• BIST 100

    10941,79%3,14
  • DOLAR

    41,93% -0,15
  • EURO

    48,75% -0,23
  • GRAM ALTIN

    5539,53% -0,59
  • Ç. ALTIN

    9439,52% -0,12

“Su Geleceğimizin Vazgeçilmezidir”

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, “Su, sadece bir doğal kaynak değil, stratejik bir güç unsurudur”

EKONOMİ 26.03.2025 09:31:00 0
“Su Geleceğimizin Vazgeçilmezidir”

ATB Başkanı Şahin Bilgiç, Su’yun yalnızca yaşamın kaynağı değil, aynı zamanda tarımın, sanayinin ve ekonominin en kritik unsurlarından biri olduğunu söyleyerek “Su, artık sadece bir doğal kaynak değil, stratejik bir güç unsuru haline gelmiştir“ dedi.

BAĞIŞ, “KÜRESEL ISINMAYI AZALTMAK İÇİN SERT ÖNLEMLER ALINMALI”

2024 yılının son 175 yılı içerisinde en sıcak yıl olarak küresel iklim raporlarında kayıtlı olduğunu ifade eden Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, açtığı Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısında yaptığı konuşmda“2025 yılının ilk üç ayında son 65 yılın en kurak aylarını yaşadık. İçerisinde bulunduğumuz Mart ayı 110 yılın en sıcak ayı olarak belirlendi. Küresel ısınmayı azaltmak için mutlaka sert önlemler almalıyız. Yoksa sıcak hava dalgaları büyük bir su krizi ile karşı karşıya kalmamıza neden olacaktır. Kriz yaşanması durumunda tarımsal üretimde ciddi kayıplar yaşanabilir. Yapılan araştırmalar ve ölçümler göstermektedir ki; küresel ısınmanın büyük ölçüde sera gazlarının en önemlilerinden biri olan karbondioksit artışından kaynaklandığını göstermektedir. Bu artışa doğa, gözle görülür tepki vermektedir. Bu sebeple karbondioksit üretimi ile sonuçlanan insan faaliyetleri mutlaka azaltılmalıdır. Her birey daha az elektrik, daha az su kullanmalı, yakın mesafeler yürünerek gidilmeli, gelecek nesillere yeşil, sağlıklı, daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için tedbirler herkes tarafından desteklenmelidir” dedi.

BİLGİÇ, “ÇUKUROVA’NIN VERİMLİ TOPRAKLARI TEHLİKE ALTINDA”

Küresel iklim değişikliği, artan nüfus ve bilinçsiz su tüketimi nedeniyle Türkiye ve özellikle Adana gibi tarımsal üretimin merkezi olan bölgelerin ciddi bir su kriziyle karşı karşıya kalabileceğini belirten Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirmede “Bizler artık suyun kıymetini sadece bir gün değil, her gün gündemimize almak zorundayız. Çünkü bugün harekete geçmezsek, gelecekte tarımda, sanayide ve hatta günlük yaşamda su kıtlığının ağır sonuçlarıyla karşılaşacağız. Çukurova, tarih boyunca tarımın merkezi olmuş, verimli toprakları, iklimi ve su kaynaklarıyla Türkiye’nin en önemli üretim bölgelerinden biri haline gelmiştir. Ancak bugün geldiğimiz noktada bu bereketli topraklar ciddi bir tehdit altındadır. Tarımsal üretimin en büyük girdisi sudur ve bölgedeki su tüketiminin yaklaşık %80’i tarıma ayrılmaktadır. Özellikle vahşi sulama yöntemleri nedeniyle her yıl milyonlarca metreküp su israf edilmektedir. Seyhan ve Ceyhan nehirleri, bölgenin tarımsal üretimini destekleyen iki ana su kaynağıdır, ancak bu nehirlerde su miktarı giderek azalmaktadır. Yeraltı suları bilinçsiz sondajlar nedeniyle hızla tükenmekte, yağış rejimi düzensizleşmekte olup, kuraklık kendini iyice hissettirmektedir. Buda ciddi bir tehdittir. Suyun kıymetini bilmez isek bu bereketli topraklara yazık olur.”

ÇÖZÜM: SU VERİMLİLİĞİ ODAKLI TARIMSAL DÖNÜŞÜM

Başkan Bilgiç, “Önümüzdeki süreçte su kaynaklarımızı korumak ve verimli kullanmak adına hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Bu çerçevede şu temel adımları hızla hayata geçirmeliyiz;

Basınçlı Kapalı Devre Sulama Sistemlerine Geçiş: Geleneksel vahşi sulama yöntemleri yerine, suyun daha verimli kullanıldığı damla ve yağmurlama sulama sistemlerine geçişi hızlandırmalıyız. Adana’da bu sistemlerin yaygınlaşmasını teşvik edecek projeleri desteklemeliyiz.

Üretim Planlamasının İyileştirilmesi: Su tüketimi yüksek olan ürünlerin plansız ekimini önlemek, tarımsal üretimde su tasarrufunu teşvik eden planlamalar yapmak hayati önem taşıyor. Özellikle pamuk, mısır ve narenciye gibi yüksek su tüketen ürünlerin su kullanımına uygun planlamalarla ekilmesi sağlanmalıdır.

Yağmur Suyu Hasadının Yaygınlaştırılması: Çiftçilerimizin yağmur suyunu biriktirerek sulamada kullanmalarını sağlayacak teşvik mekanizmaları oluşturmalıyız. Adana’da kırsal bölgelerde yağmur suyu toplama sistemleri kurulmasını teşvik etmeliyiz.

Çiftçilerin Bilinçlendirilmesi: Tarımda su yönetimi konusunda farkındalık yaratacak eğitimler ve destek programları düzenlemeliyiz. Adana Ticaret Borsası olarak bu konuda eğitim programları ve bilinçlendirme çalışmaları yapmalıyız.

Yeraltı ve Yüzey Sularının Korunması: Plansız sondajlarla yeraltı su rezervlerinin tükenmesini önlemeli, yüzey sularının bilinçsiz kullanımına karşı önlemler almalıyız. Adana’da su havzalarının korunması için bölgesel yönetimlerle iş birliği içinde hareket etmeliyiz.”

GELECEK NESİLLERE SU BİLİNCİNİ AKTARMALIYIZ

Bugünlerde adım atıldığında geleceğin kurtulabileceğini hatırlatan Başkan Bilgiç, “Uzun vadede bu sorunu kalıcı olarak çözebilmemiz için su yönetimi ve bilincinin ilkokuldan itibaren eğitim sistemimize entegre edilmesi gerekiyor. Genç nesillere suyun hayati önemini anlatan bir müfredat oluşturarak, bilinçli bireyler yetiştirmeliyiz. Adana Ticaret Borsası olarak, tarımda su verimliliğini artıran projeleri desteklemeye, çiftçilerimizi bilinçlendirmeye ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmeye, bu konuda gerekli eğitimleri vermeye, projeler üretmeye devam edeceğiz. Bugün burada ifade ettiğim konular, sadece su yönetimi ile sınırlı değil, doğrudan ülkemizin geleceğini ilgilendiren bir beka meselesidir. Su varsa hayat var, su varsa üretim var, su varsa gelecek var. O yüzden bizler de suyu daha etkin, daha bilinçli ve daha verimli kullanmak için bugün değil, dünden itibaren harekete geçmeliydik. Ancak geç kalmış sayılmayız. Bugün adım atarsak, geleceği kurtarabiliriz. Bu vesileyle üyelerimizin, üreticilerimizin, sanayicilerimizin ve tüm halkımızın Mübarek Ramazan Bayramını kutluyorum.” diye konuştu.

Açıklamaların ardından ATB Meclis gündem maddelerine geçildi.

Haberi Yorumla

ATDSK’lı tenisçi Avrupa şampiyonu...

Girne Bulvarı 5 Ay boyunca trafiğe kapanıyor!

Kaçakçılara şok baskın! 18 gözaltı...

Dr. Gündoğdu’dan ‘Yeşıl Vatan’a Destek!

Seyhan Belediyesinden Erken Teşhis İçin Farkındalık Yürüyüşü

Adana’da MHP’den “Hayırlı” ziyaretler...

Adana Mimarlık Festivali ile “Herkes güneye baktı”

Adana’da çocuk felcine karşı mücadeleye destek konseri

İşte asgari ücret için 8 farklı zam senaryosu!

Araç sahipleri dikkat! 15 Kasım'dan itibaren zorunlu...

İndirimli yenilenebilmesi için son hafta!

Fatih Ürek için gece yarısı hastaneye koştu...

Doğal gaz faturalarında yeni dönem! O bedele 12 taksit imkanı

Sağanak, kar yağışı ve kuvvetli rüzgar bekleniyor...

Terörsüz Türkiye sürecinde yeni adım...

Kayıp olarak aranan kız çocuklarının alkolden zehirlendi...Biri hayatını kaybetti, diğeri yaşam savaşı veriyor!

Adana Sanayisi ve Akademi İş Birliği Paneli...

Adana 01-Muğla engelini iki golle aştı: 2-1

Sofraların vazgeçilmezi 3 üründe büyük tehlike! Bu markalardan uzak durun

Adanaspor deplasmanda dağıldı: 5-0

Adana Demirspor 2-4 Vanspor

Muhtar, makamında tabancayla bacaklarından vuruldu

Azmin zaferi! 20 yıl simit sattı, 14 yıl KPSS'ye girdi, 49 yaşında atandı...

Kadınlar Günü’nde ’kurye’ kılığına girip senet imzalattılar...

Araç sahipleri dikkat! Gece yarısı tabela değişti...

Karla karışık yağmur geliyor! 12 kente sarı kodlu uyarı...

Giyim mağazasına atılan EYP, korkuttu...

Adana’da Toplu Taşıma Ücretlerine Zam Geldi...

Öğrenci servisinin çarptığı motosikletli feci şekilde hayatını kaybetti

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı

Yükleniyor

Adana’da MHP’den “Hayırlı” ziyaretler...

Barut’tan faiz darbesine sert tepki; “Vahim yanlıştan dönün”

Ankara’da Adana zirvesi!

Sadullah Kısacık: "Vatandaşın Yükü Artıyor"

"Ucube uygulama son bulsun"

Sümer, “İşsizlik ve Ekonomik çöküş yaşanıyor”

CHP Adana’da 2. Tanburoğlu dönemi resmen başladı

Uludağ, "Muhtarların demokrasinin temel taşı"

Barut'tan 'Faiz' tepkisi; "Faize var, tarıma ve çiftçiye yok"

Zirai Dondan Etkilenen Adanalı Üreticiye 717 Milyon TL Destek

Adana Mimarlık Festivali ile “Herkes güneye baktı”

Adana’da çocuk felcine karşı mücadeleye destek konseri

Araç sahipleri dikkat! 15 Kasım'dan itibaren zorunlu...

İndirimli yenilenebilmesi için son hafta!

Kayıp olarak aranan kız çocuklarının alkolden zehirlendi...Biri hayatını kaybetti, diğeri yaşam savaşı veriyor!

Muhtar, makamında tabancayla bacaklarından vuruldu

Azmin zaferi! 20 yıl simit sattı, 14 yıl KPSS'ye girdi, 49 yaşında atandı...

Öğrenci servisinin çarptığı motosikletli feci şekilde hayatını kaybetti

Tırla çarpışan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti...

Ömer Gökçe: Birlikte iyiliğe güç katıyoruz!

Girne Bulvarı 5 Ay boyunca trafiğe kapanıyor!

Yumurtalık Belediyesi, tüm mahallelerdeki bayrakları yeniledi...

Başkan Ali Demirçalı muhtarlarla bir araya geldi

Vali Köşger; “Yaşadığınız sıkıntıları bizlere iletmenizi bekliyoruz”

Başkan Avan Fındıklı Mahallesinde Halı Saha Açılışı Yaptı

Vali Köşger, “Bu çalışmalar ilimizin gelişip kalkınmasına olumlu yönde katkıda bulunacak”

Yumurtalık’ta çalışmalar hız kesmiyor...

Yüreğir belediyesi araç filosunu güçlendiriyor

“Sarıçam’da Yeşilçam akşamları” başladı

Yüreğir’in fıstığı festivale tat kattı...

Seyhan Belediyesinden Erken Teşhis İçin Farkındalık Yürüyüşü

Sofraların vazgeçilmezi 3 üründe büyük tehlike! Bu markalardan uzak durun

Her Gebeye, Bir Ebe!

Uzmanlardan Uyarı: Meme Kanseri Sadece Kadın Hastalığı Değil

Sadece kilo değil, kalp de kazanıyor: Zayıflama ilaçlarının beklenmeyen faydası

3-5 Yaşındaki Çocuklara Diş Fırçalama Teknikleri Anlatıldı

ÇÜ'de 'Meme Kanseri'ne dikkat çektiler...

Pozantı kırsalında sağlık hizmetleri köklü çözümle büyüyor

Kazakistan Forumu’na KKTC’den katılım

Organ bağışında yeni dönem başladı...

Dr. Gündoğdu’dan ‘Yeşıl Vatan’a Destek!

Adana Sanayisi ve Akademi İş Birliği Paneli...

ATÜ su ayak izi belgesi aldı...

ÇÜ Öğrencisi Uluslararası Astronotik Kongresi’nde!

“Yeşil Dönüşüm Bugünün Zorunluluğudur”

Seyhan Belediyesi Kütüphanesi, Öğrencilerin Eğitim Merkezi Oldu

Vali Köşger’den “Öğretmenim Evimizde” Projesine Anlamlı Destek

Başkan Avan, sınıf Başkanı öğrencinin sözünü yerine getirdi…

Mili Eğitim Müdüründen Gündoğdu’ya övgü...

ÇÜ Yeni Sezonu "Dikkat Çökme Tehlikesi Var" Oyunu ile Açıyor...

İndirimli yenilenebilmesi için son hafta!

YAŞAM

Fatih Ürek için gece yarısı hastaneye koştu...

MAGAZİN

Doğal gaz faturalarında yeni dönem! O bedele 12 taksit imkanı

EKONOMİ

Sağanak, kar yağışı ve kuvvetli rüzgar bekleniyor...

TÜRKİYE

Terörsüz Türkiye sürecinde yeni adım...

TÜRKİYE

Kayıp olarak aranan kız çocuklarının alkolden zehirlendi...Biri hayatını kaybetti, diğeri yaşam savaşı veriyor!

YAŞAM

Adana Sanayisi ve Akademi İş Birliği Paneli...

EĞİTİM

Adana 01-Muğla engelini iki golle aştı: 2-1

SPOR

Sofraların vazgeçilmezi 3 üründe büyük tehlike! Bu markalardan uzak durun

SAĞLIK

Adanaspor deplasmanda dağıldı: 5-0

SPOR

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı

Siber suç şebekesine uluslararası operasyon! 40 bin aktif SIM kart ele geçirildi

DSÖ’den küresel tehdit uyarısı...

Geri sayım başladı...

Dünyanın gözü Gazze'de: Ateşkes anlaşması imzalandı...

Önlem alınmazsa yüzlerce kişi ölebilir! Acil çağrı yapıldı...

Gazzeli çocukların ‘Sumud’ umudu! "Bize giysi ve yiyecek getirecekler"

Covid'in yeni varyantı ortaya çıktı! Çok hızlı bulaşıyor!

Japon bilim adamları açıkladı: İşte kan gurubunuza göre ideal meslekler!

Bu belirtilere dikkat!