-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Şimdi de dünya çapında bir karar alındı...
AstraZeneca, aylarca süren yasal bir çekişmenin ardından Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği Covid aşısının çok nadir görülen bir yan etkiye neden olabileceğini itiraf etmişti.
Şubat ayında İngiliz Yüksek Mahkemesi'ne sunduğu yasal bir belgede aşısının "çok nadir durumlarda TTS'ye neden olabileceğini" kabul eden şirket, Kovid aşısıyla ilgili toplu bir davada birden çok iddiayla karşı karşıya. Bazı davacılar yakınlarını kaybettiklerini, bazılarıysa aşının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını iddia ediyor.
Mağdurlar ve yakınları, değeri 100 milyon £'a kadar olduğu tahmin edilen tazminatlar talep ederken, şirketin mahkeme belgelerinde yaptığı itirafın ödemelerin önünü açtığı düşünülüyor.
DİKKAT ÇEKEN KARAR: AŞI DÜNYA ÇAPINDA GERİ ÇEKİLİYOR
Yan etki itirafı ile dünya gündemine oturan ilaç devi, dün dikkat çeken bir karara daha imza attı ve Covid-19 aşısını dünya çapında geri çekmeye başladı.

“TAMAMEN TİCARİ BİR KARAR”
AstraZeneca geri çekme kararının tamamen 'ticari' olduğunu vurguluyor. Yapılan açıklamada, Covid-19 varyantlarını hedef alacak şekilde uyarlanmış aşıların artık üretilmeyen veya tedarik edilmeyen AstraZeneca aşısına olan talebin azalmasına yol açtığı belirtildi.
Açıklamada, "Bağımsız tahminlere göre, aşımız yalnızca kullanımının ilk yılında 6,5 milyondan fazla hayat kurtardı ve küresel olarak 3 milyarın üzerinde doz tedarik edildi. Çabalarımız dünyanın dört bir yanındaki hükümetler tarafından takdir edildi" denildi.
Şirket, geri çekme kararının devam eden davalar ya da aşının TTS'ye neden olabileceğinin kabul edilmesiyle bağlantılı olmadığı konusunda ısrar etti. Zamanlamanın tamamen tesadüf olduğunu belirtti.

"İNGİLİZ BİLİMİNİN ZAFERİ" OLARAK MÜJDELENMİŞTİ:73 ÖLÜM İLE İLİŞKİLENDİRİLİYOR
Duyuru, ilaç şirketinin Mart ayında Avrupa Birliği pazarlama iznini gönüllü olarak geri çekmesinin ardından geldi. İngiliz Guardian gazetesinde yer alan bilgilere göre, AstraZeneca kararı şimdi almış olsa da çoğu ülke aşı tedarikini çoktan durdurdu.
Piyasaya sürüldüğü sırada dönemin başbakanı Boris Johnson tarafından "İngiliz biliminin zaferi" olarak müjdelenen aşı, artık Birleşik Krallık'ta kullanılmıyor. Aşının kullanıma sunulmasından sonraki aylarda, bilim insanları aşının ciddi yan etkilerini tespit etmiş, daha sonra da AstraZeneca riskinin Kovid'in yarattığı zarardan daha ağır basması nedeniyle 40 yaşın altındakilere alternatif bir aşı teklif edilmesi önerilmişti.
İngiltere'de 50 milyondan fazla kişiye uygulanan AstraZeneca aşısı, 73 ölüm ile ilişkilendiriliyor.
Araştırmalar, AstraZeneca'nınkiler de dahil olmak üzere Kovid aşılarının milyonlarca hayat kurtardığını gösteriyor.
TTS NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome (TTS), kan pıhtılarının oluştuğu ve aynı zamanda trombosit sayısının düştüğü tıbbi bir durumdur. Bu pıhtılar, genellikle vücudun çeşitli bölgelerinde, özellikle beyin, karın veya bacaklardaki derin venler gibi büyük damarlarda oluşabilir.
TTS'nin semptomları arasında şiddetli baş ağrısı, gözde görme problemleri, bacak veya kollarda ağrı ve şişlik, nefes darlığı, karın ağrısı ve kanama bulunabilir. TTS, çok nadir bir durumdur ve genellikle Kovid-19 aşılarının milyonlarca dozundan sadece birkaçında görülür. Ancak, semptomlar ortaya çıktığında ciddi olabilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir.
Adana Demirspor 1 attı 4 yedi...
Yurtçu kabri başında anıldı
Karaisalı’da iki ayrı kazada traktör altında kalan 2 çiftçi öldü
Kavurma yapılan şampiyon atın sahibine yüklü ceza!
Büyükşehir’den Kozan’da iftar buluşması...
Sağlık-Sen 14 Mart'da Sağlık Çalışanlarını Unutmadı...
CHP, Doğu Akdeniz Yerel Medya Buluşması’nı Adana’da Gerçekleştirdi
Halil Nacar: Tıp Bayramı kutlu olsun
Tayvan’dan Adana’ya Özel Davet
Adana’da mobilya atölyesinde yangın çıktı...
Çukurova’da miniklerden İstiklal Marşı’na anlamlı anma
Kızılay’ın geleneksel Taşköprü iftarında binlerce kişi aynı sofrada buluştu
Türk Kızılay, Adana’da aşevini hizmete açtı...
Çukurova ödülü Nesin Vakfına törenle verildi
Alkol satışına sıkı denetim geliyor!
TSYD Ödülleri sahiplerini buldu...
Kavurma olan atın sahibi ilk kez konuştu: "Büyük ızdırap duydum"
Çukurova Üniversitesi'nde İftar Coşkusu! Öğrencilerle aynı sofrayı paylaştılar...
62. Kütüphane Haftası ile Adana’ya edebiyat baharı gelecek
Adana’da uyuşturucu operasyonu: 2 kişi tutuklandı
Yükleniyor



