• BIST 100

    15811,65%0,39
  • DOLAR

    43,98% 0,07
  • EURO

    51,19% -0,01
  • GRAM ALTIN

    7311,92% 0,76
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,00

Sıcak havalar köpekleri daha saldırgan yapıyor!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde her yıl on milyonlarca kişi köpeklerin saldırısına uğruyor.

GÜNDEM 8.07.2024 13:01:00 0
Sıcak havalar köpekleri daha saldırgan yapıyor!

ABD ve Türkiye'de yapılan çalışmalar, köpeklerin saldırganlık davranışında sıcaklık, ozon, yağış ve morötesi seviyeleri dahil olmak üzere birçok çevresel değişkenin etkili olduğunu gösterdi.

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Clas Linnman: "Araştırmalarımız özellikle yaz mevsiminde artan sıcaklıkların, köpeklerin saldırganlık davranışlarını şiddetlendirebileceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Bilimsel araştırmalar, köpeklerin yükselen sıcaklıklara, havadaki ozon oranına ve maruz kaldıkları ultraviyole ışınlarına bağlı olarak daha saldırgan davranışlar sergileyebildiğini ve yaz aylarında köpek saldırılarının artabildiğini ortaya koyuyor.

Bilim insanları açıkladı: Sıcak havalar köpekleri daha saldırgan yapıyor! - Resim : 1

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde her yıl on milyonlarca kişi köpeklerin saldırısına uğruyor. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yılda 4,5 milyon kişi köpekler tarafından ısırılıyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerin verileri net olarak bilinmese de DSÖ’ye göre tüm hayvan ısırığı vakalarının yüzde 76 ila yüzde 94'ü köpek kaynaklı. Her yıl tahminen 59 bin kişi kuduz nedeniyle hayatını kaybederken bu ölümlerin çoğu kuduz köpek saldırılarından kaynaklanıyor. Çocuklar, köpek saldırıları karşısında en savunmasız grubu oluşturuyor.

ABD'deki Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kamu Sağlığı Fakültesi akademisyenleri 2023 yılında yürüttükleri bilimsel bir çalışmayla köpek saldırılarının arkasındaki çevresel faktörleri araştırdı.

Köpek ısırığı vakalarının artma potansiyelinde sıcaklık, hava kirliliği ve partikül madde maruziyeti, yağış, morötesi ışınlar gibi çevresel faktörlerin etkilerini belirlemeyi amaçlayan bilim insanları, 2009-2018 arasında Dallas, Houston, Baltimore, Baton Rouge, Chicago, Louisville, New York City ve Los Angeles kentlerindeki havyan kontrol yetkililerinden alınan saldırı kayıtlarını inceledi.

Bu kentlerdeki Çevre Koruma Ajansı (EPA) Hava Kalitesi Sistemi'nden günlük ince partikül madde yoğunluğu ile 8 saatlik ozon maruziyeti verileri, ABD Ulusal Oşinografi ve Atmosfer İdaresi Klimatoloji Ağı'ndan günlük sıcaklık ve yağış verileri, ABD Ulusal Hava Durumu Servisi İklim Tahmin Merkezinden de günlük morötesi ışın verileri alınarak incelendi.

Bilim insanları açıkladı: Sıcak havalar köpekleri daha saldırgan yapıyor! - Resim : 2

Köpek ısırma vakasının görülmediği günler ile saldırıların yaşandığı günlere ait verilerin karşılaştırıldığı çalışmada uzun süreli bir eğilim olup olmadığının anlaşılması için yıllar üzerinden genel bir analiz de gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra resmi tatiller, hafta sonları her şehir için ayrı şekilde göz önünde bulundurularak çeşitli modeller oluşturuldu.

Bilim insanları, bu göstergeler üzerinden inceledikleri 69 bin 525 köpek ısırma vakası sonucu ozon maruziyeti, sıcaklık ve morötesi ışınların yükselmesiyle köpek ısırığı vakalarının arttığını, yağmurlu günlerde ise azaldığını kaydetti. Araştırma, günlük köpek ısırıklarının ozon, sıcaklık, yağış ve morötesi seviyeleri dahil olmak üzere birçok çevresel değişkenden etkilendiğini ancak ince partikül maddeden etkilenmediğini gösterdi.

Bilim insanları, beyindeki çeşitli fonksiyonları etkileyen ozonun, hem motor hem de eylem planlama, karar verme, motivasyon ve ödül algısı dahil olmak üzere bilişin birçok yönünü koordine eden striatum bölgesini etkileyerek saldırganlık davranışına yol açabileceği tahmininde bulundu.

"YAZ AYLARINDA SALDIRILAR ARTIYOR"

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Tıp Fakültesi akademisyenleri tarafından 2023 yılında yayımlanan bir başka makalede de köpek ısırma vakalarının hangi mevsimlerde arttığına dair araştırmanın sonuçları yer aldı.

"Epidemiyolojik özellikler, mevsimsellik, köpek saldırısı yaralanmalarındaki eğilimler ve meteorolojik verilerle ilişkisi" adlı çalışma 2012-2019 yılları arasında Erzurum şehir merkezindeki acil servislere köpek ısırması şikayetiyle yapılan başvurular üzerinden gerçekleştirildi. Buna göre, söz konusu yıllar içerisinde acil servise 1335 köpek ısırığı vakası geldi. Hastaların ortalama yaşının 26 olduğu, ısırık vakalarının ise sıklıkla 20-44 yaş grubunda gerçekleştiği ortaya konurken vakaların yüzde 82,6’sını basit tıbbi müdahale gerektiren yaralanmalar oluşturdu.

Çalışmanın sonucuna göre, sıcaklıkların bölgesel olarak yükseldiği mart ayında artan vaka oranları, haziran ve ağustos aylarında iki ayrı zirveye ulaşırken en düşük vaka oranları aralık ayında kaydedildi.

Bilim insanları açıkladı: Sıcak havalar köpekleri daha saldırgan yapıyor! - Resim : 3

“SICAKLAR DÜRTÜSEL HAREKETE ZORLUYOR”

Konuyla ilgili yaptıkları araştırmayı AA muhabirine değerlendiren Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Clas Linnman, köpeklerin çeşitli çevresel faktörler karşısında tepki gösterdiğini söyledi.

Linnman, bu durumun nedenini şu sözlerle açıkladı:

"Kemirgenler üzerinde yapılan deneyler bize gösteriyor ki dopamin yani ödül sistemi ozon maruziyetinden doğrudan etkileniyor. Bunun yanı sıra sahip olunan stres de kısa vadeli ödüller aranmasına yol açabilir. Saldırganlık aslında birçok şekilde ortaya çıkabilir yani amaç bu saldırgan davranışla istenilen şeyi kazanmaktır. Ama sonraki süreçlerde olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu noktada sıcak havaların hem bizi hem de köpekleri daha dürtüsel hareket etmeye zorladığını söyleyebilirim."

KÖPEK SALDIRISINDAN NASIL KORUNULUR?

Beyindeki fonksiyonel işleyiş üzerinde çalıştıklarını belirten Linnman, "Tabii tüm bunlar aslında temel belirleyici değil. Saldırganlık aslında bir seçenek ve köpeğin sahibine bu noktada sorumluluklar düşüyor. Ancak bahsedilen çevresel faktörler köpeklerin bazı çizgileri aşmasına zemin hazırlayabilir." şeklinde konuştu.

Değişen iklim koşullarının köpeklerin saldırganlık davranışı üzerindeki etkisine değinen Linnman, "Araştırmalarımız özelikle yaz mevsiminde artan sıcaklıkların, köpeklerin saldırganlık davranışlarını şiddetlendirebileceğini gösteriyor." dedi.

Dr. Clas Linnman, bir köpeğin olası saldırısına maruz kalınmaması için yapılması gerekenlere de değinerek, "İçgüdülerinize güvenin ve agresif görünen bir köpeğe karşı mesafenizi koruyun. Yaz aylarında köpeğinizin gölgeye ve suya erişebildiğinden emin olun ve çocuklarınıza bir köpeğin davranışlarını nasıl anlayacaklarını öğretin." ifadelerini kullandı.

Haberi Yorumla

Büyükşehir, sporda altyapıya verdiği önemin meyvelerini almayı sürdürüyor

Hülya Koçyiğit'in torunu Aslışah Alkoçlar Dubai'de keyifte! Tepki çeken poz

Kısacık'tan TBMM'ye Emekliye 1 Maaş İkramiye Önergesi

8 Eylül 1999 emekli olmak isteyenler için kritik bir tarih!

Bir Nefes Sağlık Bir Ömür Özgürlük Konferansı…

Sabıkalılar çocuklara yaklaşamayacak...

Araç sahipleri dikkat: Tabela değişti...

Şok ifadeler; 3'lü ilişkiye girdik...

Füze atışı yapmadık

Karı-koca tartışmasında kadın kocasını bıçakladı...

Abdurrahman Önül Yüreğir’de gönüllere dokundu

Yapay Zeka İntihara Sürükledi!

Akaryakıtta Eşel Mobil Sistemi devrede!

Adana Doğa Koleji’nde Diksiyon ve Hızlı Okuma Seminerine Yoğun İlgi

Amerika'ya yerlemişti! Mete Horozoğlu son haliyle şaşırttı...

Ümit Özdağ Adana iftar programına katıldı

Füzenin hedef İncirlik miydi?

Düzenleme TBMM'de! 15 yaş altına yasak geliyor...

ATÜ’den “İBAN Senin Riske Atma” Farkındalık Semineri...

Adana'da Çocuk Tetikçi Dehşeti...Kanlı pusu! Başından vuruldu...

AOSB Yönetimi, Ulaşım Sorununu Ankara’ya Taşıdı...

Çukurova Belediyesi’nden pazarlarda sıkı denetim!

Sarıçam’da geri dönüşüme “Potalı” çözüm

Motorin ve Benzine Tarihi Zam İddiası! Bu doğruysa araç kullanmak lüks olacak...

Burak Özçivit'in mal varlığı konuşuluyordu! Sonunda patladı

Valilikte güçlenecek hizmet kalitesini arttıracak adımlar değerlendirildi

Hız sınırını aşanlara ağır cezalar geliyor! 'Yüzde 10 hesabı yanıltabilir'

Fatma öğretmen öğrencilerine siper olmuş!

Adana’nın ihracatı Şubat ayında yüzde 17,8 arttı

ÇGC Yönetim Kurulu AOSB’yi ziyaret etti...

Yükleniyor

Kısacık'tan TBMM'ye Emekliye 1 Maaş İkramiye Önergesi

Ümit Özdağ Adana iftar programına katıldı

"Tarım çöküyor, çiftçi tükeniyor, halk çaresiz"

"Bağımlılık, bağımsızlığın zehridir!"

“Mali müşavirlik mesleği itibar kaybediyor”

Türk-İş heyetinden Başkan Karalar’a ziyaret

Başkan Dağlı, "28 Şubat hesaplı bir şekilde kurgulanmış bir darbedir"

Fatih Erbakan iftarını Adana'da açtı

Öztürk Ailesinden Geleneksel İftar Programı...

Başkan Yusuf Kanlı’dan taksici esnafına destek!

Karı-koca tartışmasında kadın kocasını bıçakladı...

Adana'da Çocuk Tetikçi Dehşeti...Kanlı pusu! Başından vuruldu...

Çukurova Belediyesi’nden pazarlarda sıkı denetim!

Fatma öğretmen öğrencilerine siper olmuş!

Avukatı olmayan dairesini satamayacak!

Can dostlar için akıllı telefonlar geliyor...

Seyhan Nehrinde kayıkla gezerken mahsur kaldılar...

Anneye en acı veda!

Müslüm Gürses, Adana'da çalıştığı kahvehanede anıldı...

SGK’dan sahtekarlara şafak baskını: Kağıt üstünde boşanıp aynı evde yaşayanlar yandı

Abdurrahman Önül Yüreğir’de gönüllere dokundu

Sarıçam’da geri dönüşüme “Potalı” çözüm

Valilikte güçlenecek hizmet kalitesini arttıracak adımlar değerlendirildi

Akçatekir’e “Millet Bahçesi” Yapılacak!

“Önceliğimiz; Adana’mızın ve vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliğidir”

Af yok! Seyhan zabıtadan fırın denetimi...

“Adana Eylem Planı” Masaya Yatırıldı…

Yüreğir Belediyesinin Borcu Sıfırlandı...

Başkan Ali Demirçalı, başarılı personelleri ödüllendirdi...

Seyhan’da birlik ve kardeşlik sofrası

Bir Nefes Sağlık Bir Ömür Özgürlük Konferansı…

Düzenleme TBMM'de! 15 yaş altına yasak geliyor...

Nacar: Bağımlılıkla mücadele bir sosyal sorumluluktur

Ramazan'da Baş Ağrısıyla Nasıl Mücadele Edilir?

Nacar’dan Müslüm Polat’a teşekkür

Uzm. Dr. Polatöz, “Kamucu sağlık anlayışından uzaklaşılmamalıdır”

Uzmandan Ramazan uyarısı! Oruç tutan böbrek hastaları dikkat!

Nacar’a Karataş’tan ziyaretçi akını

"Vasiyetiniz bir cana şifa, bir aileye umut olsun"

Önleyici Sağlık Güçlü Gelecek

Adana Doğa Koleji’nde Diksiyon ve Hızlı Okuma Seminerine Yoğun İlgi

ATÜ’den “İBAN Senin Riske Atma” Farkındalık Semineri...

Mezun Olduğu Okulda Öğrencilere İlham Verdi...

Sarıçamın gençleri Akdeniz'de fırtına gibi esti...

Dr. Gökhan Gündoğdu: Çanakkale geçilmez

Yatay geçiş zorlaşıyor!

Teknolojiyle üreten nesiller yetişiyor...

Gençlerde bağımlılık alarmı! Okullarda tarama başlıyor...

Çok sayıda özel okula soruşturma! Fiyatlar mercek altında! İşte o okullar...

Vali Yavuz, Adana Fen Lisesi Öğrencileriyle İftarda Buluştu

Abdurrahman Önül Yüreğir’de gönüllere dokundu

YEREL

Yapay Zeka İntihara Sürükledi!

TEKNOLOJİ

Akaryakıtta Eşel Mobil Sistemi devrede!

EKONOMİ

Adana Doğa Koleji’nde Diksiyon ve Hızlı Okuma Seminerine Yoğun İlgi

EĞİTİM

Amerika'ya yerlemişti! Mete Horozoğlu son haliyle şaşırttı...

MAGAZİN

Ümit Özdağ Adana iftar programına katıldı

SİYASET

Füzenin hedef İncirlik miydi?

TÜRKİYE

Düzenleme TBMM'de! 15 yaş altına yasak geliyor...

SAĞLIK

ATÜ’den “İBAN Senin Riske Atma” Farkındalık Semineri...

EĞİTİM

Adana'da Çocuk Tetikçi Dehşeti...Kanlı pusu! Başından vuruldu...

YAŞAM

İlginizi Çekebilir


DSÖ açıkladı: Dünyada her 8 kişiden 1'i obez...

"Casperlar"ın kanlı planı deşifre oldu!

Bir köpek yalaması hayatını kararttı: Dört uzvunu birden kaybetti

ChatGPT'yi kanlı planına alet etti! İki kişiyi ilaçla öldüren kadından korkutan itiraf

Deriden bulaşıyor, yeni kıtalara uyum sağlıyor...

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'

Ay'ın Karanlık Yüzünde Tespit Edildi! Bilim İnsanları Şaşkın

Gönülleri ısıtan konser...