• BIST 100

    9312,13%-0,10
  • DOLAR

    38,27% 0,04
  • EURO

    43,48% -0,45
  • GRAM ALTIN

    4051,19% -2,62
  • Ç. ALTIN

    6690,48% -2,29

Sıcak havalar köpekleri daha saldırgan yapıyor!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde her yıl on milyonlarca kişi köpeklerin saldırısına uğruyor.

GÜNDEM 8.07.2024 13:01:00 0
Sıcak havalar köpekleri daha saldırgan yapıyor!

ABD ve Türkiye'de yapılan çalışmalar, köpeklerin saldırganlık davranışında sıcaklık, ozon, yağış ve morötesi seviyeleri dahil olmak üzere birçok çevresel değişkenin etkili olduğunu gösterdi.

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Clas Linnman: "Araştırmalarımız özellikle yaz mevsiminde artan sıcaklıkların, köpeklerin saldırganlık davranışlarını şiddetlendirebileceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Bilimsel araştırmalar, köpeklerin yükselen sıcaklıklara, havadaki ozon oranına ve maruz kaldıkları ultraviyole ışınlarına bağlı olarak daha saldırgan davranışlar sergileyebildiğini ve yaz aylarında köpek saldırılarının artabildiğini ortaya koyuyor.

Bilim insanları açıkladı: Sıcak havalar köpekleri daha saldırgan yapıyor! - Resim : 1

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde her yıl on milyonlarca kişi köpeklerin saldırısına uğruyor. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yılda 4,5 milyon kişi köpekler tarafından ısırılıyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerin verileri net olarak bilinmese de DSÖ’ye göre tüm hayvan ısırığı vakalarının yüzde 76 ila yüzde 94'ü köpek kaynaklı. Her yıl tahminen 59 bin kişi kuduz nedeniyle hayatını kaybederken bu ölümlerin çoğu kuduz köpek saldırılarından kaynaklanıyor. Çocuklar, köpek saldırıları karşısında en savunmasız grubu oluşturuyor.

ABD'deki Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kamu Sağlığı Fakültesi akademisyenleri 2023 yılında yürüttükleri bilimsel bir çalışmayla köpek saldırılarının arkasındaki çevresel faktörleri araştırdı.

Köpek ısırığı vakalarının artma potansiyelinde sıcaklık, hava kirliliği ve partikül madde maruziyeti, yağış, morötesi ışınlar gibi çevresel faktörlerin etkilerini belirlemeyi amaçlayan bilim insanları, 2009-2018 arasında Dallas, Houston, Baltimore, Baton Rouge, Chicago, Louisville, New York City ve Los Angeles kentlerindeki havyan kontrol yetkililerinden alınan saldırı kayıtlarını inceledi.

Bu kentlerdeki Çevre Koruma Ajansı (EPA) Hava Kalitesi Sistemi'nden günlük ince partikül madde yoğunluğu ile 8 saatlik ozon maruziyeti verileri, ABD Ulusal Oşinografi ve Atmosfer İdaresi Klimatoloji Ağı'ndan günlük sıcaklık ve yağış verileri, ABD Ulusal Hava Durumu Servisi İklim Tahmin Merkezinden de günlük morötesi ışın verileri alınarak incelendi.

Bilim insanları açıkladı: Sıcak havalar köpekleri daha saldırgan yapıyor! - Resim : 2

Köpek ısırma vakasının görülmediği günler ile saldırıların yaşandığı günlere ait verilerin karşılaştırıldığı çalışmada uzun süreli bir eğilim olup olmadığının anlaşılması için yıllar üzerinden genel bir analiz de gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra resmi tatiller, hafta sonları her şehir için ayrı şekilde göz önünde bulundurularak çeşitli modeller oluşturuldu.

Bilim insanları, bu göstergeler üzerinden inceledikleri 69 bin 525 köpek ısırma vakası sonucu ozon maruziyeti, sıcaklık ve morötesi ışınların yükselmesiyle köpek ısırığı vakalarının arttığını, yağmurlu günlerde ise azaldığını kaydetti. Araştırma, günlük köpek ısırıklarının ozon, sıcaklık, yağış ve morötesi seviyeleri dahil olmak üzere birçok çevresel değişkenden etkilendiğini ancak ince partikül maddeden etkilenmediğini gösterdi.

Bilim insanları, beyindeki çeşitli fonksiyonları etkileyen ozonun, hem motor hem de eylem planlama, karar verme, motivasyon ve ödül algısı dahil olmak üzere bilişin birçok yönünü koordine eden striatum bölgesini etkileyerek saldırganlık davranışına yol açabileceği tahmininde bulundu.

"YAZ AYLARINDA SALDIRILAR ARTIYOR"

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Tıp Fakültesi akademisyenleri tarafından 2023 yılında yayımlanan bir başka makalede de köpek ısırma vakalarının hangi mevsimlerde arttığına dair araştırmanın sonuçları yer aldı.

"Epidemiyolojik özellikler, mevsimsellik, köpek saldırısı yaralanmalarındaki eğilimler ve meteorolojik verilerle ilişkisi" adlı çalışma 2012-2019 yılları arasında Erzurum şehir merkezindeki acil servislere köpek ısırması şikayetiyle yapılan başvurular üzerinden gerçekleştirildi. Buna göre, söz konusu yıllar içerisinde acil servise 1335 köpek ısırığı vakası geldi. Hastaların ortalama yaşının 26 olduğu, ısırık vakalarının ise sıklıkla 20-44 yaş grubunda gerçekleştiği ortaya konurken vakaların yüzde 82,6’sını basit tıbbi müdahale gerektiren yaralanmalar oluşturdu.

Çalışmanın sonucuna göre, sıcaklıkların bölgesel olarak yükseldiği mart ayında artan vaka oranları, haziran ve ağustos aylarında iki ayrı zirveye ulaşırken en düşük vaka oranları aralık ayında kaydedildi.

Bilim insanları açıkladı: Sıcak havalar köpekleri daha saldırgan yapıyor! - Resim : 3

“SICAKLAR DÜRTÜSEL HAREKETE ZORLUYOR”

Konuyla ilgili yaptıkları araştırmayı AA muhabirine değerlendiren Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Clas Linnman, köpeklerin çeşitli çevresel faktörler karşısında tepki gösterdiğini söyledi.

Linnman, bu durumun nedenini şu sözlerle açıkladı:

"Kemirgenler üzerinde yapılan deneyler bize gösteriyor ki dopamin yani ödül sistemi ozon maruziyetinden doğrudan etkileniyor. Bunun yanı sıra sahip olunan stres de kısa vadeli ödüller aranmasına yol açabilir. Saldırganlık aslında birçok şekilde ortaya çıkabilir yani amaç bu saldırgan davranışla istenilen şeyi kazanmaktır. Ama sonraki süreçlerde olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu noktada sıcak havaların hem bizi hem de köpekleri daha dürtüsel hareket etmeye zorladığını söyleyebilirim."

KÖPEK SALDIRISINDAN NASIL KORUNULUR?

Beyindeki fonksiyonel işleyiş üzerinde çalıştıklarını belirten Linnman, "Tabii tüm bunlar aslında temel belirleyici değil. Saldırganlık aslında bir seçenek ve köpeğin sahibine bu noktada sorumluluklar düşüyor. Ancak bahsedilen çevresel faktörler köpeklerin bazı çizgileri aşmasına zemin hazırlayabilir." şeklinde konuştu.

Değişen iklim koşullarının köpeklerin saldırganlık davranışı üzerindeki etkisine değinen Linnman, "Araştırmalarımız özelikle yaz mevsiminde artan sıcaklıkların, köpeklerin saldırganlık davranışlarını şiddetlendirebileceğini gösteriyor." dedi.

Dr. Clas Linnman, bir köpeğin olası saldırısına maruz kalınmaması için yapılması gerekenlere de değinerek, "İçgüdülerinize güvenin ve agresif görünen bir köpeğe karşı mesafenizi koruyun. Yaz aylarında köpeğinizin gölgeye ve suya erişebildiğinden emin olun ve çocuklarınıza bir köpeğin davranışlarını nasıl anlayacaklarını öğretin." ifadelerini kullandı.

Bakanlardan peş peşe açıklamalar geldi: "236 kişi yaralandı, 127 artçı meydana geldi, 9 ev tahliye edildi"

Deprem sonrası tepki yağıyor: "İnsanların hayatlarıyla oynuyorlar! Milyarlarca dolarlık cezalar yazılmalı"

Zeydan Karalar koltuğunu Ezgi Neva’ya teslim etti...

23 Nisan Seyhan’da bir başka güzel

Adana’da tır sulama kanalına düştü, 2 kişi kurtarıldı

İstanbul'da 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi...

Adana’da 23 Nisan coşkuyla kutlandı...

Milli Egemenlik Bayramı’nda ATA’mızın huzurundaydık!...

Şadırvan’da nostalji rüzgarı!

Ana sınıfı öğrencilerinin muhteşem gösterisi

Çukurova’nın Çocuk Başkanları...

Mesut Kesmen ’den DAİMFED’e iadeyi ziyaret...

Tanburoğlu: “Ne acıdır ki 23 Nisan’ı buruk bir şekilde kutluyoruz”

Milli iradenin sembolü 105 yaşında!

Başkan Yusuf Kanlı’dan 23 Nisan jesti!

Valizinde 6 bin uyuşturucu hap çıktı, "İçiciyim" diyerek paçayı kurtarmak istedi

Altın alacaklar için kritik detay!

Kahreden haber...

2 kişiyi öldürüp kaçan zanlı, polisten kaçamayınca intihar etti

Vatandaş tepkili! Motorin bayram günü zirve yaptı...

Adana’da feci kaza...

Çocukların yüzde 9,2’si maddi imkânsızlıklar nedeniyle yeni giysiye alamıyor...

Meteoroloji 8 il için sarı kodlu uyarı verdi! Sağanak çok kuvvetli geliyor

Kırmızı Işıkta silahlı saldırı...

“Bugün tüm dünyaya ilan edişimizin sembolüdür”

Akbıyık: 23 Nisan Kutlu Olsun

“Çocukların sesi, sözü ve gülüşü bu ülkenin en güçlü teminatıdır”

Vali Köşger, “İşgallerin önlenmesini titizlikle takip ediyoruz”

"Düdüklü tencerenin kapağı açılmıyor"

Uludağ, “Milletçe duyduğumuz gurur ve mutluluk çok büyüktür”

Yükleniyor

Türkiye'de 24 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi...

Büyükelçi Küçükcan, Endonezya Yatırım Bakanı ile görüştü

Kızamıkta, 27 yıl sonra en yüksek vaka sayısı!

Yapay kalple 100 gün hayatta kaldı

La Nina'nın ömrü belli oldu...

Zirai don felaketi Meclis gündemine taşındı

Kanserden kaçış var mı? 2040 için korkutan uyarı

Bu yeni fikir üzerinde çalışmaya başladılar...

İnsana bulaşma riski var!

"Büyük bir şehri yok edebilir" uyarısı yapıldı! Dünya'ya çarpma ihtimali arttı...

Orhan Sümer “Egemenlik, Saraylara Değil Millete Aittir”

Dağlı’dan 23 Nisan Mesajı: Çocuklarımız İçin Daha Adil Bir Gelecek

"Egemenlik milletindir, darbeye geçit vermeyeceğiz"

Edip Gülnar'dan çağrı; "Bayraklı Park’ta buluşalım"

"Çiftçi borcu 208 kat arttı"

Devlet Bahçeli’den “Adana’ya ziyaret” mesajı

Karataş, “Vatan Uğruna Can Verenleri Unutmadık, Unutmayacağız”

Kısacık: “Son Zirai Don Afeti Tarımın 6 Şubat 2023 Depremidir”

"Hem üreteni hem tüketeni perişan ettiler"

Ayhan Barut'dan uyarı; "Eğitimde yanlışlara son verin"

Mesut Kesmen ’den DAİMFED’e iadeyi ziyaret...

Altın alacaklar için kritik detay!

Vatandaş tepkili! Motorin bayram günü zirve yaptı...

Çocukların yüzde 9,2’si maddi imkânsızlıklar nedeniyle yeni giysiye alamıyor...

Yeni düzenleme geliyor...

1 asgari ücret 3 çeyrek altın ediyor!

“İmar planları ile uygulamalar arasında uçurum var!"

600 bin işçi ne kadar zam alacak? Gözler toplu sözleşme pazarlığında

'Altınlarını toplamaya çalışıyorlar' Rekora doymadı, talep yine arttı

Ünlü giyim markalarına ceza yağdı! Aralarında kimler yok ki...

Şadırvan’da nostalji rüzgarı!

25’inci Çukurova Cup başladı...

Sanayi Çalışanları Sahada, Heyecan Zirvede!

TSYD’den Loğoğlu’na ziyaret

Çukurova’nın sporcuları ödüle doymuyor

Adana 01 Sarıyer'e takıldı: 1-1

Adanaspor, deplasmanında farklı kazandı

Trabzon Adana'da 1 attı 3 aldı: 1-0

Çukurova Üniversitesi'nde Meral Delen adına UNİLİG düzenlendi...

AOSB'de Şölen gibi futbol turnuvası...

Milli Egemenlik Bayramı’nda ATA’mızın huzurundaydık!...

Tanburoğlu: “Ne acıdır ki 23 Nisan’ı buruk bir şekilde kutluyoruz”

Başkan Yusuf Kanlı’dan 23 Nisan jesti!

“Bugün tüm dünyaya ilan edişimizin sembolüdür”

Akbıyık: 23 Nisan Kutlu Olsun

“Çocuk Bayramı'nı birlik ve beraberlik içinde kutlamaktayız”

Başkan Kozay, “En büyük yatırımı çocuklarımıza yapıyoruz”

"Çocuk Bayramını kutlamanın haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz"

"Geleceğimizi aydınlatacak, yarınımızı yüceltecek olan çocuklarımızdır"

Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı...

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 30 22 2 6 47 72
3.Samsunspor 31 15 10 6 8 51
4.Eyüpspor 31 14 9 8 15 50
5.Beşiktaş 30 13 7 10 12 49
6.İstanbul Başakşehir 30 14 10 6 10 48
7.Trabzonspor 30 11 10 9 12 42
8.Gazişehir Gaziantep 30 12 12 6 0 42
9.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
10.Göztepe 30 10 10 10 9 40
11.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
12.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
13.Kayserispor 30 9 11 10 -11 37
14.Rizespor 30 11 15 4 -13 37
15.Alanyaspor 30 9 14 7 -10 34
16.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
17.Sivasspor 31 8 16 7 -12 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 30 2 24 4 -48
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 30 22 2 6 47 72
3.Samsunspor 31 15 10 6 8 51
4.Eyüpspor 31 14 9 8 15 50
5.Beşiktaş 30 13 7 10 12 49
6.İstanbul Başakşehir 30 14 10 6 10 48
7.Trabzonspor 30 11 10 9 12 42
8.Gazişehir Gaziantep 30 12 12 6 0 42
9.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
10.Göztepe 30 10 10 10 9 40
11.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
12.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
13.Kayserispor 30 9 11 10 -11 37
14.Rizespor 30 11 15 4 -13 37
15.Alanyaspor 30 9 14 7 -10 34
16.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
17.Sivasspor 31 8 16 7 -12 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 30 2 24 4 -48