• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

“Su Geleceğimizin Vazgeçilmezidir”

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, “Su, sadece bir doğal kaynak değil, stratejik bir güç unsurudur”

EKONOMİ 26.03.2025 09:31:00 0
“Su Geleceğimizin Vazgeçilmezidir”

ATB Başkanı Şahin Bilgiç, Su’yun yalnızca yaşamın kaynağı değil, aynı zamanda tarımın, sanayinin ve ekonominin en kritik unsurlarından biri olduğunu söyleyerek “Su, artık sadece bir doğal kaynak değil, stratejik bir güç unsuru haline gelmiştir“ dedi.

BAĞIŞ, “KÜRESEL ISINMAYI AZALTMAK İÇİN SERT ÖNLEMLER ALINMALI”

2024 yılının son 175 yılı içerisinde en sıcak yıl olarak küresel iklim raporlarında kayıtlı olduğunu ifade eden Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, açtığı Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısında yaptığı konuşmda“2025 yılının ilk üç ayında son 65 yılın en kurak aylarını yaşadık. İçerisinde bulunduğumuz Mart ayı 110 yılın en sıcak ayı olarak belirlendi. Küresel ısınmayı azaltmak için mutlaka sert önlemler almalıyız. Yoksa sıcak hava dalgaları büyük bir su krizi ile karşı karşıya kalmamıza neden olacaktır. Kriz yaşanması durumunda tarımsal üretimde ciddi kayıplar yaşanabilir. Yapılan araştırmalar ve ölçümler göstermektedir ki; küresel ısınmanın büyük ölçüde sera gazlarının en önemlilerinden biri olan karbondioksit artışından kaynaklandığını göstermektedir. Bu artışa doğa, gözle görülür tepki vermektedir. Bu sebeple karbondioksit üretimi ile sonuçlanan insan faaliyetleri mutlaka azaltılmalıdır. Her birey daha az elektrik, daha az su kullanmalı, yakın mesafeler yürünerek gidilmeli, gelecek nesillere yeşil, sağlıklı, daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için tedbirler herkes tarafından desteklenmelidir” dedi.

BİLGİÇ, “ÇUKUROVA’NIN VERİMLİ TOPRAKLARI TEHLİKE ALTINDA”

Küresel iklim değişikliği, artan nüfus ve bilinçsiz su tüketimi nedeniyle Türkiye ve özellikle Adana gibi tarımsal üretimin merkezi olan bölgelerin ciddi bir su kriziyle karşı karşıya kalabileceğini belirten Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirmede “Bizler artık suyun kıymetini sadece bir gün değil, her gün gündemimize almak zorundayız. Çünkü bugün harekete geçmezsek, gelecekte tarımda, sanayide ve hatta günlük yaşamda su kıtlığının ağır sonuçlarıyla karşılaşacağız. Çukurova, tarih boyunca tarımın merkezi olmuş, verimli toprakları, iklimi ve su kaynaklarıyla Türkiye’nin en önemli üretim bölgelerinden biri haline gelmiştir. Ancak bugün geldiğimiz noktada bu bereketli topraklar ciddi bir tehdit altındadır. Tarımsal üretimin en büyük girdisi sudur ve bölgedeki su tüketiminin yaklaşık %80’i tarıma ayrılmaktadır. Özellikle vahşi sulama yöntemleri nedeniyle her yıl milyonlarca metreküp su israf edilmektedir. Seyhan ve Ceyhan nehirleri, bölgenin tarımsal üretimini destekleyen iki ana su kaynağıdır, ancak bu nehirlerde su miktarı giderek azalmaktadır. Yeraltı suları bilinçsiz sondajlar nedeniyle hızla tükenmekte, yağış rejimi düzensizleşmekte olup, kuraklık kendini iyice hissettirmektedir. Buda ciddi bir tehdittir. Suyun kıymetini bilmez isek bu bereketli topraklara yazık olur.”

ÇÖZÜM: SU VERİMLİLİĞİ ODAKLI TARIMSAL DÖNÜŞÜM

Başkan Bilgiç, “Önümüzdeki süreçte su kaynaklarımızı korumak ve verimli kullanmak adına hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Bu çerçevede şu temel adımları hızla hayata geçirmeliyiz;

Basınçlı Kapalı Devre Sulama Sistemlerine Geçiş: Geleneksel vahşi sulama yöntemleri yerine, suyun daha verimli kullanıldığı damla ve yağmurlama sulama sistemlerine geçişi hızlandırmalıyız. Adana’da bu sistemlerin yaygınlaşmasını teşvik edecek projeleri desteklemeliyiz.

Üretim Planlamasının İyileştirilmesi: Su tüketimi yüksek olan ürünlerin plansız ekimini önlemek, tarımsal üretimde su tasarrufunu teşvik eden planlamalar yapmak hayati önem taşıyor. Özellikle pamuk, mısır ve narenciye gibi yüksek su tüketen ürünlerin su kullanımına uygun planlamalarla ekilmesi sağlanmalıdır.

Yağmur Suyu Hasadının Yaygınlaştırılması: Çiftçilerimizin yağmur suyunu biriktirerek sulamada kullanmalarını sağlayacak teşvik mekanizmaları oluşturmalıyız. Adana’da kırsal bölgelerde yağmur suyu toplama sistemleri kurulmasını teşvik etmeliyiz.

Çiftçilerin Bilinçlendirilmesi: Tarımda su yönetimi konusunda farkındalık yaratacak eğitimler ve destek programları düzenlemeliyiz. Adana Ticaret Borsası olarak bu konuda eğitim programları ve bilinçlendirme çalışmaları yapmalıyız.

Yeraltı ve Yüzey Sularının Korunması: Plansız sondajlarla yeraltı su rezervlerinin tükenmesini önlemeli, yüzey sularının bilinçsiz kullanımına karşı önlemler almalıyız. Adana’da su havzalarının korunması için bölgesel yönetimlerle iş birliği içinde hareket etmeliyiz.”

GELECEK NESİLLERE SU BİLİNCİNİ AKTARMALIYIZ

Bugünlerde adım atıldığında geleceğin kurtulabileceğini hatırlatan Başkan Bilgiç, “Uzun vadede bu sorunu kalıcı olarak çözebilmemiz için su yönetimi ve bilincinin ilkokuldan itibaren eğitim sistemimize entegre edilmesi gerekiyor. Genç nesillere suyun hayati önemini anlatan bir müfredat oluşturarak, bilinçli bireyler yetiştirmeliyiz. Adana Ticaret Borsası olarak, tarımda su verimliliğini artıran projeleri desteklemeye, çiftçilerimizi bilinçlendirmeye ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmeye, bu konuda gerekli eğitimleri vermeye, projeler üretmeye devam edeceğiz. Bugün burada ifade ettiğim konular, sadece su yönetimi ile sınırlı değil, doğrudan ülkemizin geleceğini ilgilendiren bir beka meselesidir. Su varsa hayat var, su varsa üretim var, su varsa gelecek var. O yüzden bizler de suyu daha etkin, daha bilinçli ve daha verimli kullanmak için bugün değil, dünden itibaren harekete geçmeliydik. Ancak geç kalmış sayılmayız. Bugün adım atarsak, geleceği kurtarabiliriz. Bu vesileyle üyelerimizin, üreticilerimizin, sanayicilerimizin ve tüm halkımızın Mübarek Ramazan Bayramını kutluyorum.” diye konuştu.

Açıklamaların ardından ATB Meclis gündem maddelerine geçildi.

Haberi Yorumla

Amedspor 7-0 Adana Demirspor

Bursaspor attı Adanaspor baktı: 6-0

Fatih Ürek son yolculuğuna uğurlanıyor! Kardeşe acı veda

Reynmen, Hasan Can Kaya ve Çakal dahil 11 kişi hakkında karar belli oldu!

Adana 01 evinde 1 puana razı oldu: 1-1

Başkan Demirçalı: “Yüreğir’de kimse yalnız değil”

Yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

50 gün takip edip 300 saat izlediler! Sarallar suç örgütüne darbe

Kredi kartından konut kredisine büyük değişim!

Şahin Bilgiç, “Faydalı İşler Bulaşıcı Olmalı”

Seyhan Belediyesi'nden yağış mağdurlarına destek eli...

Adana'da dolandırıcılık yapan 2 kişi tutuklandı...

Kıvanç: “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi artık bir zorunluluktur”

Oyunda tanıştığı kıza özel görüntülerle şantaj! Telefonundan daha neler çıktı neler

BETA ENERJİ Adana Engelliler evinde kaybetti 64-55

Melike Öcalan'ın yaşını duyanlar şaşırıyor! Kilo verdi, sırrını açıkladı

Bursaspor, Adanaspor’un deplasman masrafını karşıladı...

Vali Yavuz, “Huzurlu, güvenli ve mutlu bir Adana için çalışacağız”

Mika Raun Can tutuklandı! Savcılık ifadesi ortaya çıktı..

Sağanak yağışlar barajlara yaradı...

Adana’da Metrekareye 138 Kilo Yağış Düştü!

Dev zam kapıda! Tabela yine değişiyor...

Seyhan Belediyesi yoğun yağışlara karşı teyakkuzda

Tiktok fenomeni Yaren Alaca ülkeyi dün terk etmiş! Nerede olduğu ortaya çıktı

Fatih Ürek'in son anlarını menajeri anlattı! ''Zemzem suyunu içirdim''

Beklenen haber nihayet geldi...

Adana’da 7 ilçe'de elektrik kesilecek!

Güngör Geçer, “Bütün olanaklarımızla vatandaşımızın yanındayız”

‘Küfürlü konuşmayın’ diye uyardı, gözünden oldu...

Tiryakilere kötü haber!

Yükleniyor

Emekliler ve memurlar için yasa teklifi; “İnsanca yaşam için destek verin”

MHP’den Çukurova’da kan ve kök hücre bağış kampanyası!

Adanalılar, Zeydan Karalar’a destek için Silivri’de buluştu

Yeniden Refah Partisi İncirlik'in kapatılmasını istedi...

Ayhan Barut'tan Çukobirlik çağrısı; "Yeniden yaşatılmalı"

Esnaf ve ev kadınlarına soruldu! Anket sonuçları dikkat çekti

CHP Adana İl Örgütünden destek yolculuğu...

10 binlerce Adanalı Zeydan Karalar’a özgürlük için toplandı

"İstişare kültürümüz, birlik ve beraberliğimiz en büyük gücümüzdür”

Karslıoğlu, "Adaletin tesisi hayati önemdedir"

Yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Seyhan Belediyesi'nden yağış mağdurlarına destek eli...

Oyunda tanıştığı kıza özel görüntülerle şantaj! Telefonundan daha neler çıktı neler

Vali Yavuz, “Huzurlu, güvenli ve mutlu bir Adana için çalışacağız”

Adana’da Metrekareye 138 Kilo Yağış Düştü!

Adana’da 7 ilçe'de elektrik kesilecek!

Yüreğir’de Hayat Kurtaran Müdahale

Seyhan Rotary Meslek Hizmet Ödülleri verildi

Adana’yı sağanak vurdu! Vatandaşlar araçlar mahsur kaldı...

Yağmur, Adana’yı felç etti! kanal taştı, mezarlar sular altında kaldı...

Başkan Demirçalı: “Yüreğir’de kimse yalnız değil”

Sağanak yağışlar barajlara yaradı...

Güngör Geçer, “Bütün olanaklarımızla vatandaşımızın yanındayız”

Başkan Ali Demirçalı yoğun sağanakta ekiplerle sahada

Pozantı’da gençlik merkezi için ilk adım atıldı

Valilik kararlı kaçak yapılaşmaya af yok!

Başkan Çak: Kasım Gülek Köprüsü yıkılmandan tüm riskler hesaplanmalı

ASKİ gücüne güç kattı...

Seyhan Belediyesi Çocukların Tatiline Neşe Kattı

Adana’da En Temiz ve En Riskli Su Kaynakları Belli Oldu

Taklit-tağşiş gıdalar listesi açıklandı: Peynir, sucuk ve dönerde akılalmaz hileler

Tüketicilere uyarı: Alışveriş yaparken o detayı atlamayın!

Sigara kısıtlaması genişliyor! Marketlerdeki yeri değişecek, parklarda yasaklanacak

Ünlü Genetikçiden Şok İddia! İnsan Ömrü...

Kuru meyve 3 – 4 adet yeter: Kan depolarını fullüyor...

Polikliniklerde alarm!

Göz Sağlığını Tehdit Ediyor! Yanlış Aydınlatma...

Sessizce Geliyor! Omurga Çürütüyor...

Uzman isimden salgın uyarısı: "Üçü aynı anda yayılıyor"

Nacar ve Beriş’ten önemli işbirliği

Filiz Kepme, "Geleceğin Liderlerini Yetiştiriyoruz"

Büyükşehir’den eğitmenlere; kapasite geliştirme eğitimi

VII. Uluslararası Adana Rhapsody Piyano Festivali ve Yarışması Başladı

MEB'ten velileri ilgilendiren karar

Evlerini arabalarını satıp kredi çekiyorlar...

Gündoğdu Farkı...

Göl; “Köy enstitüleri devam etmeliydi”

Alzheimere karşı umudun ışığını yak etkinliği…….

Akran zorbalığıyla mücadelede yeni dönem!

Filiz Kepme'den İstanbul Lider Koleji bursluluk sınavına yoğun katılıma teşekkür

Seyhan Belediyesi'nden yağış mağdurlarına destek eli...

YAŞAM

Adana'da dolandırıcılık yapan 2 kişi tutuklandı...

POLİS-ADLİYE

Kıvanç: “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi artık bir zorunluluktur”

EKONOMİ

Oyunda tanıştığı kıza özel görüntülerle şantaj! Telefonundan daha neler çıktı neler

YAŞAM

BETA ENERJİ Adana Engelliler evinde kaybetti 64-55

SPOR

Melike Öcalan'ın yaşını duyanlar şaşırıyor! Kilo verdi, sırrını açıkladı

MAGAZİN

Bursaspor, Adanaspor’un deplasman masrafını karşıladı...

SPOR

Vali Yavuz, “Huzurlu, güvenli ve mutlu bir Adana için çalışacağız”

YAŞAM

Mika Raun Can tutuklandı! Savcılık ifadesi ortaya çıktı..

MAGAZİN

Sağanak yağışlar barajlara yaradı...

YEREL

İlginizi Çekebilir


Kovid'den 5 kat daha ölümcül yeni bir virüs tehdidi!

Geri sayım sürüyor! İnsanlık yok olmaya ne kadar yakın?

Nipah kabusuna dikkat! '45 gün kuralı'

Ay'ın Karanlık Yüzünde Tespit Edildi! Bilim İnsanları Şaşkın

Gönülleri ısıtan konser...

Akıl almaz 12 Ağustos tahmini: 7 saniyede 40 milyon kişi ölecek!

Arkadaşları fark etti! Genç yaşlarda görülme oranı arttı...

Trump hedef haritasını genişletiyor! İngiliz basını yazdı: '5 ülke diken üstünde'

Sanal alemde küresel siber suç ağı! Uzmanlar alarma geçti...

Yeni neslin şifresi mi? Yasaklandıkça okullarda yayıldı: '67' nedir?