• BIST 100

    16276,09%0,51
  • DOLAR

    44,11% 0,07
  • EURO

    51,11% 0,15
  • GRAM ALTIN

    7350,12% 0,19
  • Ç. ALTIN

    11800,97% -0,19

"Pandemiye yakın sayılarda vaka görüyoruz"

Son zamanlarda sıklıkla görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarına ilişkin konuşan Prof. Dr. Ateş Kara influenza vakalarındaki artışa dikkat çekti.

SAĞLIK 17.02.2025 15:37:00 0

Son zamanlarda burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve yanma, öksürük, baş ağrısı, vücut ağrısı ile ateş gibi belirtilerle kendini gösteren üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklıkla görüldüğü belirtilirken uzmanlar uyarıyor.

Bu yıl 12-15 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da hizmet veren eğitim ve araştırma hastaneleri ile çocuk kliniklerinin İstanbul’da ortaklaşa gerçekleştirdikleri 13’üncü Çocuk Dostları Kongresi’ne katılan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Bağışıklama Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş Kara da üst solunum enfeksiyonlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Korona virüs Bilim Kurulu Üyeliği de yapan Prof. Dr. Kara, dünya genelinde rakamların yüksek olduğunu belirterek el hijyeninin sağlanması, alanların havalandırılması ve ilaç kullanımı gibi konulara yönelik konuştu.

"2009’DAKİ PANDEMİYE YAKIN SAYILARDA İNFLUENZA VAKASI GÖRÜYORUZ"

AW375488_01

Vaka sayılarında dünya genelinde bir yükseklik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ateş Kara, "Üst solunum yolu enfeksiyonlarının hem semptom ve şikayetlerini hem neden olan mikroorganizmanın tedavisine yönelik tedavileri arkadaşlarla tartıştık. Bu sene gerçekten özellikle influenzanın en fazla görüldüğü senelerden bir tanesi.

Uluslararası rakamlara baktığımızda şöyle bir bilgimiz var; 2009 yılında hatırlarsanız grip için pandemi olmuştu; domuz gribi pandemisi. Dünya genelinde neredeyse o dönemki sayılara yakın sayılarda şu anda influenza vakalarını görüyoruz. Burun tıkanıklığı, akıntısı, ateş, boğaz ağrısıyla gelen çocuklarımız var, yetişkinlerde de rakamlar aynı şekilde, sayılar yüksek. Bir taraftan da daha ağır geçiren öksürüğün çok yoğun olduğu, nefes alıp verirken zorlanan çocuklarımız da oluyor. Bu çocuklarımızda doğal olarak hem hastane başvurularında hem yatışlarında şu anda yüksek rakamlarımız var.

"VİRÜSLERİN SEVDİĞİ HAVALAR"

iStock-2110275707

Mevsim itibariyle tam virüslerin sevdiği havalar, bu hastalığa neden olan etkenlerin de sevdiği ortamlar. Çok soğuk olduğunda çünkü aktiviteleri azalıyor ama havanın hafif ılık gibi diyelim, hafif bir de nem varsa dış ortamlarda daha uzun canlı kalabiliyorlar. Bu da bu virüsleri almamızı veya vücudumuza girişini çok kolaylaştırıyor.

"YAPABİLECEĞİNİZ EN ÖNEMLİ ŞEY..."

Yapabileceğimiz en önemli şey; eğer semptom ve şikayetimiz varsa başkasına bulaştırmamak için maske takmamız. Korunmak için hasta olmayan birinin maske takmasının çok büyük bir avantajı olmaz ama şikayeti olan birinin etrafa virüs saçmaması için maske takması, 2; mevsimin, havanın özellikleri daha uzun canlı kalıyorlar dedik, öyle olunca da dokunduğunuz, temas ettiğiniz masalarda, kapı kolunda, dolmuş, toplu taşımadaki tutulan alanlarda daha uzun süre kalabiliyorlar. Buradan da elimizi, ağzımıza, burnumuza, gözümüze götürdüğümüzde de çok kolay giriş yapabiliyor" dedi.

iStock-1303123667

El hijyeni ve ortamların havalandırılmasının önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kara, doktor önerisi olmadan kesinlikle ilaç kullanılmaması gerektiğini belirtti. Sözlerine devam eden Kara, "El temizliği, el yıkama özellikle çocuklarımıza bunu kazandırmak bu hastalıkların geçişindeki en büyük başarılardan bir tanesi. İstesek de istemesek de böyle durumlarda kapalı ortamlarda kalıyoruz, en büyük dezavantajı da insan sayısının fazla, havanın da değişmiyor olması. Aldığımız hava miktarı aynı ama içerisindeki virüs miktarı artıyor.

Vücudumuzun temel cevap verme mekanizması bazen bu sayıya yeteri kadar cevap veremiyor ya da kişinin altta başka bir hastalığı varsa, yaşı nedeniyle çok küçük veya büyüklerimizse bu virüs sayısını tolere edemiyor, içerisinin havalandırılması çok önem kazanıyor. Aralıklı olarak mesela sınıflarda; sınıfın havalandırılması, çocuğun açık alana çıkması bu bakımdan hastalıkları azaltmada çok büyük etki olacaktır.

AŞILARA DİKKAT ÇEKTİ

Bir şey daha var; aşılarımız. Sayılarımız yüksek ama ağırlık olarak dersek beklediğimiz tablolarla gidiyor. Çok tedirgin olacak, panik oluşturacak, ağır diyeceğimiz bir tablo değil ama sayısal olarak fazla. İster istemez tabi bu hem doktor hem hastane başvurusunda da yüksekliğe neden oluyor.

iStock-1355969861

Tedavide kullandığımız en etkili ajanlarımız; antibiyotikler ama bunlar virüs olduğu için antibiyotikler bakteriye karşı etkili. Gereksiz yere antibiyotik kullanımının açıkçası faydası değil zararı olabiliyor, o bakımdan dikkatli olmak lazım. Öksürüğünü, bazen ağrısını, burun tıkanıklığını azaltmak için kullandığımız ilaçları hele biraz dozlarını yüksek verirsek istenmeyen etkileri olabilir.

Asla ve asla, ne olursa olsun ezbere ilaç kullanmamamız, mutlaka ve mutlaka doktorumuza, aile hekimimize sorarak, danışarak, önerdiği şekliyle kullanmamız gerekli.

'2. DALGA YAPABİLİR!'

Havalar bu şekilde giderse, ortam özelliklerini değerlendirecek olursak bu hafta itibariyle azalma çok belirgin başlamıştı, önümüzdeki 15 gün içerisinde de belirgin şekilde olacaktır. Bu tamamen bitecek anlamına gelmesin, küçük de olsa bir 2’nci dalga yapabilir" ifadelerini kullandı.

Haberi Yorumla

Merkez Bankası faizi sabit bıraktı...

ÇGC öncülük edecek...

Yüreğir Belediyesi’nden kadın istihdamına destek!

Beta Enerji’nin Hedefi Halka Arz...

Üretimin Gücü Sporun Enerjisiyle Buluşuyor

MSB'den dikkat çeken S-400, KKTC ve İncirlik Üssü açıklaması...

Türkiye'nin 45. gururu! Adana şalgamı Avrupa’da tescillendi...

Vali Yavuz Ceyhan’ı ziyaret etti...

Büyükşehir’den kadınlara; film ve söyleşi desteği

Kansere yakalandıktan sonra Türkiye'den ayrılmıştı!

 Sümer: "Bu bir koruma kanunu değil, kapalı devre yağma planıdır"

Seyhan’da Ramazan sofrası özel misafirleri ağırladı

Nacar: Karnavala hazırız

Kamu Müteahhitlerinden Hakediş Çağrısı

Doğaya zararın bedeli ağırlaştı...Para cezası 50 kat arttı! Hapis cezası da var!

"Mazotta vergiyi kaldırın, gübrede hibe desteği verin"

Dünyaca ünlü spikerden canlı yayında olay Galatasaray itirafı!

Teknoloji Tabanlı Girişimler Desteklenecek

Adana’da kültür ve sanata destek veren belediyelere teşekkür

Gastronomik Farkındalık ve Atıksız Mutfak atölyesi

Tarımda ve Bilimde Kadınların Gücü Konuşuldu

Firari hükümlü baba ve iki oğlu yakalandı...

Annesiyle tartıştı, evi ve kendisini yakacağını söyledi; 3 saatte ikna edildi

Ormanlık alandaki yayla evi yanarak kullanılmaz hale geldi...

Adana 01 kaçtı Sincan Belediyesi kovaladı: 3-2

Bayram ikramiyesi ve emekli maaşı açıklaması! Ödeme tarihi belli oldu...

Adana'da Sıfır Atık Bilinci Güçlendirilecek

DAİMFED'den ÇGC’ye Destek Sözü...

Şehit aileleriyle anlamlı buluşma!

Adana'da uyuşturucu operasyonunda 10 kişi yakalandı

Yükleniyor

loading

 Sümer: "Bu bir koruma kanunu değil, kapalı devre yağma planıdır"

"Mazotta vergiyi kaldırın, gübrede hibe desteği verin"

Şehit aileleriyle anlamlı buluşma!

Kısacık; Devlet Malını Satarak Ancak Günü Kurtarırsınız

Başkan Karataş: Ekonomi Yönetimi Yine Sınıfta Kaldı

Karaisalı’da Anahtar Parti’den Kardeşlik Sofrası

Tamer Dağlı’dan İlçe Teşkilatlarına Seri Ramazan Ziyaretleri

Gençliğin hedefi "Lider Ülke Türkiye"

MHP Seyhan KAÇEP’ten 8 Mart’a Özel İftar...

“İktidar ve muhalefet bir arada yükseliyor ya da alçalıyor”

Türkiye'nin 45. gururu! Adana şalgamı Avrupa’da tescillendi...

Seyhan’da Ramazan sofrası özel misafirleri ağırladı

Nacar: Karnavala hazırız

Doğaya zararın bedeli ağırlaştı...Para cezası 50 kat arttı! Hapis cezası da var!

Adana’da kültür ve sanata destek veren belediyelere teşekkür

Gastronomik Farkındalık ve Atıksız Mutfak atölyesi

Annesiyle tartıştı, evi ve kendisini yakacağını söyledi; 3 saatte ikna edildi

Ormanlık alandaki yayla evi yanarak kullanılmaz hale geldi...

DAİMFED'den ÇGC’ye Destek Sözü...

Uzm. Dr. Polatöz, “Sanat iyileştiriyor, iyiliği çoğaltıyor”

Yüreğir Belediyesi’nden kadın istihdamına destek!

Adana'da Sıfır Atık Bilinci Güçlendirilecek

56 milyon euroluk Pozantı-Akçatekir su projesi ASKİ sorumluluğunda!

Pozantı Belediyesi araç filosunu güçlendirdi...

Adana'da Yıkılacak Kaçak Yerler Belli Oldu! İşte O Yerler...

Portakal çiçeği karnavalı için hazırlıklar tam gaz...

Yenidoğan mahallesi’nde birlik sofrası

Vali Yavuz esnafı ziyaret etti…

Çukurova’da 8 Mart Coşkusu

Büyükşehir’den Tellidere’de iftar…

14 Mart Tıp Haftası Etkinlikleri Adana’da da başladı...

Uzmanından 'İnfluenza' Uyarısı !

Doktorlara toplu saldırı! Hekimler 3 saat kilitli kaldı...

İhmal etmeyin sakın!.. 50-70 yaş arasında...

Ayrıntıya dikkat: Sivilceler neden aynı yerde çıkar?

Bir Nefes Sağlık Bir Ömür Özgürlük Konferansı…

Düzenleme TBMM'de! 15 yaş altına yasak geliyor...

Nacar: Bağımlılıkla mücadele bir sosyal sorumluluktur

Ramazan'da Baş Ağrısıyla Nasıl Mücadele Edilir?

Nacar’dan Müslüm Polat’a teşekkür

Büyükşehir’den kadınlara; film ve söyleşi desteği

Teknoloji Tabanlı Girişimler Desteklenecek

Deprem gerçeğine karşı afet bilinci

Yüreğir’de 8 Mart’a özel söyleşisi...

Rektör Sözen, "Başarımızın Arkasında Güçlü Kadın İmzası Var"

ÇÜ'de Oyun Bağımlılığına Karşı Bilim Kafe Etkinliği Düzenledi

Filiz Kepme: “Her alanda lideriz!”

Adana Doğa Koleji’nde Diksiyon ve Hızlı Okuma Seminerine Yoğun İlgi

ATÜ’den “İBAN Senin Riske Atma” Farkındalık Semineri...

Mezun Olduğu Okulda Öğrencilere İlham Verdi...

 Sümer: "Bu bir koruma kanunu değil, kapalı devre yağma planıdır"

SİYASET

Seyhan’da Ramazan sofrası özel misafirleri ağırladı

YAŞAM

Nacar: Karnavala hazırız

YAŞAM

Kamu Müteahhitlerinden Hakediş Çağrısı

EKONOMİ

Doğaya zararın bedeli ağırlaştı...Para cezası 50 kat arttı! Hapis cezası da var!

YAŞAM

"Mazotta vergiyi kaldırın, gübrede hibe desteği verin"

SİYASET

Dünyaca ünlü spikerden canlı yayında olay Galatasaray itirafı!

MAGAZİN

Teknoloji Tabanlı Girişimler Desteklenecek

EĞİTİM

Adana’da kültür ve sanata destek veren belediyelere teşekkür

YAŞAM

Gastronomik Farkındalık ve Atıksız Mutfak atölyesi

YAŞAM

İlginizi Çekebilir


Uzun savaş endişesi piyasaları vurdu! Kara pazartesi yaşanıyor...

ABD savaş için kesenin ağzını açtı! 6 günde ne kadar harcandığı ortaya çıktı

DSÖ açıkladı: Dünyada her 8 kişiden 1'i obez...

"Casperlar"ın kanlı planı deşifre oldu!

Bir köpek yalaması hayatını kararttı: Dört uzvunu birden kaybetti

ChatGPT'yi kanlı planına alet etti! İki kişiyi ilaçla öldüren kadından korkutan itiraf

Deriden bulaşıyor, yeni kıtalara uyum sağlıyor...

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'