• BIST 100

    16260,10%0,87
  • DOLAR

    44,34% 0,09
  • EURO

    51,38% -0,17
  • GRAM ALTIN

    6195,69% -1,29
  • Ç. ALTIN

    10757,95% 0,00

Sıcak havalar köpekleri daha saldırgan yapıyor!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde her yıl on milyonlarca kişi köpeklerin saldırısına uğruyor.

GÜNDEM 8.07.2024 13:01:00 0
Sıcak havalar köpekleri daha saldırgan yapıyor!

ABD ve Türkiye'de yapılan çalışmalar, köpeklerin saldırganlık davranışında sıcaklık, ozon, yağış ve morötesi seviyeleri dahil olmak üzere birçok çevresel değişkenin etkili olduğunu gösterdi.

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Clas Linnman: "Araştırmalarımız özellikle yaz mevsiminde artan sıcaklıkların, köpeklerin saldırganlık davranışlarını şiddetlendirebileceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Bilimsel araştırmalar, köpeklerin yükselen sıcaklıklara, havadaki ozon oranına ve maruz kaldıkları ultraviyole ışınlarına bağlı olarak daha saldırgan davranışlar sergileyebildiğini ve yaz aylarında köpek saldırılarının artabildiğini ortaya koyuyor.

Bilim insanları açıkladı: Sıcak havalar köpekleri daha saldırgan yapıyor! - Resim : 1

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde her yıl on milyonlarca kişi köpeklerin saldırısına uğruyor. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yılda 4,5 milyon kişi köpekler tarafından ısırılıyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerin verileri net olarak bilinmese de DSÖ’ye göre tüm hayvan ısırığı vakalarının yüzde 76 ila yüzde 94'ü köpek kaynaklı. Her yıl tahminen 59 bin kişi kuduz nedeniyle hayatını kaybederken bu ölümlerin çoğu kuduz köpek saldırılarından kaynaklanıyor. Çocuklar, köpek saldırıları karşısında en savunmasız grubu oluşturuyor.

ABD'deki Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kamu Sağlığı Fakültesi akademisyenleri 2023 yılında yürüttükleri bilimsel bir çalışmayla köpek saldırılarının arkasındaki çevresel faktörleri araştırdı.

Köpek ısırığı vakalarının artma potansiyelinde sıcaklık, hava kirliliği ve partikül madde maruziyeti, yağış, morötesi ışınlar gibi çevresel faktörlerin etkilerini belirlemeyi amaçlayan bilim insanları, 2009-2018 arasında Dallas, Houston, Baltimore, Baton Rouge, Chicago, Louisville, New York City ve Los Angeles kentlerindeki havyan kontrol yetkililerinden alınan saldırı kayıtlarını inceledi.

Bu kentlerdeki Çevre Koruma Ajansı (EPA) Hava Kalitesi Sistemi'nden günlük ince partikül madde yoğunluğu ile 8 saatlik ozon maruziyeti verileri, ABD Ulusal Oşinografi ve Atmosfer İdaresi Klimatoloji Ağı'ndan günlük sıcaklık ve yağış verileri, ABD Ulusal Hava Durumu Servisi İklim Tahmin Merkezinden de günlük morötesi ışın verileri alınarak incelendi.

Bilim insanları açıkladı: Sıcak havalar köpekleri daha saldırgan yapıyor! - Resim : 2

Köpek ısırma vakasının görülmediği günler ile saldırıların yaşandığı günlere ait verilerin karşılaştırıldığı çalışmada uzun süreli bir eğilim olup olmadığının anlaşılması için yıllar üzerinden genel bir analiz de gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra resmi tatiller, hafta sonları her şehir için ayrı şekilde göz önünde bulundurularak çeşitli modeller oluşturuldu.

Bilim insanları, bu göstergeler üzerinden inceledikleri 69 bin 525 köpek ısırma vakası sonucu ozon maruziyeti, sıcaklık ve morötesi ışınların yükselmesiyle köpek ısırığı vakalarının arttığını, yağmurlu günlerde ise azaldığını kaydetti. Araştırma, günlük köpek ısırıklarının ozon, sıcaklık, yağış ve morötesi seviyeleri dahil olmak üzere birçok çevresel değişkenden etkilendiğini ancak ince partikül maddeden etkilenmediğini gösterdi.

Bilim insanları, beyindeki çeşitli fonksiyonları etkileyen ozonun, hem motor hem de eylem planlama, karar verme, motivasyon ve ödül algısı dahil olmak üzere bilişin birçok yönünü koordine eden striatum bölgesini etkileyerek saldırganlık davranışına yol açabileceği tahmininde bulundu.

"YAZ AYLARINDA SALDIRILAR ARTIYOR"

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Tıp Fakültesi akademisyenleri tarafından 2023 yılında yayımlanan bir başka makalede de köpek ısırma vakalarının hangi mevsimlerde arttığına dair araştırmanın sonuçları yer aldı.

"Epidemiyolojik özellikler, mevsimsellik, köpek saldırısı yaralanmalarındaki eğilimler ve meteorolojik verilerle ilişkisi" adlı çalışma 2012-2019 yılları arasında Erzurum şehir merkezindeki acil servislere köpek ısırması şikayetiyle yapılan başvurular üzerinden gerçekleştirildi. Buna göre, söz konusu yıllar içerisinde acil servise 1335 köpek ısırığı vakası geldi. Hastaların ortalama yaşının 26 olduğu, ısırık vakalarının ise sıklıkla 20-44 yaş grubunda gerçekleştiği ortaya konurken vakaların yüzde 82,6’sını basit tıbbi müdahale gerektiren yaralanmalar oluşturdu.

Çalışmanın sonucuna göre, sıcaklıkların bölgesel olarak yükseldiği mart ayında artan vaka oranları, haziran ve ağustos aylarında iki ayrı zirveye ulaşırken en düşük vaka oranları aralık ayında kaydedildi.

Bilim insanları açıkladı: Sıcak havalar köpekleri daha saldırgan yapıyor! - Resim : 3

“SICAKLAR DÜRTÜSEL HAREKETE ZORLUYOR”

Konuyla ilgili yaptıkları araştırmayı AA muhabirine değerlendiren Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Clas Linnman, köpeklerin çeşitli çevresel faktörler karşısında tepki gösterdiğini söyledi.

Linnman, bu durumun nedenini şu sözlerle açıkladı:

"Kemirgenler üzerinde yapılan deneyler bize gösteriyor ki dopamin yani ödül sistemi ozon maruziyetinden doğrudan etkileniyor. Bunun yanı sıra sahip olunan stres de kısa vadeli ödüller aranmasına yol açabilir. Saldırganlık aslında birçok şekilde ortaya çıkabilir yani amaç bu saldırgan davranışla istenilen şeyi kazanmaktır. Ama sonraki süreçlerde olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu noktada sıcak havaların hem bizi hem de köpekleri daha dürtüsel hareket etmeye zorladığını söyleyebilirim."

KÖPEK SALDIRISINDAN NASIL KORUNULUR?

Beyindeki fonksiyonel işleyiş üzerinde çalıştıklarını belirten Linnman, "Tabii tüm bunlar aslında temel belirleyici değil. Saldırganlık aslında bir seçenek ve köpeğin sahibine bu noktada sorumluluklar düşüyor. Ancak bahsedilen çevresel faktörler köpeklerin bazı çizgileri aşmasına zemin hazırlayabilir." şeklinde konuştu.

Değişen iklim koşullarının köpeklerin saldırganlık davranışı üzerindeki etkisine değinen Linnman, "Araştırmalarımız özelikle yaz mevsiminde artan sıcaklıkların, köpeklerin saldırganlık davranışlarını şiddetlendirebileceğini gösteriyor." dedi.

Dr. Clas Linnman, bir köpeğin olası saldırısına maruz kalınmaması için yapılması gerekenlere de değinerek, "İçgüdülerinize güvenin ve agresif görünen bir köpeğe karşı mesafenizi koruyun. Yaz aylarında köpeğinizin gölgeye ve suya erişebildiğinden emin olun ve çocuklarınıza bir köpeğin davranışlarını nasıl anlayacaklarını öğretin." ifadelerini kullandı.

Haberi Yorumla

İlk sırada lise mezunları var! 2 milyon kişi başvurdu...

Benzin ve motorine büyük zam geldi: Tabelalar değişti...

Futbolcu cinayetinde flaş gelişme: Aleyna Kalaycıoğlu ve İzzet Yıldızhan tutuklandı

Trafikte bıçakla dehşet yaşattılar...

Yıldız Asyalı Erol Köse'nin ölümünün ardından video çekip yayınladı!

Evinde not bulundu: ALS hastalığımdan dolayı mecburdum...

Başkan Aslan, “Esnafı teşhir etmek denetim değil, itibar suikastıdır”

MEB duyurdu: Yarın tüm okullarda ilk ders ortak olacak!

Portakal çiçeği karnavalı için hazırlıklar son aşamada!

Adana’da Mezarlıklar Sular Altında Kaldı...

KATODER Suriye’ye yatırımcı götürecek...

İstanbul Lider Koleji ve Finlandiya ile eğitim işbirliği anlaşması...

Yılmaz Morgül'ün ablası kim? Yıllar sonra 'cinayete kurban gitti' diyerek anlattı

Kan kanserine yakalanan Cansever'den haber geldi!

Nacar’dan ‘Orman Haftası’ Mesajı

Adana’da Yine At ve Eşek Eti Skandalı... Ünlü Kebapçı müşterilerine bakın ne yedirmiş!

"Eğitim odaklı çalışmalar takdirle takip ediliyor"

“Görüntüler Yanlış Yorumlanıyor: Bu Davranış ‘Yeme’ Değil”

Kuşum Aydın yüzündeki dolgulardan kurtuldu! İşte son hali

Naz Elmas, Doktor Başka Hayatta fragmanında ortaya çıktı! "Hâlâ çok güzel"

İslam Memiş'ten Altın İçin 'Pazartesi' Uyarısı! Muhteşem Bir Fırsat....

Pompa yine yanacak!

Araç İçi Telefon Tutucu Yasak Mı? Açıklama Geldi!

Öğrenci affı düzenlemesinde sona gelindi! Kimler geri dönebilecek!

Günlük alımda litre sınırı...

Anne ve oğlunu feci şekilde darp edip tanınmaz hale getirdiler...

Gülşen'in bayram sahnesindeki tarzı ağızları açık bıraktı! "Saçmalamışsın"

İzzet Yıldızhan'ın adı cinayete karıştı...

Dr. Mehmet Tatar, “Küresel Su Krizi Derinleşiyor”

Sigara tartışmasında kardeşlerden 1’ini öldürüp, 2’sini yaralayan 5 kişi tutuklandı

Yükleniyor

loading

"Eğitim odaklı çalışmalar takdirle takip ediliyor"

Bayramda Cumhur İttifakı’ndan güçlü birlik mesajı!

CHP Adana İl Başkanlığı’nda Bayramlaşma Töreni

MHP Seyhan'da Coşkulu Bayramlaşma!

Geçer; “Nice bayramlara birlikte ulaşmayı temenni ediyorum”

Dağlı, "Bayramlar toplumun ortak değerlerini pekiştiriyor"

“Umudu ve dayanışmayı büyüteceğiz, hep beraber başaracağız”

Tunç: Ramazan Bayramı dünya ya barış ve huzur getirsin

Başkan Umut Şimşir’den Çukurova’da Güçlü Buluşma

Tanburoğlu: “Cumhuriyeti Ayakta Tutma Savaşı Veriyoruz”

İlk sırada lise mezunları var! 2 milyon kişi başvurdu...

Adana’da Mezarlıklar Sular Altında Kaldı...

Nacar’dan ‘Orman Haftası’ Mesajı

“Görüntüler Yanlış Yorumlanıyor: Bu Davranış ‘Yeme’ Değil”

Araç İçi Telefon Tutucu Yasak Mı? Açıklama Geldi!

Anne ve oğlunu feci şekilde darp edip tanınmaz hale getirdiler...

Dr. Mehmet Tatar, “Küresel Su Krizi Derinleşiyor”

Anne Dağlı son yolculuğuna uğurlandı...

AK Parti İl Başkanı Tamer Dağlı annesini kaybetti...

En zor bayramlaşma: İlk durak yine şehitlikler oldu...

Portakal çiçeği karnavalı için hazırlıklar son aşamada!

Adana'da sağanak yağışlar barajları doldurdu taşma noktasına getirdi

Adana’da yaylalara yoğun kar yağdı...

Ramazan Bayramı'nda 10 bin personel görev yapacak

Kozay, “Birlikte üretmeye, birlikte başarmaya devam”

Adana bayramı yağışlı geçirecek..

Seyhan’da Bayram Öncesi Gıda Denetimleri Sıkılaştırıldı...

Pozantı'da 3 bin kişilik gönül sofrası kuruldu

Yüreğir Belediyesi’nden ibadethanelerde bayram temizliği

Çukurova’da camiler bayrama hazırlanıyor

Adana’da Yine At ve Eşek Eti Skandalı... Ünlü Kebapçı müşterilerine bakın ne yedirmiş!

Adana Maviye Büründü...

Yatmadan önce ekrana bakıyorsanız dikkat! Mavi ışığın yaşamımızdaki etkileri...

Vali Yavuz ve Nacar sağlık çalışanları ile iftar yaptı

Yasaklandı: Piyasadan toplatılıyor! Tüm ebeveynleri ilgilendiriyor

Genç Hasta Kalp Kapak Kaçağından Ameliyatsız Yöntemle Kurtuldu

Uzmanından “Geçmeyen Öksürük” Uyarısı! Altından O Hastalık Çıkabilir

Adana’da Alzheimer farkındalığı için anlamlı tiyatro

Kahvaltıda asla tüketmeyin: Damar tıkanıklığını 3 kat hızlandırıyor

Halil Nacar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iftarına katıldı

MEB duyurdu: Yarın tüm okullarda ilk ders ortak olacak!

İstanbul Lider Koleji ve Finlandiya ile eğitim işbirliği anlaşması...

Öğrenci affı düzenlemesinde sona gelindi! Kimler geri dönebilecek!

1.5 Adana Teknoloji Takımları Geleneksel İftar Sofrasında Buluştu

Öğretmen olmak zorlaşıyor! Artık KPSS yetmeyecek...

ÇÜ'de öğrencilerin iş dünyasından beklentileri masaya yatırıldı...

YKS başvuruları çakıldı! 3 kritik sebep...

“Lider öğrencilerimiz sürdürülebilir geleceğe yön veriyor”

Çukurova’da miniklerden İstiklal Marşı’na anlamlı anma

Çukurova Üniversitesinde Öğrenci Filmleri Seyirciyle Buluştu

KATODER Suriye’ye yatırımcı götürecek...

EKONOMİ

İstanbul Lider Koleji ve Finlandiya ile eğitim işbirliği anlaşması...

EĞİTİM

Yılmaz Morgül'ün ablası kim? Yıllar sonra 'cinayete kurban gitti' diyerek anlattı

MAGAZİN

Kan kanserine yakalanan Cansever'den haber geldi!

MAGAZİN

Nacar’dan ‘Orman Haftası’ Mesajı

YAŞAM

Adana’da Yine At ve Eşek Eti Skandalı... Ünlü Kebapçı müşterilerine bakın ne yedirmiş!

SAĞLIK

"Eğitim odaklı çalışmalar takdirle takip ediliyor"

SİYASET

“Görüntüler Yanlış Yorumlanıyor: Bu Davranış ‘Yeme’ Değil”

YAŞAM

Kuşum Aydın yüzündeki dolgulardan kurtuldu! İşte son hali

MAGAZİN

Naz Elmas, Doktor Başka Hayatta fragmanında ortaya çıktı! "Hâlâ çok güzel"

MAGAZİN

İlginizi Çekebilir


Günlük alımda litre sınırı...

Uzun savaş endişesi piyasaları vurdu! Kara pazartesi yaşanıyor...

ABD savaş için kesenin ağzını açtı! 6 günde ne kadar harcandığı ortaya çıktı

DSÖ açıkladı: Dünyada her 8 kişiden 1'i obez...

"Casperlar"ın kanlı planı deşifre oldu!

Bir köpek yalaması hayatını kararttı: Dört uzvunu birden kaybetti

ChatGPT'yi kanlı planına alet etti! İki kişiyi ilaçla öldüren kadından korkutan itiraf

Deriden bulaşıyor, yeni kıtalara uyum sağlıyor...

Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?