• BIST 100

    10698,13%1,25
  • DOLAR

    42,31% 0,17
  • EURO

    49,10% -0,05
  • GRAM ALTIN

    5529,70% -0,38
  • Ç. ALTIN

    9189,23% -0,32

Sağılır, 'Atmosfer, su ve toprak vatandır, vatanını kirletme'

Doğayı ve Çevreyi Koruma Okumayı Sevdirme Platformu (DOKUFORM) Başkanı Utku Sağılır vatandaşları çöpler konusunda uyararak 'Atmosfer, su ve toprak vatandır, vatanını kirletmeyelim' dedi.

YAŞAM 8.09.2024 20:58:00 0
Sağılır,

Yazılı bir açıklama yapan DOKUFORM Başkanı Utku Sağılır şunları kaydetti. 

"Ülkemizde nehirlerimiz, göllerimiz, denizlerimiz, sokaklarımız, caddelerimiz, parklarımız çöp saldırısı altında. Çekirdek kabuğundan sigara izmaritine, pet şişeden çeşitli ambalajlara, poşetten yiyecek içecek atıklarına kadar çok geniş bir yelpazede çöpler gelişigüzel atılıyor.

Hangi kurum ve kuruluş, ne kadar çok insanla, ne kadar çok süre çalışırsa çalışsın bu atıklar günlük olarak üretilmeye ve çevreye saçılmaya devam ettiği için, vatandaş bilinçlenmeden, temizlemede kesin başarı elde etme şansı yok.

Çöpün çöpe atılması gibi basit bir kuralı uygulamadığımız için ülkemizin dört bir yanı; sigara izmariti, pet şişe, poşet, ambalaj ve diğer atıklarla dolup taşıyor. Atıkların bir kısmı doğa tarafından kısa sürede absorbe edilemediği için, çevre büyük zarar görüyor.

Çevre deyince öyle soyut bir kavramdan bahsetmiyorum. Soluduğumuz atmosferden, yaşamın filizlendiği topraktan ve yine yaşamın kaynağı sudan bahsediyorum.  Suyu, atmosferi ve toprağı umarsızca kirletmekten, tüm bunlar sonsuz bir kaynağın, zedelenmez elementleriymiş gibi davranmaktan kaçınmıyoruz. 

Piknik yaparken, yurdumuzun güzelliklerinin keyfini çıkarırken doğanın merkezine bıraktığımız çöpler bir yana; söndürmediğimiz ateşlerle, yanar halde attığımız izmaritlerle ormanların kül olmasına da neden olabiliyoruz. Sabotajlar ve küresel ısınmadan kaynaklı yangınlar elbette ayrı inceleme konusu.

Bazı insanlarımız nehirleri, gölleri, denizleri, sulama kanallarını, caddeleri, sokakları, parkları maalesef çöp konteyneri yerine kullanıyor. Oysa doğa hepimizin yaşam kaynağı ve onu gelecek nesillere olabildiğince temiz teslim etme görevimiz var.

Nüfus artıyor ve insan sayısı çoğaldıkça kirlilik de yayılıyor. İnsanların tek tek yarattığı çevre kirliliğinin yanı sıra, çevre bilinci olmayan ve arıtma masrafından kaçınan bazı büyük ticari yapılanmaların doğaya verdiği zarar büyük çevre felaketlerine yol açıyor.

Bu durum sadece ülkemizle sınırlı değil. Yeryüzünde birçok noktada benzer sorunlar var. Batı ülkeleri, çöpün çöpe atılması, toplumun bu konuda eğitilmesi konusunda önemli mesafe kat etmiş olsa da 2024 Paris Olimpiyatları’nda gördük ki; sanayi atıkları Seine (Sen) Nehri’ne bile dökülebiliyor ve bu nehirdeki uzun mesafe yüzme yarışına katılan bir Alman kadın sporcu günlerce istifra ettiğini ve ishal olduğunu açıklayabiliyor. Yarışmaya nehrin kirli olduğu gerekçesiyle katılmayan sporcular da oldu.

Seine Nehri olimpiyat oyunlarından aylarca önce temizlenmeye başlanmış olsa da; yüzde yüz temizlik sağlanamamış olacak ki; bütün dünya nehrin temiz olup olmadığını tartıştı durdu. Bu açıdan yaklaşık 50 yıldır sürdürdüğümüz “çabaya” rağmen henüz Seyhan Nehri’ni Seine Nehri kadar kirletemediğimiz ortada. Nehir son dönemde hızlı tren köprüsü nedeniyle yatağa su verilememesi nedeniyle akamıyor olsa da, akabildiği yere kadar, yani eski baraj setine kadar berrak bir şekilde geliyor. Sulama kanallarına tarımsal sulama ihtiyacı nedeniyle mecburen verilen su da doğal olarak nehir yatağına verilen suyun yaz mevsiminde hayli azalmasına neden oluyor. Nehirlerin doğal akışının, sulama ihtiyacı nedeniyle bile olsa sekteye uğraması, ekolojik dengeye büyük zarar veriyor. Nehir suyunun sulama kanallarına verildiği noktadan, denizle buluştuğu noktaya kadar olan mesafede doğal yaşam son derece olumsuz etkileniyor. Üretimin devam etmesi tabii ki yaşamsal öneme sahip fakat hem tarım sulamasının yapılacağı hem de ekolojik dengenin korunacağı bir yöntemin uygulanması bir çevreci olarak en önemli arzumuz.

Seyhan Nehri, Eski Baraj Gölü, Yeni Baraj Gölü ve sulama kanalları gibi; bırakın şehirlerin, birçok ülkenin bile sahip olamadığı doğal zenginlikler bulunan Adana’da insanlarımızın bir kısmının, günlük çöpünü, ambalajını, izmaritini, yediğinin içtiğinin poşetini, bu güzelliklerin kalbinden uzak tutması gerek.

Adana’da nehirler, göller, sulama kanalları berrak berrak, mavi mavi akıyor, parlıyor. Bu hazineleri korumak ve çocuklarımıza temiz şekilde aktarmak için herkes elini taşın altına koymalı. Yazının başında da belirtiğim gibi on bin insanı her gün çöp toplamak için görevlendirseniz dahi, toplum bu konuda bilinçlenmediği sürece; temiz kıyılar, nehirler, göller, parklar görmeyi hep özleyeceğiz.

Çöpü çöpe atma kültürü, atıkların ayrıştırılması bilinci ülkemizde küçük yaştan itibaren edinilmeli. Bunun için hükümet ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, ülkenin bütün dinamikleri seferberlik derecesinde harekete geçmeli.

DOKUFORM; doğanın ve çevrenin korunması amacıyla toplumsal farkındalık oluşturmak, mesaj vermek ve bilinç geliştirmek için çalışmaya kararlı bir platform. DOKUFORM’un uygun sinerjiyle çok sayıda başka insana ulaşabileceğini ve genel amaca uygun pozitif kazanımlar elde edilebileceğini biliyoruz. 

Son mesaj: Vatanını, yurdunu, ülkesini seven çöpünü çöpe atar. Sanayiciyse, otelciyse atığını arıtır, bertaraf eder, denizciyse mavi vatanına sintinesini bırakmaz, şehirde yaşayan vatandaşsa da çöpünü çöp kutusu bulana kadar cebinde taşır. Her birimiz ülkemizin suyunu, atmosferini ve toprağını cansiperane korumalıyız Çocuklarımıza; suyu, atmosferi ve toprağı temiz bir ülke bırakmak hepimizin önceliklerinden olmalı. "

 

Haberi Yorumla

Anne ve 2 çocuğunun ardından baba Servet Böcek de hayatını kaybetti...

Özel okulda iğrenç skandal! Öğretmen, tuvaletlere kamera yerleştirip görüntüleri sattı...

Kahreden tesadüf! Adana'da iki motosiklet çarpıştı; kuzen olan 2 sürücü öldü...

Survivor Yunus Emre ile boşandı bambaşka biri oldu! Göğüslerine estetik yaptırıp imaj değiştirdi

Doğum izni düzenlemesinde sona gelindi! Bakanlık düğmeye bastı...

Adana'dan Fatih Erbakan’la yeni döneme tam destek!

Başkan Yıldırım’dan sabotaj girişimlerine sert tepki

Ege Bağatur, vefatının 35.yılında kabri başında anıldı

Kısacık: Emeklilikte Mağduriyetler Giderilmeli

12 Yaşındaki çocuğa çarparak öldüren sürücü aracını bırakıp kaçtı

Adana’da hafta sonu Akdeniz Off-Road Kupası heyecanı yaşandı

Emlakta fahiş artışlara tavan sınırı!

Hazal Kaya ve Melisa Döngel arasında yer krizi! Belinden tutup kaydırdı

Zehirlenme faciasında yeni gelişme: Gözaltı sayısı arttı! Peki ailenin ölüm sebebi ne?

Kirada yeni dönem! İlanlarda karşılaşılıyor, istemeye başladılar '2 kere ödeyebilir'

Terör örgütü PKK'dan yeni adım!

Yoğun kar yağışı, sis ve sağanak geliyor!

Adana Türkiye’nin su ürünleri üssü haline geliyor...

Bulut, “Ya yandaş olacaksınız ya da yok olacaksınız”

Seyhan’ın Kompost Tesisi Üretime Güç Katıyor...

Ara tatil sona erdi! Milyonlarca öğrenci okula döndü...

Kafede çaya sodaya dilim limon istediler, kasada şok oldular! 2260 TL hesap...

Ciddi bir yan etkisi ortaya çıktı...

ÇİLTAR Adana’nın Spordaki Marka Kulübü Oldu!

7 Kocalı Hürmüz'de Mine Koşan ve Çağla Şıkel arasında kriz! Bir anda işinden oldu

Hazal Kaya kilo verdi imaj değiştirdi! Bir bakan bir daha baktı: Çok değişmiş

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni düzenleme Meclis gündeminde!

Bakan Yerlikaya'dan açıklama: 10 suçlu Türkiye'ye getirildi...

Akkan, Yenibaraj Mahallesi'nde Vatandaş ve Esnafla Buluştu

Kıvanç, “Bölgemizde önemli bir eksikliği gideriyoruz”

Yükleniyor

Adana'dan Fatih Erbakan’la yeni döneme tam destek!

Başkan Yıldırım’dan sabotaj girişimlerine sert tepki

Kısacık: Emeklilikte Mağduriyetler Giderilmeli

Bulut, “Ya yandaş olacaksınız ya da yok olacaksınız”

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni düzenleme Meclis gündeminde!

Akkan, Yenibaraj Mahallesi'nde Vatandaş ve Esnafla Buluştu

MHP Adana çalışmalara hız verdi...

MHP “Seyhan’da 100 Bin” Hedefi Doğrultusunda Toplu Katılım Töreni

“Bir Kalem, Bir Dua; Filistin’e Umut Ola!”

Sadullah Kısacık:  “Halkın vergileri ödeyecek gücü kalmadı”

Anne ve 2 çocuğunun ardından baba Servet Böcek de hayatını kaybetti...

Kahreden tesadüf! Adana'da iki motosiklet çarpıştı; kuzen olan 2 sürücü öldü...

Doğum izni düzenlemesinde sona gelindi! Bakanlık düğmeye bastı...

Ege Bağatur, vefatının 35.yılında kabri başında anıldı

12 Yaşındaki çocuğa çarparak öldüren sürücü aracını bırakıp kaçtı

Çalışanları ilgilendiriyor, hesapta 'büyük şok'

Adana kebabının 3’üncü olmasına tepki...

Fatih'teki facianın ardından otel mühürlendi, fırın sahibi de gözaltında

Alt geçitte korkunç kaza: 2 ölü, 1 yaralı

Çalıştığı inşaattan düşen işçi hayatını kaybetti...

Seyhan’ın Kompost Tesisi Üretime Güç Katıyor...

Adana'nın su kaynakları belli oldu

Başkan Ali Demirçalı, Kozan yolu esnafıyla buluştu

“Cumhuriyetimizin temel ilkelerini yaşatmak hepimizin asli görevidir”

Güngör Geçer Karaisalı’da halkla buluştu

Vali Köşger Yüreğir’de vatandaşlarla buluştu

“Adana, su ürünleri sektöründe örnek bir merkez haline gelecektir”

Adana Trafiğini Rahatlatacak Proje Başladı...

Adana Büyükşehir’den Dev Yatırım! 11 Depo, 167 Km Hat...

 Seyhan belediyesinden temizlik atağı...

Ciddi bir yan etkisi ortaya çıktı...

Listeye 7 yeni ürün daha eklendi....

Balcalı Hastanesi Yeni Başhekim Prof.Dr. Ahmet Sebe Oldu...

Nacar: Teknoloji transfer ofisi hayırlı olsun

Tarım Bakanlığı markayı deşifre etti! Siyah çayda bile hile yapmışlar..

O doktorlar için savcılığa suç duyurusu yapılacak...

Coşkun’dan Nacar’a ziyaret...

Özel sağlık hizmetlerinde yeni kural! Herkes hastane açamayacak!

Kemoterapi daha etkili oalabilir...

Adana Verem Savaşı Derneği ÇÜ'ye Mamografi Cihazı Bağışladı...

Ara tatil sona erdi! Milyonlarca öğrenci okula döndü...

İlk ara tatil yarın sona eriyor...

Seyhan Belediyesinden Çocuklara Ara Tatil Sürprizi

Çukurova Üniversitesinde Vize Maratonu Başladı, Kütüphane 24 Saat Açık

ASİM VE ÇÜ’den önemli adım; “Üniversite–STK iş birliği genişliyor”

Kıvanç, "Girişimcilik İçin İyi Bir Fikre ve Çok Çalışmaya İhtiyaç Var"

EVKA Projesi tamamlandı...

Gazeteci Özke, geleceğin aydınlık yüzleriyle buluştu

“Her bir evladımız, yarının güçlü, dayanışmacı ve umut dolu bireyidir”

Kongre'de 33 Ülkeden 270 Bildiri Sunuldu...

Adana’da hafta sonu Akdeniz Off-Road Kupası heyecanı yaşandı

SPOR

Emlakta fahiş artışlara tavan sınırı!

EKONOMİ

Hazal Kaya ve Melisa Döngel arasında yer krizi! Belinden tutup kaydırdı

MAGAZİN

Zehirlenme faciasında yeni gelişme: Gözaltı sayısı arttı! Peki ailenin ölüm sebebi ne?

POLİS-ADLİYE

Kirada yeni dönem! İlanlarda karşılaşılıyor, istemeye başladılar '2 kere ödeyebilir'

EKONOMİ

Terör örgütü PKK'dan yeni adım!

TÜRKİYE

Yoğun kar yağışı, sis ve sağanak geliyor!

TÜRKİYE

Adana Türkiye’nin su ürünleri üssü haline geliyor...

EKONOMİ

Bulut, “Ya yandaş olacaksınız ya da yok olacaksınız”

SİYASET

Seyhan’ın Kompost Tesisi Üretime Güç Katıyor...

YEREL

İlginizi Çekebilir


Bu hastalığın tedavisi yok: Marburg virüsü salgını yayılıyor!

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı

Siber suç şebekesine uluslararası operasyon! 40 bin aktif SIM kart ele geçirildi

DSÖ’den küresel tehdit uyarısı...

Geri sayım başladı...

Dünyanın gözü Gazze'de: Ateşkes anlaşması imzalandı...

Önlem alınmazsa yüzlerce kişi ölebilir! Acil çağrı yapıldı...

Gazzeli çocukların ‘Sumud’ umudu! "Bize giysi ve yiyecek getirecekler"

Covid'in yeni varyantı ortaya çıktı! Çok hızlı bulaşıyor!

Japon bilim adamları açıkladı: İşte kan gurubunuza göre ideal meslekler!