• BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,71% 0,03
  • EURO

    50,24% 0,18
  • GRAM ALTIN

    5953,03% -0,16
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,00

Türkiye’de depresyon oranı arttı...

Kış aylarında depresyonun daha sık görülebileceğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Anıl Talas Özçimen, güneş ışığının azalmasının beyin kimyasalları üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

SAĞLIK 16.01.2025 08:36:00 0
Türkiye’de depresyon oranı arttı...

Dr. Özçimen, “Kışın güneş ışığının azalması, melatonin ve serotonin gibi uyku düzeni ve ruh hali üzerinde doğrudan etkili olan kimyasalların dengesini bozabilir. Ayrıca, kış aylarında D vitamini eksikliği de yaygın bir durumdur ve depresyon belirtilerini tetikleyebilir” dedi.

Depresyonun tanımını yapan Uzm. Dr. Özçimen, “Depresyon sürekli üzüntü, çökkün ruh hali ve zevk alamamayla karakterize bir duygudurum bozukluğudur. Depresyonda kişinin günlük işlevselliğini olumsuz etkileyen ve en az iki hafta süren çökkün ruh hali veya zevk alamamayla beraber uykusuzluk veya aşırı uyuma, iştahsızlık ya da aşırı yeme, huzursuzluk, sinirlilik, hareketlerde yavaşlama, yorgunluk, enerji kaybı, kararsızlık, değersizlik ve suçluluk düşünceleri, dikkatte azalma ve ölüm düşünceleri görülmektedir” diye konuştu.

Depresyonun nedenlerinden bahseden Uzm. Dr. Özçimen, şu bilgileri de paylaştı:

“Depresyon ile ilişkili etmenler genellikle genetik yatkınlığa ek olarak ekonomik durum, eğitim düzeyi, işsizlik, cinsiyet, yaş gibi demografik ve sosyo-ekonomik etmenler, ruhsal travmalar, savaş, göç gibi çevresel olaylar ve son yıllarda da obezite, fiziksel aktivite, alkol ve madde kullanımı gibi hayat tarzına ilişkin değişkenlerdir.

Depresyon tek bir risk etmeninden ziyade söz konusu olan risk etmenlerinin birbiriyle olumsuz etkileşimi ile ortaya çıkmaktadır. Genetik veriler; duygudurum bozukluklarının gelişiminde genetik geçişin önemli bir etmen olduğunu göstermektedir. Stresli yaşam olayları (ailevi sorunlar, ekonomik problemler, yoğun iş temposu, travmatik yaşam olayları) depresyona sebep olabilmektedir. Ayrıca kronik hastalıklar, hormonal değişiklikler, bazı ilaçlar, alkol ve madde kullanım bozuklukları da depresyon gelişimine neden olan etkenlerdir.”

depresyon.jpg

"TÜRKİYE'DE DEPRESYON ORANI ARTTI"

Araştırmalarda Türkiye’de depresyon oranının son yıllarda önemli oranda arttığının görüldüğünü dile getiren Uzm. Dr. Özçimen, “Pandeminin etkisiyle sosyal izolasyon, belirsizlik ve ekonomik zorluklar gibi faktörlerin depresyon oranlarını artırdığı çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2020’de depresyonun dünya genelinde arttığını ve Türkiye’de de benzer bir artışın yaşandığını belirtmiştir” dedi.

Depresyonun artışının nedenlerine dikkat çeken Uzm. Dr. Özçimen, “Türkiye’de depresyon oranları, son yıllarda sosyal, ekonomik ve psikolojik faktörlerin etkisiyle artmıştır. Gelir ve eğitim düzeyi arttıkça depresyon riski azalmaktadır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan ve metabolik sendrom gibi kronik hastalığı olan bireylerde depresyon riski, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek ve kronik hastalığı olmayan bireylere göre daha yüksektir. İşsizlik, toplumsal eşitsizlikler ve ekonomik sorunlar da stres seviyesini yükselterek depresyonun ortaya çıkmasını kolaylaştıran nörobiyolojik süreçlere neden olmaktadır. Araştırmalar Türkiye’de depresif belirtilerin yaygınlığının yüksek olduğunu, sosyo-demografik etmenler ve kronik hastalıklarla da ilişkili olduğunu göstermektedir” açıklamasında bulundu.

DEPRESYON VE D VİTAMİNİ

Uzm. Dr. Özçimen D vitamini eksikliğinin depresyon üzerindeki etkisine dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu: “Mevsimsel depresyon, belirtilerin aynı dönemde; genellikle sonbahar ve kış aylarında başlayıp, aynı dönemde; genellikle ilkbahar ve yaz aylarında bitmesi ile karakterizedir. Kışın gün ışığının azalması insan vücudunda bazı biyolojik ve kimyasal değişikliklere yol açar ve ruh hali değişikliklerine neden olabilir. Kış depresyonunun neden ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemekle beraber güneş ışığının azalmasının, uyku düzeni ve ruh hali üzerinde doğrudan etkili olan melatonin ve serotonin gibi bazı beyin kimyasallarının dengesini bozduğu düşünülmektedir. Azalan güneş ışığı, melatonin üretiminin artmasına ve serotonin seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Bu durum da yorgunluk ve depresif duygulara sebep olabilir. Kış aylarında D vitamini eksikliği de yaygın görülür ve depresyon belirtilerini tetikleyebilir. Soğuk havayla azalan sosyal etkinlikler ve fiziksel aktiviteler de kış depresyonunu tetikleyebilir. Bu faktörlerin farkında olmak, kış depresyonunun nedenlerini daha iyi anlayarak önlem almamıza yardımcı olabilir.”

"İYİ YANIT VEREN RUHSAL HASTALIK"

Son olarak tanı ve tedavi yollarından bahseden Uzm. Dr. Özçimen, “Depresyon tanısı, doktor tarafından yapılan fizik muayene, laboratuvar testleri ve psikiyatrik değerlendirmelerle konur. Depresyon çoğunlukla tedaviye iyi yanıt veren ruhsal bir hastalıktır. Tedavide en etkili yaklaşım ilaç tedavisi ile birlikte psikoterapi müdahaleleri entegre etmektir. Dirençli vakalarda veya intihar riski halinde hastanede yatarak tedavi ve EKT (elektrokonvulzif tedavi) de uygulanabilmektedir. Depresyon tedavi edilmezse, kişinin hayat kalitesini ciddi şekilde bozabileceği ve daha ağır ruhsal sorunlara yol açabileceği unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Haberi Yorumla

Saniyeler hayat kurtarabilir...

Güllü'nün banka hesapları tek tek incelendi! Mal varlığı ortaya çıktı

Ünlülere uyuşturucu operasyonu...

Bu ürünün sağlıksız ve güvensiz olduğu tespit edildi...

Çarpıcı iddia: "100'e yakın isim var! Bugün yarın alınır"

Adana 01 tam gaz: 3-2

Ağar: "Adana’da bu yıl ihracat tutarı yaklaşık 4 milyar dolar seviyesine ulaştı"

Seyhan Belediyesinden Örnek Proje!

İlvan’ın hayalini gerçekleştirdiler...

Dezenformasyon yasası neden var?

TSYD’den Irmak’a hayırlı olsun ziyareti

Adana yeni yıla hazır...

“Bütçe Milletin Emeğini Uluslararası Faiz Lobilerine Peşkeş Çekiyor”

Aile Hekimlerinin sorunları masaya yatırıldı...

Hem tahliye hem tazminat! Kira öderken yaptığı hata pahalıya patladı!

SGK 72 ilacı daha geri ödeme listesine aldı! Aralarında 3 kanser ilacı da var!

Ayhan Barut’tan “Yaşatın” çağrısı...

Bakan Işıkhan'dan asgari ücret için 'rakam' açıklaması...

Solist, 15 bin liralık hesap yüzünden öldürülmüş! Tetikçi 14 yaşında çocuk çıktı...

Adanalı Efe Fenerbahçe’de kendini kanıtladı

Adanaspor Asbaşkanı Mustafa Yosun Hayatını Kaybetti

Bu kez banka para kaybetti...

Havalar buz gibi olacak!

Kıyafet denerken sağlığınızdan olmayın! O hastalıklara dikkat...

2025 Yılının En Başarılı Takımı ÇİLTAR Masa Tenisi

Motosiklet refüje çarptı; 1 ölü, 1 yaralı

Güllü'nün aylık geliri ortaya çıktı! Ölümünden 4 gün sonra BES'i bozdurdular

Başkan Demirçalı, Karalar, Tekin ve Aydar’ı Ziyaret Etti

Akaryakıt tabelası 1 haftada ikinci kez değişiyor! Yeni indirim geliyor...

PFDK ceza yağdırdı! Çok sayıda futbolcu ve hakemlere ceza!

Yükleniyor

Dezenformasyon yasası neden var?

“Bütçe Milletin Emeğini Uluslararası Faiz Lobilerine Peşkeş Çekiyor”

Ayhan Barut’tan “Yaşatın” çağrısı...

Başkan Demirçalı, Karalar, Tekin ve Aydar’ı Ziyaret Etti

MHP’li Başkan’dan Sokakta Hayvanları İçin Duyarlılık Çağrısı

Barut'tan Meclis'te şapkalı isyan; "Köylünün ocağını söndürdünüz"

Başkan Karalar’ın avukatları tutukluluğun devamı kararına itiraz etti

“Tüm vatandaşlarımız bizim için çok kıymetli”

‘Ümit Kök’ Genç Parti Genel  Başkan Yardımcılığı görevine getirildi

“Artık asgari ücret bir ücret değil, milyonların yaşam sınırıdır”

Solist, 15 bin liralık hesap yüzünden öldürülmüş! Tetikçi 14 yaşında çocuk çıktı...

Motosiklet refüje çarptı; 1 ölü, 1 yaralı

ÇYDD’den ‘zeytin ağacı’ çağrısı…

Polislerin çalışma saatlerinde değişiklik...

Atıktan sanata sergisine yoğun ilgi

Vali Köşger, “Çevreye duyarlı bir toplum için kararlı bir çaba gerektirir”

Emekli dinlenme evinde müzik ziyafeti

Kamyonete arkadan çarpan genç motosiklet sürücüsü öldü...

Otomobil patladı, feci şekilde can verdi...

ÇED Tekbaş’la yola devam dedi

Seyhan Belediyesinden Örnek Proje!

Adana yeni yıla hazır...

Seyhan Belediyesinde maaş blokesi kaldırıldı: Ödemeler pazartesi günü yapılacak

Vali Köşger; “Her fırsatta sahada olmaya özen gösteriyoruz”

“Sıfır atık projesi ile Sarıçamlı kadınlarımızın üretken ruhu ortaya çıktı”

Seyhan Barajı’nın Altında Bir Roma Şehri Var!

Başkan Demirçalı Özgür mahalle parkı’nı gezdi...

Pozantı ile Akçatekir’de kanalizasyon ve içmesuyu problemi son buluyor

ASKİ’den Dev Proje! Yedigöze İçme Suyu Projesi Tamamlanıyor....

Yüreğir Belediyesinden engelliler günü farkındalık etkinliği

Bu ürünün sağlıksız ve güvensiz olduğu tespit edildi...

İlvan’ın hayalini gerçekleştirdiler...

Aile Hekimlerinin sorunları masaya yatırıldı...

SGK 72 ilacı daha geri ödeme listesine aldı! Aralarında 3 kanser ilacı da var!

Adana’da Sağlık Örgütlerinden “Eziyet Yönetmeliğine Hayır” Tepkisi

Türkiye'de de milyonlar kullanıyor! Kalp krizi riskini yüzde 53 arttırıyor!

İkranur’un Yaşam Mücadelesi: Zamanla Yarışan Bir Ailenin Çığlığı

Seyhan Rotary’den öğrencilere diş taraması

Nacar: Öğretmenlerimiz en kıymetlilerimiz

Harekete geçildi...

Saniyeler hayat kurtarabilir...

İstihdama Yönelik Protokolün İlk Ayağı Tamamlandı

Rektör Beriş’ten Öğrencilere Yeni Müjdeler…

Özel üniversitelere zam ayarı: Üst sınır uygulanacak!

Türkiye’de Bir İlk

Adanalı öğretmenlerden ulusal gurur...

Büyükşehir’den velilere yönelik eğitim…

Özaltın’ın Pırlantıları...

ATÜ Kadro Açtı! 33 öğretim üyesi alınacak...

Çukurova’da dijital dolandırıcılığa karşı farkındalık eğitimi

TSYD’den Irmak’a hayırlı olsun ziyareti

SPOR

Adana yeni yıla hazır...

YEREL

“Bütçe Milletin Emeğini Uluslararası Faiz Lobilerine Peşkeş Çekiyor”

SİYASET

Aile Hekimlerinin sorunları masaya yatırıldı...

SAĞLIK

Hem tahliye hem tazminat! Kira öderken yaptığı hata pahalıya patladı!

EKONOMİ

SGK 72 ilacı daha geri ödeme listesine aldı! Aralarında 3 kanser ilacı da var!

SAĞLIK

Ayhan Barut’tan “Yaşatın” çağrısı...

SİYASET

Bakan Işıkhan'dan asgari ücret için 'rakam' açıklaması...

GÜNDEM

Solist, 15 bin liralık hesap yüzünden öldürülmüş! Tetikçi 14 yaşında çocuk çıktı...

YAŞAM

Adanalı Efe Fenerbahçe’de kendini kanıtladı

SPOR

İlginizi Çekebilir


Salgın yayılıyor! DSÖ açıkladı....

'Pandemiden çok daha ağır geçecek'

Papa 14. Leo, Ankara'da! İşte ilk görüntüler ve karşılayan isim

Hong Kong’u sarsan felaket! Ölüler ve mahsur kalanlar var...

Kuş gribi alarmı: H5N5 virüsü dünyada ilk kez can aldı...

Bu hastalığın tedavisi yok: Marburg virüsü salgını yayılıyor!

Ekonomiyi kötü etkilemesinden korkuluyor! Avrupa'da yeni salgın alarmı

Siber suç şebekesine uluslararası operasyon! 40 bin aktif SIM kart ele geçirildi

DSÖ’den küresel tehdit uyarısı...

Geri sayım başladı...