hayvan verilerine tepki; “Çelişkili”

Trafik Kazalarına Beş Yılda 28 Bin Vatandaşımızı Kurban Verdik

Gürlek ve Çiftçi'nin yemin töreninde ortalık ringe döndü...

“Zeydan Karalar’ın göreve iadesini ve diğer arkadaşlarımızın tahliyesini bekliyoruz”

Tüm dualar Meral Delen'e...

Kuzenine IBAN verdi, cezaevine girdi! Engelli annesi gözyaşlarına boğuldu

Ekmek almaya giderken sokak köpeklerinin saldırısına uğradı

“Çukobirlik alanı kentin geleceğine kamusal bir değer olarak kazandırılmalıdır”

Heyelan nedeniyle kapanan Feke-Saimbeyli karayolu ulaşıma açıldı

Yurtsever’in “Arzuhalimdir” kitabının tanıtımı yapıldı.

Korkunç ihmal! 10 yaşındaki çocuk can verdi...

YÜREĞİR’DE AŞK KAZANDI: 14 ŞUBAT’TA TOPLU NİKÂH HEYECANI

Kozan’da sel sularında mahsur kalan araçları ekipler kurtardı

Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli'yi bağlayan kara yolu ulaşıma kapandı

Yoğun ilgiyle kontenjan doldu...

Yüreğir’de Şiddetli Yağışa Anında Müdahale...

Seyhan’da sıfır atık hedefine güçlü katkı

Pozantı’ya Tam Donanımlı Yeni Devlet Hastanesi İçin Yer Tespiti Yapıldı

Çukurova Belediyesi “Alzheimer” konusunda farkındalık yaratıyor

Seyhan’da parklar yenileniyor...

Başkan Kozay’dan dayanışmayı büyüten hizmet

64 yıllık Kasım Gülek köprüsü'nde yıkım çalışmaları başladı

Yüreğir’de Elazığ Rüzgârı

Adana salı gününden itibaren aşırı yağışlı olacak

Baharat, zeytinyağı ve ette büyük hile! Cezalarda dev rakamlar...

Adana’da “Bir Bebek Bir Fidan” Protokolü

Yüreğir Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Fırınlara Ramazan Denetimi

Seyhan Rotary’den otizm farkındalığı

Adana’da Sağlık Ordusuna kritik eğitim

Nennioğlu, "Sağlık çalışanları hak ettikleri ödemelerden mahrum bırakılıyor"

Balcalı'ya 250 Yataklı Çocuk Hastanesi Yapılacak

Halil Nacar: Sigara ile mücadelemiz sürecek

Sağlık Turizmi Şehre Değer Katıyor

Sigara içenler için bir dönem sona erecek!

"Roma yolunda ilerleyen 'Lider' öğrencilerimizin başarıları ile gurur duyuyoruz"

Dr. Gündoğdu LÖSEVin Yanındayız!

81 ile yazı gönderdi! Okullarda Ramazan ayı hazırlığı

Seyhan İlçe Millî Eğitim Müdürü Murat Çelik’ten İstanbul Lider Koleji’ne Ziyaret

Dr. Gündoğdu; Sevgi Birleştirir

Üniversitelerde zorunlu staj dönemi başlıyor...

Filiz Kepme: "Her kulvarda geleceğin liderlerini yetiştiriyoruz"

Adel/Faber-Castell Adana Fuarı’nda

Başkan Kozay: Acılarımız hâlâ taze

Seyhan Belediyesi’nden okul kantinlerine sıkı denetim...

Tapu sahipleri dikkat! O ödemeler için tarih belli oldu

EKONOMİ

Kuzenine IBAN verdi, cezaevine girdi! Engelli annesi gözyaşlarına boğuldu

YAŞAM

Ekmek almaya giderken sokak köpeklerinin saldırısına uğradı

YAŞAM

Evinde uyuşturucu yakalatan şüpheli: "Ucuza bulduğum için aldım"

POLİS-ADLİYE

Uzak Şehir 50. bölüm fragmanı yayına saatler kala geldi! Tepki çekti

MAGAZİN

Yoğun ilgiyle kontenjan doldu...

YEREL

Baharat, zeytinyağı ve ette büyük hile! Cezalarda dev rakamlar...

SAĞLIK

“Çukobirlik alanı kentin geleceğine kamusal bir değer olarak kazandırılmalıdır”

YAŞAM

İkinci el araç için 'normalin üstünde' diyerek açıkladı! Araba alacaklar dikkat

EKONOMİ

Arabanızı yıkatmayın, pencerenizi silmeyin! Bu kez çamur yağacak

TÜRKİYE

Deriden bulaşıyor, yeni kıtalara uyum sağlıyor...

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'

Ay'ın Karanlık Yüzünde Tespit Edildi! Bilim İnsanları Şaşkın

Gönülleri ısıtan konser...

Akıl almaz 12 Ağustos tahmini: 7 saniyede 40 milyon kişi ölecek!

Arkadaşları fark etti! Genç yaşlarda görülme oranı arttı...

Trump hedef haritasını genişletiyor! İngiliz basını yazdı: '5 ülke diken üstünde'

Sanal alemde küresel siber suç ağı! Uzmanlar alarma geçti...