• BIST 100

    10107,7%-1,64
  • DOLAR

    39,97% 0,08
  • EURO

    46,98% 0,43
  • GRAM ALTIN

    4283,77% -0,12
  • Ç. ALTIN

    6812,98% 0,00

Sağılır, 'Atmosfer, su ve toprak vatandır, vatanını kirletme'

Doğayı ve Çevreyi Koruma Okumayı Sevdirme Platformu (DOKUFORM) Başkanı Utku Sağılır vatandaşları çöpler konusunda uyararak 'Atmosfer, su ve toprak vatandır, vatanını kirletmeyelim' dedi.

YAŞAM 8.09.2024 20:58:00 0
Sağılır,

Yazılı bir açıklama yapan DOKUFORM Başkanı Utku Sağılır şunları kaydetti. 

"Ülkemizde nehirlerimiz, göllerimiz, denizlerimiz, sokaklarımız, caddelerimiz, parklarımız çöp saldırısı altında. Çekirdek kabuğundan sigara izmaritine, pet şişeden çeşitli ambalajlara, poşetten yiyecek içecek atıklarına kadar çok geniş bir yelpazede çöpler gelişigüzel atılıyor.

Hangi kurum ve kuruluş, ne kadar çok insanla, ne kadar çok süre çalışırsa çalışsın bu atıklar günlük olarak üretilmeye ve çevreye saçılmaya devam ettiği için, vatandaş bilinçlenmeden, temizlemede kesin başarı elde etme şansı yok.

Çöpün çöpe atılması gibi basit bir kuralı uygulamadığımız için ülkemizin dört bir yanı; sigara izmariti, pet şişe, poşet, ambalaj ve diğer atıklarla dolup taşıyor. Atıkların bir kısmı doğa tarafından kısa sürede absorbe edilemediği için, çevre büyük zarar görüyor.

Çevre deyince öyle soyut bir kavramdan bahsetmiyorum. Soluduğumuz atmosferden, yaşamın filizlendiği topraktan ve yine yaşamın kaynağı sudan bahsediyorum.  Suyu, atmosferi ve toprağı umarsızca kirletmekten, tüm bunlar sonsuz bir kaynağın, zedelenmez elementleriymiş gibi davranmaktan kaçınmıyoruz. 

Piknik yaparken, yurdumuzun güzelliklerinin keyfini çıkarırken doğanın merkezine bıraktığımız çöpler bir yana; söndürmediğimiz ateşlerle, yanar halde attığımız izmaritlerle ormanların kül olmasına da neden olabiliyoruz. Sabotajlar ve küresel ısınmadan kaynaklı yangınlar elbette ayrı inceleme konusu.

Bazı insanlarımız nehirleri, gölleri, denizleri, sulama kanallarını, caddeleri, sokakları, parkları maalesef çöp konteyneri yerine kullanıyor. Oysa doğa hepimizin yaşam kaynağı ve onu gelecek nesillere olabildiğince temiz teslim etme görevimiz var.

Nüfus artıyor ve insan sayısı çoğaldıkça kirlilik de yayılıyor. İnsanların tek tek yarattığı çevre kirliliğinin yanı sıra, çevre bilinci olmayan ve arıtma masrafından kaçınan bazı büyük ticari yapılanmaların doğaya verdiği zarar büyük çevre felaketlerine yol açıyor.

Bu durum sadece ülkemizle sınırlı değil. Yeryüzünde birçok noktada benzer sorunlar var. Batı ülkeleri, çöpün çöpe atılması, toplumun bu konuda eğitilmesi konusunda önemli mesafe kat etmiş olsa da 2024 Paris Olimpiyatları’nda gördük ki; sanayi atıkları Seine (Sen) Nehri’ne bile dökülebiliyor ve bu nehirdeki uzun mesafe yüzme yarışına katılan bir Alman kadın sporcu günlerce istifra ettiğini ve ishal olduğunu açıklayabiliyor. Yarışmaya nehrin kirli olduğu gerekçesiyle katılmayan sporcular da oldu.

Seine Nehri olimpiyat oyunlarından aylarca önce temizlenmeye başlanmış olsa da; yüzde yüz temizlik sağlanamamış olacak ki; bütün dünya nehrin temiz olup olmadığını tartıştı durdu. Bu açıdan yaklaşık 50 yıldır sürdürdüğümüz “çabaya” rağmen henüz Seyhan Nehri’ni Seine Nehri kadar kirletemediğimiz ortada. Nehir son dönemde hızlı tren köprüsü nedeniyle yatağa su verilememesi nedeniyle akamıyor olsa da, akabildiği yere kadar, yani eski baraj setine kadar berrak bir şekilde geliyor. Sulama kanallarına tarımsal sulama ihtiyacı nedeniyle mecburen verilen su da doğal olarak nehir yatağına verilen suyun yaz mevsiminde hayli azalmasına neden oluyor. Nehirlerin doğal akışının, sulama ihtiyacı nedeniyle bile olsa sekteye uğraması, ekolojik dengeye büyük zarar veriyor. Nehir suyunun sulama kanallarına verildiği noktadan, denizle buluştuğu noktaya kadar olan mesafede doğal yaşam son derece olumsuz etkileniyor. Üretimin devam etmesi tabii ki yaşamsal öneme sahip fakat hem tarım sulamasının yapılacağı hem de ekolojik dengenin korunacağı bir yöntemin uygulanması bir çevreci olarak en önemli arzumuz.

Seyhan Nehri, Eski Baraj Gölü, Yeni Baraj Gölü ve sulama kanalları gibi; bırakın şehirlerin, birçok ülkenin bile sahip olamadığı doğal zenginlikler bulunan Adana’da insanlarımızın bir kısmının, günlük çöpünü, ambalajını, izmaritini, yediğinin içtiğinin poşetini, bu güzelliklerin kalbinden uzak tutması gerek.

Adana’da nehirler, göller, sulama kanalları berrak berrak, mavi mavi akıyor, parlıyor. Bu hazineleri korumak ve çocuklarımıza temiz şekilde aktarmak için herkes elini taşın altına koymalı. Yazının başında da belirtiğim gibi on bin insanı her gün çöp toplamak için görevlendirseniz dahi, toplum bu konuda bilinçlenmediği sürece; temiz kıyılar, nehirler, göller, parklar görmeyi hep özleyeceğiz.

Çöpü çöpe atma kültürü, atıkların ayrıştırılması bilinci ülkemizde küçük yaştan itibaren edinilmeli. Bunun için hükümet ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, ülkenin bütün dinamikleri seferberlik derecesinde harekete geçmeli.

DOKUFORM; doğanın ve çevrenin korunması amacıyla toplumsal farkındalık oluşturmak, mesaj vermek ve bilinç geliştirmek için çalışmaya kararlı bir platform. DOKUFORM’un uygun sinerjiyle çok sayıda başka insana ulaşabileceğini ve genel amaca uygun pozitif kazanımlar elde edilebileceğini biliyoruz. 

Son mesaj: Vatanını, yurdunu, ülkesini seven çöpünü çöpe atar. Sanayiciyse, otelciyse atığını arıtır, bertaraf eder, denizciyse mavi vatanına sintinesini bırakmaz, şehirde yaşayan vatandaşsa da çöpünü çöp kutusu bulana kadar cebinde taşır. Her birimiz ülkemizin suyunu, atmosferini ve toprağını cansiperane korumalıyız Çocuklarımıza; suyu, atmosferi ve toprağı temiz bir ülke bırakmak hepimizin önceliklerinden olmalı. "

 

Haberi Yorumla

Adana Zeydan Karalar için tek yürek oldu!

Pavarotti Hasan'ı son haliyle gündemde! 9 ayda 40 kilo verdi! Görenler çok şaşırdı

Şehit Ahmet Gültekin'in çektiği video yürekleri burktu

Zeydan Karalar adliyeye sevk edildi; rüşvet iddialarını yalanladı...

Tabela değişiyor...

Kahramanlar törenle memleketlerine uğurlandı...

Başkan Kıvanç: “İlk binde Adana’dan 28 firma yer aldı”

Vali Köşger, “Daima uyanık olmamız lazım”

"Acılarımızı birlikte paylaşarak azaltacağız"

Kaybolan kedisi ‘Odin’i bulana 2 bin dolar ödül verdi

Tek kelimelik cevabı yürek burktu!

Barım'ın tutukluluğuna devam kararı verildi...

İnternetten satılan zayıflama ilaçlarına dikkat! Ölüm saçıyor...

Yüreğir Belediyesi Kreşlerine Ön Kayıtlar Başladı...

“Muharrem ayı; dayanışmanın, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin simgesidir”

Emeklinin hesabına 25 bin lira yatacak

Gözaltındaki Karalar’dan şehit askerlerimiz için mesaj var!

Eşini aldattığı söyleniyordu! Efecan Dianzenza ve Yağmur Banda aşkı belgelendi

Evlendiği gün hamile olduğunu duyurdu! Eleştiri yağınca tepki gösterdi

Altında fırsat kaçıranlar dikkat!

Freni boşalan minibüs, bir otomobilin üzerine düştü!

Adana'da binler ayaklandı...

Şehitlerin ailelerine acı haber verildi...

Metan gazından şehit olan askerlerimin sayısı 12'ye yükseldi...

Aynı aileden 5 kişi can verdi...

Zeydan Karalar’a destek için İstanbul'dalar; "Asla yalnız bırakmayacağız"

Gölgede sıcaklık 38 derece...

“Devlet Bahçeli rol modelimiz”

Halil Nacar, vatandaşın sağlık talebini dinliyor

Adana’da ‘sazan sarmalı’ dolandırıcılığı...

Yükleniyor

Adana Zeydan Karalar için tek yürek oldu!

"Acılarımızı birlikte paylaşarak azaltacağız"

Gözaltındaki Karalar’dan şehit askerlerimiz için mesaj var!

Adana'da binler ayaklandı...

Zeydan Karalar’a destek için İstanbul'dalar; "Asla yalnız bırakmayacağız"

“Devlet Bahçeli rol modelimiz”

Zeydan Karalar’ın gözaltına alınmasına tepkiler artarak devam ediyor

Liderlik Okulu Adana’da Gerçekleştirildi...

CHP İl Başkanı Tanburoğlu: “Sakın tutuklama yapmayın”

Karalar'dan “En kısa sürede özgürlükte buluşacağız” mesajı

Şehit Ahmet Gültekin'in çektiği video yürekleri burktu

Vali Köşger, “Daima uyanık olmamız lazım”

Kaybolan kedisi ‘Odin’i bulana 2 bin dolar ödül verdi

“Muharrem ayı; dayanışmanın, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin simgesidir”

Freni boşalan minibüs, bir otomobilin üzerine düştü!

Aynı aileden 5 kişi can verdi...

Yumurtalık ’da denize giren bir kişi boğuldu...

Etrafındaki araziler küle döndü, bir tek orası yanmadı...

Emekli olanlar da radara girdi 'Maaşlar kesilir, ödenenler geri alınır'

"Boşol, boşol, boşol" diyen kocanın kusurlu...

Gölgede sıcaklık 38 derece...

Dıblanzade Konağı Gündüz Bakımevi’nin temeli atıldı

Yüreğir belediyesi kıyafet bankası törenle açıldı

Lezzet Festivalin'nin Bu Yılki Teması “Kuşaktan Kuşağa”

Yüreğir’e 2 Kent Lokantası Açılıyor!

Başkan Demirçalı 2024 borçlarını da ödüyor!

Seyhan’da 7. Kreş ve çok amaçlı tesisin temeli atıldı”

Vali Köşger Seyhanlı vatandaşlarla buluştu!

Çukurova’da serinlik ve eğlence bir arada

Seyhan’da 7. Gündüz Bakımevi ve Sosyal Tesisin temeli atılıyor...

İnternetten satılan zayıflama ilaçlarına dikkat! Ölüm saçıyor...

Halil Nacar, vatandaşın sağlık talebini dinliyor

Uzmanından 'kene' alarmı! Dışarıda uyumayın!

Ticaret Bakanlığı ifşa etti! Satışı yasaklandı piyasadan toplatılıyor

Utanmazlar tek tek ifşa edildi...

Erkekler için büyük tehlike! "Sessiz hastalık"

5 farklı akıllı kanser ilacı geri ödeme listesine alındı...

Nacar’dan Otizm farkındalık vurgusu

Öyle bir hata yapıldı ki! Yüz felci geçirdi...

Nacar: Bağımlılıkla birlikte mücadele

ATÜ, Dünyanın En Büyük Bilim Kafe Etkinliğine Tarihi Mekânda Ev Sahipliği Yaptı

YÖK Öncülüğünde 81 İlde Eş Zamanlı Bilim Kafe Etkinlikleri Düzenlendi

Veliler ve öğrenciler bekliyordu: MEB'den LGS açıklaması

TSYD-Emir koleji işbirliği...

Çukurova Belediyesi kreşlerinde mezuniyet heyecanı

Çukurova Öykü Ödülü Yarışması’na başvurular başladı

Sınav alanına erken gelmesine rağmen sınava giremedi

Amaç Adana’nın marka değerini yükseltmek...

YKS maratonu başladı! Milyonlarca öğenci, üniversite hayali için TYT'de ter döküyor

Okullarda forma uygulaması geri dönüyor...

Tek kelimelik cevabı yürek burktu!

Barım'ın tutukluluğuna devam kararı verildi...

MAGAZİN

İnternetten satılan zayıflama ilaçlarına dikkat! Ölüm saçıyor...

SAĞLIK

Yüreğir Belediyesi Kreşlerine Ön Kayıtlar Başladı...

“Muharrem ayı; dayanışmanın, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin simgesidir”

YAŞAM

Emeklinin hesabına 25 bin lira yatacak

EKONOMİ

Gözaltındaki Karalar’dan şehit askerlerimiz için mesaj var!

SİYASET

Eşini aldattığı söyleniyordu! Efecan Dianzenza ve Yağmur Banda aşkı belgelendi

MAGAZİN

Evlendiği gün hamile olduğunu duyurdu! Eleştiri yağınca tepki gösterdi

MAGAZİN

Altında fırsat kaçıranlar dikkat!

2020 ve sonrası doğanları bekleyen büyük tehlike!

2025 Avrupa Diploması Adana Büyükşehir Belediyesi’nin

Hayat kurtaracak aşama için tarih verildi...

7 yaşındaki çocuğun başına geldi: Böyle zehirlenme tipini duymadınız!

Orta Doğu'da nükleer gerilim!

Daha güçlü geri döndü! Bu belirtilere aman dikkat

Füzeler peş peşe fırlatılırken ABD Başkanı Trump; "Yakında İsrail ve İran arasında barış olacak"

İsrail Tebriz'e saldırı başlattı...

Orta Doğu'da füze savaşı! İran'dan İsrail'e misilleme geldi...

İsrail’in İran’ı vurmasının ardından İncirlik Üssü’nde sessizlik hakim