• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

"Pandemiye yakın sayılarda vaka görüyoruz"

Son zamanlarda sıklıkla görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarına ilişkin konuşan Prof. Dr. Ateş Kara influenza vakalarındaki artışa dikkat çekti.

SAĞLIK 17.02.2025 15:37:00 0

Son zamanlarda burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve yanma, öksürük, baş ağrısı, vücut ağrısı ile ateş gibi belirtilerle kendini gösteren üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklıkla görüldüğü belirtilirken uzmanlar uyarıyor.

Bu yıl 12-15 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da hizmet veren eğitim ve araştırma hastaneleri ile çocuk kliniklerinin İstanbul’da ortaklaşa gerçekleştirdikleri 13’üncü Çocuk Dostları Kongresi’ne katılan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Bağışıklama Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş Kara da üst solunum enfeksiyonlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Korona virüs Bilim Kurulu Üyeliği de yapan Prof. Dr. Kara, dünya genelinde rakamların yüksek olduğunu belirterek el hijyeninin sağlanması, alanların havalandırılması ve ilaç kullanımı gibi konulara yönelik konuştu.

"2009’DAKİ PANDEMİYE YAKIN SAYILARDA İNFLUENZA VAKASI GÖRÜYORUZ"

AW375488_01

Vaka sayılarında dünya genelinde bir yükseklik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ateş Kara, "Üst solunum yolu enfeksiyonlarının hem semptom ve şikayetlerini hem neden olan mikroorganizmanın tedavisine yönelik tedavileri arkadaşlarla tartıştık. Bu sene gerçekten özellikle influenzanın en fazla görüldüğü senelerden bir tanesi.

Uluslararası rakamlara baktığımızda şöyle bir bilgimiz var; 2009 yılında hatırlarsanız grip için pandemi olmuştu; domuz gribi pandemisi. Dünya genelinde neredeyse o dönemki sayılara yakın sayılarda şu anda influenza vakalarını görüyoruz. Burun tıkanıklığı, akıntısı, ateş, boğaz ağrısıyla gelen çocuklarımız var, yetişkinlerde de rakamlar aynı şekilde, sayılar yüksek. Bir taraftan da daha ağır geçiren öksürüğün çok yoğun olduğu, nefes alıp verirken zorlanan çocuklarımız da oluyor. Bu çocuklarımızda doğal olarak hem hastane başvurularında hem yatışlarında şu anda yüksek rakamlarımız var.

"VİRÜSLERİN SEVDİĞİ HAVALAR"

iStock-2110275707

Mevsim itibariyle tam virüslerin sevdiği havalar, bu hastalığa neden olan etkenlerin de sevdiği ortamlar. Çok soğuk olduğunda çünkü aktiviteleri azalıyor ama havanın hafif ılık gibi diyelim, hafif bir de nem varsa dış ortamlarda daha uzun canlı kalabiliyorlar. Bu da bu virüsleri almamızı veya vücudumuza girişini çok kolaylaştırıyor.

"YAPABİLECEĞİNİZ EN ÖNEMLİ ŞEY..."

Yapabileceğimiz en önemli şey; eğer semptom ve şikayetimiz varsa başkasına bulaştırmamak için maske takmamız. Korunmak için hasta olmayan birinin maske takmasının çok büyük bir avantajı olmaz ama şikayeti olan birinin etrafa virüs saçmaması için maske takması, 2; mevsimin, havanın özellikleri daha uzun canlı kalıyorlar dedik, öyle olunca da dokunduğunuz, temas ettiğiniz masalarda, kapı kolunda, dolmuş, toplu taşımadaki tutulan alanlarda daha uzun süre kalabiliyorlar. Buradan da elimizi, ağzımıza, burnumuza, gözümüze götürdüğümüzde de çok kolay giriş yapabiliyor" dedi.

iStock-1303123667

El hijyeni ve ortamların havalandırılmasının önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kara, doktor önerisi olmadan kesinlikle ilaç kullanılmaması gerektiğini belirtti. Sözlerine devam eden Kara, "El temizliği, el yıkama özellikle çocuklarımıza bunu kazandırmak bu hastalıkların geçişindeki en büyük başarılardan bir tanesi. İstesek de istemesek de böyle durumlarda kapalı ortamlarda kalıyoruz, en büyük dezavantajı da insan sayısının fazla, havanın da değişmiyor olması. Aldığımız hava miktarı aynı ama içerisindeki virüs miktarı artıyor.

Vücudumuzun temel cevap verme mekanizması bazen bu sayıya yeteri kadar cevap veremiyor ya da kişinin altta başka bir hastalığı varsa, yaşı nedeniyle çok küçük veya büyüklerimizse bu virüs sayısını tolere edemiyor, içerisinin havalandırılması çok önem kazanıyor. Aralıklı olarak mesela sınıflarda; sınıfın havalandırılması, çocuğun açık alana çıkması bu bakımdan hastalıkları azaltmada çok büyük etki olacaktır.

AŞILARA DİKKAT ÇEKTİ

Bir şey daha var; aşılarımız. Sayılarımız yüksek ama ağırlık olarak dersek beklediğimiz tablolarla gidiyor. Çok tedirgin olacak, panik oluşturacak, ağır diyeceğimiz bir tablo değil ama sayısal olarak fazla. İster istemez tabi bu hem doktor hem hastane başvurusunda da yüksekliğe neden oluyor.

iStock-1355969861

Tedavide kullandığımız en etkili ajanlarımız; antibiyotikler ama bunlar virüs olduğu için antibiyotikler bakteriye karşı etkili. Gereksiz yere antibiyotik kullanımının açıkçası faydası değil zararı olabiliyor, o bakımdan dikkatli olmak lazım. Öksürüğünü, bazen ağrısını, burun tıkanıklığını azaltmak için kullandığımız ilaçları hele biraz dozlarını yüksek verirsek istenmeyen etkileri olabilir.

Asla ve asla, ne olursa olsun ezbere ilaç kullanmamamız, mutlaka ve mutlaka doktorumuza, aile hekimimize sorarak, danışarak, önerdiği şekliyle kullanmamız gerekli.

'2. DALGA YAPABİLİR!'

Havalar bu şekilde giderse, ortam özelliklerini değerlendirecek olursak bu hafta itibariyle azalma çok belirgin başlamıştı, önümüzdeki 15 gün içerisinde de belirgin şekilde olacaktır. Bu tamamen bitecek anlamına gelmesin, küçük de olsa bir 2’nci dalga yapabilir" ifadelerini kullandı.

Haberi Yorumla

Nacar: Öğretmenlerimiz en kıymetlilerimiz

Harekete geçildi...

“Artık asgari ücret bir ücret değil, milyonların yaşam sınırıdır”

ATDSK’dan bir milli gurur daha...

Otomobil patladı, feci şekilde can verdi...

Elektrikte yeni dönem başlıyor! 1 Ocak'ta başlıyor!

Adana Büyükşehir’in kadın çalışanlarından "Zeydan Karalar’a Özgürlük" mitingi

Yeni Haftada Hava Nasıl Olacak?

1 Ocak'tan itibaren Suriyelilere ücretli olacak

ÇED Tekbaş’la yola devam dedi

Yeni Haftada Hava Nasıl Olacak?

Lüks otomobil' de feci ölüm!

O suçlarda cezalar ağırlaştırılacak...

Arkadaşının öldüğü kazada ağır yaralanan ehliyetsiz sürücü kurtarılamadı

Özel üniversitelere zam ayarı: Üst sınır uygulanacak!

Böcek ilaçlarının satışında yeni düzenleme! Bakanlık konuya el attı

Adanaspor sahasında kayıp: 0-3

Yanan ev çöktü; tek başına yaşayan yaşlı kadın yanarak can verdi...

Kredi kartı azami faizlerinde değişikliğe gidildi...

Güllü'nün kızı tutuklandı; "Dizlerinin yukarı kısmından tutup attı"

Adana’da polisin aradığı torbacı canlı yayında canına kıydı...

Seyhan Belediyesinde maaş blokesi kaldırıldı: Ödemeler pazartesi günü yapılacak

Bolubeyi Demir'i eritti: 6-1

Sokak ortasında öldürülmüş halde bulundu

Vali Köşger; “Her fırsatta sahada olmaya özen gösteriyoruz”

Adana 01 evinde güldü: 3-0

Husumetlisini sokak ortasında vurup, kaçtı...

Mehmet Ali Erbil ve Gülseren Ceylan çifti boşanıyor!

Özcan Deniz'in saymakla bitmeyen serveti gündemde! '20 ev yetmedi, tüm siteyi aldı'

Barut’tan krize acil çözüm çağrısı, “Uygulama çiftliği yaşamalıdır”

Yükleniyor

“Artık asgari ücret bir ücret değil, milyonların yaşam sınırıdır”

Adana Büyükşehir’in kadın çalışanlarından "Zeydan Karalar’a Özgürlük" mitingi

Barut’tan krize acil çözüm çağrısı, “Uygulama çiftliği yaşamalıdır”

Tayakısı: “Türkiye’de tarım alarm veriyor”

Kısacık'tan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır'a: “Sanayicimize Sahip Çıkın”

“Terörsüz Türkiye süreci mutlak surette başarıya ulaşacaktır”

Tarımda ‘paralel kadrolaşma’ iddiaları Meclis gündeminde

Mimarlar Odası’ndan uyarı!

“Türkiye huzur bulsun; gerekirse sonumuz darağacı olsun!”

Sadullah Kısacık: Su Kaynaklarımız Tükeniyor Acil Eylem Zamanı!

Otomobil patladı, feci şekilde can verdi...

ÇED Tekbaş’la yola devam dedi

Yeni Haftada Hava Nasıl Olacak?

Lüks otomobil' de feci ölüm!

Arkadaşının öldüğü kazada ağır yaralanan ehliyetsiz sürücü kurtarılamadı

Yanan ev çöktü; tek başına yaşayan yaşlı kadın yanarak can verdi...

Adana’da polisin aradığı torbacı canlı yayında canına kıydı...

Sokak ortasında öldürülmüş halde bulundu

Gelin düğünden 6 gün sonra altınlarla kayboldu

Çocukların kavgası kanlı bitti! Öldüren 16, ölen 15 yaşında

Seyhan Belediyesinde maaş blokesi kaldırıldı: Ödemeler pazartesi günü yapılacak

Vali Köşger; “Her fırsatta sahada olmaya özen gösteriyoruz”

“Sıfır atık projesi ile Sarıçamlı kadınlarımızın üretken ruhu ortaya çıktı”

Seyhan Barajı’nın Altında Bir Roma Şehri Var!

Başkan Demirçalı Özgür mahalle parkı’nı gezdi...

Pozantı ile Akçatekir’de kanalizasyon ve içmesuyu problemi son buluyor

ASKİ’den Dev Proje! Yedigöze İçme Suyu Projesi Tamamlanıyor....

Yüreğir Belediyesinden engelliler günü farkındalık etkinliği

Seyhan Belediyesinden Kaçak Moloz Dökümüne Karşı Yoğun Mücadele

Sarıçam’da 5. Âşıklar güz şöleni coşkusu

Nacar: Öğretmenlerimiz en kıymetlilerimiz

Harekete geçildi...

Böcek ilaçlarının satışında yeni düzenleme! Bakanlık konuya el attı

Halil Nacar bilim insanları ile buluştu...

Uzmanı uyardı: Bunları asla karıştımayın!

Sanıldığından daha tehlikeli: Uykusuzluk ölümcül hastalığa neden oluyor!

Çocuk ürünlerine dair uyarılar aileleri alarma geçirdi...

Çocuklarınıza sakın almayın! İçinde zehir var!

Nacar: Adana 112 Her Zaman Hazır

Anne babalar dikkat! Bakanlık harekete geçti! O ürün raflardan toplatılıyor!

Özel üniversitelere zam ayarı: Üst sınır uygulanacak!

Türkiye’de Bir İlk

Adanalı öğretmenlerden ulusal gurur...

Büyükşehir’den velilere yönelik eğitim…

Özaltın’ın Pırlantıları...

ATÜ Kadro Açtı! 33 öğretim üyesi alınacak...

Çukurova’da dijital dolandırıcılığa karşı farkındalık eğitimi

Gündoğdu Sosyal Sorumluluk Fuarı…

Çukurova Üniversitesi'de güzel işler oluyor!

Çukurova Üniversitesi UI Green Metric’te Dünya Çapında Başarı Gösterdi

Yeni Haftada Hava Nasıl Olacak?

YAŞAM

Lüks otomobil' de feci ölüm!

YAŞAM

O suçlarda cezalar ağırlaştırılacak...

POLİS-ADLİYE

Arkadaşının öldüğü kazada ağır yaralanan ehliyetsiz sürücü kurtarılamadı

YAŞAM

Özel üniversitelere zam ayarı: Üst sınır uygulanacak!

EĞİTİM

Böcek ilaçlarının satışında yeni düzenleme! Bakanlık konuya el attı

SAĞLIK

Adanaspor sahasında kayıp: 0-3

SPOR

Yanan ev çöktü; tek başına yaşayan yaşlı kadın yanarak can verdi...

YAŞAM

Kredi kartı azami faizlerinde değişikliğe gidildi...

EKONOMİ

Güllü'nün kızı tutuklandı; "Dizlerinin yukarı kısmından tutup attı"

MAGAZİN

İlginizi Çekebilir


Salgın yayılıyor! DSÖ açıkladı....

'Pandemiden çok daha ağır geçecek'

Papa 14. Leo, Ankara'da! İşte ilk görüntüler ve karşılayan isim

Hong Kong’u sarsan felaket! Ölüler ve mahsur kalanlar var...

Kuş gribi alarmı: H5N5 virüsü dünyada ilk kez can aldı...

Bu hastalığın tedavisi yok: Marburg virüsü salgını yayılıyor!

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı

Siber suç şebekesine uluslararası operasyon! 40 bin aktif SIM kart ele geçirildi

DSÖ’den küresel tehdit uyarısı...

Geri sayım başladı...